реклама партнерів:
Головна » Мрійте про українську школу. На добудову українського колегіуму в Севастополі у влади не знайшлося грошей

Мрійте про українську школу. На добудову українського колегіуму в Севастополі у влади не знайшлося грошей


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Українську школу–колегіум у Севастополі, яка мала прийняти перших учнів уже 1 вересня 2010 року, не добудують навіть у наступному.
«Цього року, на жаль, фінансування недостатнє. Дуже просили, щоб нам дали 21 мільйон гривень для того, щоб ми могли підвести всі комунікації. Тоді в наступному році ми могли б її здати, — каже голова Севастопольської міськ­держадміністрації Валерій Саратов. — Але, на жаль, грошей не дали. Нам Міністерство регіонального розвитку виділило тільки 4,6 мільйона гривень». Правда, пан Саратов сповнений оптимізму, що попри всі складнощі з фінансуванням школу–колегіум будуватимуть, як і всі об’єкти, спорудження яких було розпочато.
Але затягування строків здачі школи — не єдина небезпека, яка над нею нависла. Бо в підсумку може так статися, що це вже буде зовсім інший навчальний заклад. Сам пан Саратов цього не приховує. Як повідомляє УНІАН, він заявив, що «бачив би цю школу гуманітарним ліцеєм, ...у якому з першого класу вивчали б не лише українську, а, звісно, й російську, а також англійську мови». «Жодного перекосу у вивченні мов бути не повинно», — впевнений Саратов, який додає, що його позиція щодо вивчення російської мови «ні на йоту не змінилася», оскільки російська мова для понад 90% севастопольців є рідною. Напевне, мер Севастополя зовсім не вважає перекосом той факт, що із 60 севастопольських шкіл сьогодні жодна не є українською (якщо не рахувати один–єдиний інтернат для сиріт з українською мовою навчання)! А 61–ша, бач, може створити перекос!
Член севастопольського осередку товариства «Просвіта» Микола Владзімірський не виключає, що будівництво української школи навмисне гальмують, аби вона не склала конкуренцію існуючим навчальним закладам. «Тут такої конкуренції бояться», — каже «просвітянин». Він розповів «УМ», що ця школа споруджується у престижному районі — в бухті Омега, і буде надзвичайно красивою, з хорошою навчально–матеріальною базою. Навіть екс–начальник управління освіти і науки Севастопольської міськдержадміністрації Микола Чербаджі не приховує, що це буде один із найбільш «просунутих» навчальних закладів Криму» і «туди стоятимуть черги». Може, з огляду на це когось «жаба душить» і розмови про перепрофілювання школи справді не випадкові?
«Боюся, щоб не сталося так, як під Сімферополем три роки тому, — додає Микола Владзімірський. — Коли незалежна Україна побудувала українську школу, але її з триколорами «відбили» і зробили загальною. Такі тенденції вже є, бо й сам Саратов місяців два тому заявляв, що профіль школи можна буде змінити. Зараз уже навіть у деяких документах не згадується, що це має бути українська школа. Якщо її перепрофілюють, наша мрія — мати в Севастополі школу з державною мовою навчання — на цьому закінчиться. Хоча зрозуміло, що це має бути навчальний заклад не тільки для 70 тисяч українців, які мешкають у Севастополі, а й для росіян і кримських татар, які хочуть навчатися державною мовою і пов’язують своє майбутнє з Україною».

Джерело: Україна молода

Українська народна партія звертається до Міністерства регіонального розвитку з вимогою повністю профінансувати будівництво української школи-колегіуму в Севастополі, щоб цей заклад був нарешті відкритий у 2011 році.
З цією заявою виступив голова Кримської організації УНП Олег ФОМУШКІН.
«Школа мала б запрацювати 1 вересня 2010 року, оскільки щонайменше половина необхідних коштів на її спорудження була виділена ще у 2008 і 2009 роках», - зазначає представник УНП. Він наводить розрахунок: «Загальна кошторисна вартість будівництва севастопольської школи-колегіуму становить 62 млн. грн., у 2008 році на ці цілі було виділено 5,5 млн. грн., а в 2009 році - 24 млн. грн. До того ж будівництво школи здійснюється за участі міського бюджету Севастополя за принципом спів фінансування». З огляду на все це, ФОМУШКІН робить висновок, що «відкриття української школи-колегіуму затримується навмисно – влада Севастополя всіма силами блокує виділення необхідних коштів».
«У міністерстві регіонального розвитку повинні усвідомити: без наявності великої україномовної школи, неможливий повноцінний розвиток Севастополя, його української громади», - заявляє політик. Як приклад він наводить ситуацію у сусідньому Сімферополі, де батьки «просто штурмують» єдину у місті Українську гімназію: «У ній навчається майже тисяча дітей і ще понад 200 школярів стоять у черзі на зарахування, тоді як розрахована вона менш як на 600 осіб».

Джерело: прес-служба УНП







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини