реклама партнерів:
Головна » На Росії виникли серйозні проблеми з посівною: чи чекати загострення на Донбасі восени?

На Росії виникли серйозні проблеми з посівною: чи чекати загострення на Донбасі восени?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Карантинні заходи викликали проблеми в економіці багатьох країн, в тому числі і у Росії, яка розв'язала війну проти України.

Аналітик Юрій Федоренко відзначає, що росіяни відчувають труднощі з посівною, однак відлуння цих проблем може зачепити й Україну.

«Глава Мінсільгоспу Росії Дмитро Патрушев під час наради президента Володимира Путіна з членами уряду 1 квітня запевнив, що, незважаючи на ситуацію, що склалася, будь-яких значних проблем при проведенні посівної немає. "Оголошені в РФ вихідні через пандемію не поширюються на працівників сільського господарства", - заявив в ході онлайн-прес-конференції, присвяченій початку весняних польових робіт, перший заступник міністра сільського господарства РФ Джамбулат Хатуов. 4 квітня Дмитро Патрушев підписав документ, який дозволяє почати посівні роботи. Однак папір носить лише рекомендаційний характер. Все начебто під контролем. Але ... Не дивлячись на заяви чиновників Кремля про те, що посівна кампанія в РФ ніяк не постраждає від карантину у зв'язку з COVID-19, в південних регіонах вже почалися проблеми. Сільгоспвиробники говорять про труднощі з отриманням дозволів на роботу для фермерів і перепусток для техніки. Крім того, з'являються скарги на неможливість отримати редити для фінансування посівної кампанії через перехід співробітників банків на віддалений режим роботи », - пише експерт.

Експерт акцентував увагу на слова директора великого агрохолдингу «Совекон» Андрія Сизова про те, що в Краснодарському краї ліміт перепусток - для юридичних осіб їх лічені одиниці. В результаті сотні працівників не можуть вийти на роботу. Крім того, формат перепусток змінюється мало не кожні два дні. У підсумку, додає він, величезні ресурси відволікаються на отримання нових документів.

«Ще серйознішы проблеми у малих агрофірм і фермерських господарств. Після оголошення неробочих днів і режиму самоізоляції аграрії по всій країні залишилися без насіння і саджанців, оскільки компанії, що виробляють та реалізують продукцію, не мають можливості працювати в умовах пандемії. Асоціація незалежних насіннєвих компаній вже направила звернення з проханням внести ці товари в список предметів першої необхідності до міністра сільського господарства Дмитру Патрушева», - підкреслив аналітик.

Він зазначив, що для багатьох росіян в умовах кризи посадка насіння життєво необхідна. «Люди практично не можуть їх купити. Всі магазини закриті. Доступні тільки інтернет-продажі. Але не всі пенсіонери готові купувати посадковий матеріал таким чином. Склади мають право працювати, а фасувальні цехи ні. Є проблеми з упаковкою насіння. Робочим насіннєвих виробництв доводиться працювати на дому, немає контролю і знижується обсяг», - пише Федоренко.

«Ще одна кричуща проблема - заборона на в'їзд для іноземців і складності з їх переміщенням по Росії. Це може стати причиною дефіциту робочої сили для сезонних сільськогосподарських робіт. З проблемою збору врожаю вже зіткнулися виробники ягід і овочів, такий же ризик існує для садівників і картопляних господарств. З 18 березня по 1 травня уряд заборонив в'їзд в Росію іноземним громадянам і особам без громадянства. При цьому обмежитися місцевими жителями учасникам ринку не вдасться: для прибирання потрібно 20 осіб на 1 га, а багато ферм значно віддалені від населених пунктів. У центральній Росії проблема з сезонними робітниками виникне на початку червня. З проблемою також зіткнулися виробники овочів, фруктів і грибів. При зборі врожаю овочів з відкритого ґрунту і картоплі восени також використовується праця сезонних робітників», - аргументує фахівець.

«Забезпечення повноцінною роботою аграріїв - питання виживання не тільки великих виробників, агрофірм та фермерських господарств, а й простих росіян. Тому зрив посівної і практично неможлива плідна робота окремих галузей АПК ставить під загрозу економічну і соціальну стабільність Росії. І це загрожує не тільки дестабілізацією внутрішньої ситуації нашого "сусіда". На жаль, історично підтверджено зростання агресивних намірів Кремля в умовах загострення внутрішньої ситуації в країні. Економічний спад, зростання безробіття і підвищення цін на соціально значущі категорії продуктів, до яких, в першу чергу, відносяться продукти АПК, може привести до чергової спроби "пошуку винних" і відволікання уваги населення методами зовнішньої експансії. А ми знаємо, що заради збереження влади Кремль готовий піти на будь-які кроки», - озвучив свій прогноз аналітик.

Джерело – «Факты»




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини