реклама партнерів:
Головна » Національний банк: МВФ буде співпрацювати з Україною, ми жорстко присікаємо дії порушників валютного законодавства

Національний банк: МВФ буде співпрацювати з Україною, ми жорстко присікаємо дії порушників валютного законодавства


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
З виступу Голови Національного банку Степана Кубіва під час прес-конференції 28 лютого 2014 року
Учора ми разом з Міністром фінансів України надіслали листа до МВФ із запрошенням Місії до Києва. Менше ніж за годину пані Лагард підтвердила, що МВФ буде співпрацювати з Україною. Уже наступного тижня Місія МВФ приїде до України. Також приїдуть в Україну міжнародні експерти з ЄС. Відбулася розмова з послом ЄС в Україні паном Томбінські, який підтвердив цей приїзд. Ми розраховуємо на підтримку інших провідних країн і кредиторів, не тільки державної форми власності, а й приватної.
Листом, що надійшов учора від ЄБРР, отримано запевнення у намірі співпрацювати з Україною. Мова йде про розвиток економіки та фінансування важливих проектів у пріоритетних для країни секторах, інноваційних проектів, проектів, які піднімуть економіку. Вони дуже важливі, будуть створюватися робочі місця. Відновлення економіки буде непростим, але поступовим і постійним. Ми маємо чіткий план розвитку.

Стосовно золотовалютного резерву. Ми не спалюємо золотовалютні резерви на відміну від “попередників”, які втратили 20 млрд. доларів. Нинішній рівень є прийнятним, а за умови отримання кредиту МВФ він буде відповідати міжнародним стандартам. Зараз обсягу золотовалютних резервів вистачить для своєчасних розрахунків з кредиторами. Адже поточний графік платежів у цей період є контрольованим.

Курсова політика під контролем. Ми щодня збираємо членів Правління Національного банку України, маємо активну комунікацію практично з усіма банками. Ми жорстко присікаємо дії порушників валютного законодавства. Я хочу попередити про відповідальність банків за спекуляції, порушення законодавства України, порушення нормативів центрального банку України. Вчора я провів переговори з керівником МВС, Генеральним прокурором України щодо негайних спільних дій у таких випадках.
Ми запровадили гнучкіші підходи до курсоутворення. Це означає, що обмінний курс може рухатися як в один, так і в інший бік. Зараз на ринку є значний емоційний фон. Це підштовхує економічних агентів, у тому числі населення, до нерозважливих рішень.
Ситуація в Україні змусила Національний банк України прийняти ряд рішень. Мова йде про Постанову № 48 щодо ліквідності і Постанову № 49 щодо валютного регулювання. Хочу наголосити, що заходи тимчасові – максимум місяць.
Ми впевнені, що ситуація скоро покращиться і курс стабілізується. Прошу кожного українця утриматися від тих рішень, що можуть через деякий час обернутися для них небажаними збитками.
Стосовно підтримки ліквідності банків, то ми надаємо її у необхідних обсягах. Це робиться через традиційні монетарні інструменти, через механізми, які були розроблені Національним банком буквально позавчора. Це прозорість, лояльність, зрозумілість і захист банків, які не можуть зараз спрогнозувати розриви дострокових депозитів.

Головна вимога – це контроль за виконанням наданих ресурсів, щоб вони не проходили через конвертаційні центри. І тут я хочу теж попередити банки, які співпрацюють зі спекулянтами, конвертаційними центрами. Це буде припинено негайно і є відповідна домовленість з Генпрокуратурою.
Надана Національним банком ліквідність повинна використовуватися для виконання зобов’язань перед клієнтами і вкладниками. Вкладник і клієнт – це головне для нас. До банків, що використовують отримані ресурси для некоректних операцій на валютному ринку, будуть терміново вживатися адекватні заходи.
Стосовно касових оборотів банків. Вони забезпечені валютою і гривнею. Банки ліквідні. Вони виконують свої зобов’язання. Ми сьогодні перевіряємо банки, які порушили нормативно-правові акти Національного банку. До 8 банків порушників валютного законодавства застосовано заходи впливу.
Щодо нагляду за банками. Для вивільнення коштів банків ми вже тимчасово відмінили необхідність резервування коштів на окремому рахунку в Національному банку України за кредитами в іноземній валюті. Ми працюємо в напрямі прискорення процедури капіталізації банків. Також, розглянемо питання щодо особливостей регулювання діяльності банків у зв’язку з впливом девальвації національної валюти на показники їх діяльності.
Стосовно стратегічних кроків. Національний банк України разом з банками України та міжнародними консультантами розпочали роботу над стратегією розвитку банківського сектору. Наші дії помірковані, розраховані на перспективу. Все буде прозоро. Розпочнемо з самого Національного банку. Ми будемо пропагувати режим економії, скорочення витрат. Буде проведено аудит і ми проінформуємо громадськість, зокрема, про непотрібні речі, які були придбані для Національного банку України за рахунок державних коштів.

За інформацією прес-служби Національного банку України.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини