реклама партнерів:
Головна » Президентські вибори. Друга кампанія Віктора Ющенка: з важелями впливу, але без рейтингу

Президентські вибори. Друга кампанія Віктора Ющенка: з важелями впливу, але без рейтингу


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
26 жовтня Президент України Віктор Ющенко у своєму рідному селі Хоружівка Сумської області отримав благословення на участь у президентських виборах.
А 27 жовтня він збирається подати документи на реєстрацію в Центральну виборчу комісію. Експерти зазначають, що в чинного президента шансів на переобрання мало. Проте він має можливості впливати на перебіг виборчої кампанії, а таких можливостей немає у більшості інших кандидатів.
Уперше Віктор Ющенко висувався в президенти на співочому полі столиці. Тепер він для цього прибув у рідне село Хоружівка Недригайлівського району Сумської області. Там, у храмі, побудованому коштом родини Ющенків, відбулося його благословення на участь у виборах глави держави. А у вівторок Віктор Ющенко має намір подати до ЦВК документи на реєстрацію кандидатом на посаду Президента.
Голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко повідомила, що чинний глава держави піде на вибори як самовисуванець. А очолювана ним партія «Наша Україна» лише підтримає його висунення і стане базою для розгортання виборчих штабів.
Експерти, посилаючись на дані соціологічних досліджень, кажуть, що шанси Ющенка потрапити у другий тур «близькі до нуля». На думку політолога Михайла Погребінського, деякі соціологи намагаються приписати чинному Президентові більше прихильників, ніж у нього є насправді. «Це люди які не сприймають ані Тимошенко, ані, тим більше, Яценюка, і для яких Тягнибок занадто радикальний, – охарактеризував політолог теперішніх симпатиків Віктора Ющенка. – Можливо, таких є трошки більше, ніж три відсотки. Але точно не шість, як це дає Інститут стратегічних досліджень».

Безперспективність зриву виборів
Проте, попри низький рейтинг, залишаючись чинним Президентом, Віктор Ющенко має багато важелів впливу на виборчий процес. Наприклад, Віктор Ющенко оскаржив у Конституційному Суді деякі положення нового закону про вибори. Відтак депутати змушені будуть внести зміни до цього закону.
Однак, на думку політолога Андрія Єрмолаєва, таким чином Президент навряд чи може суттєво вплинути на перебіг кампанії чи результати голосування.
«Чекати від Ющенка якоїсь комбінації, мені здається, не варто, – каже політолог. – Це йому і невигідно, і безперспективно. Навіть якщо процес виборів буде зірваний, а останнім часом було багато очікувань, що Президент може піти на це, – через кілька місяців знову треба буде йти на вибори. Ніхто не зможе цього відмінити. А його власні позиції можуть бути підірвані ще більше».

Попереду – фрустрація?
Багато політологів збігаються на думці, що Віктор Ющенко не потрапить до другого туру і не стане висловлюватися на користь одного з кандидатів. Бо для забезпечення свого політичного майбутнього Віктору Ющенку невигідно ставати союзником ані Юлії Тимошенко, ані Віктора Януковича.
Після президентських виборів перед Віктором Ющенком два шляхи. Або стати черговим громадсько-активним екс-президентом, або на чолі своєї партії далі змагатися за владу. Утриматися у великій політиці йому буде складно, вважає політолог Володимир Фесенко.
«Не факт, що найближчим часом буде якийсь там Блок Ющенка, – зауважує політолог. – Віктор Андрійович із дуже великою ймовірністю програє президентські вибори. А десь рік після цього він буде, як кажуть, у глибокій фрустрації».
Політичне майбутнє Віктора Ющенка у значній мірі залежатиме від того, наскільки чесними і прозорими будуть президентські вибори.

Дмитро Шурхало
Джерело: "Радіо Свобода".







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини