реклама партнерів:
Головна » СБУ нагородило Чернігівський музей М.Коцюбинського за проведення виставки "Українська повстанська армія. Історія нескорених"

СБУ нагородило Чернігівський музей М.Коцюбинського за проведення виставки "Українська повстанська армія. Історія нескорених"


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
7 вересня у Службі безпеки України відбулося урочисте завершення майже півторарічного туру Україною виставки «Українська повстанська армія. Історія нескорених».
З травня 2008 року по вересень 2009 експозиція побувала в усіх областях України. Загалом з виставкою ознайомилося більше 65 тисяч відвідувачів, проведено 1100 екскурсій.
Виставка «Українська повстанська армія. Історія нескорених» – це 500 світлин, документи з радянського та німецького архівів, внутрішні документи Організацій Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії. Унікальність виставки у тому, що в ній демонструються документи і фотокартки, які протягом десятиліть приховувалися в архівах НКВД-КГБ і які є переконливим і промовистим джерелом об’єктивної інформації про УПА.
Виставка «Українська повстанська армія. Історія нескорених» є спільним проектом Служби безпеки України та Центру досліджень визвольного руху за участі Українського інституту національної пам’яті. Виставку розроблено на основі матеріалів Галузевого державного архіву СБУ та архіву Центру досліджень визвольного руху з метою подати цілісну картину зародження та функціонування УПА, її цілей та методів боротьби за українську державність. Практично у всіх областях матеріали основної експозиції доповнювались документами та експонатами, пов’язаними з історією визвольного руху саме в цьому регіоні. Так, у Чернігові працівники Управління Служби безпеки України у Чернігівській області та представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області підготували розділ місцевих матеріалів до експозиції «Українська повстанська армія. Історія нескорених», яку демонстрували у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М. Коцюбинського. До неї включені кримінальні справи з архіву Управління СБУ в Чернігівській області, в які документально ілюструють:
— національно-просвітницьку діяльність підпільного проводу ОУН у 1941-1943 рр. — роботу Чернігівського міського театру “Січ” на чолі з Анатолієм Приходьком, який створений і фінансувався підпільниками ОУН в обласному центрі;
— боротьбу українських патріотів на прикладі діяльності у 1947-1949 рр. осередку ОУН й УПА з 12 осіб у селі Конашівка Борзнянського району області на чолі з Василем Теребуном;
— репресії радянського карального апарату на прикладі долі вчительки початкових класів Мотрі Лук’яшиної з Новгород-Сіверського району, яка працюючи на Волині, отримала 25 років ув’язнення тільки за зберігання двох агіток УПА.
Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко зазначив: «Наше завдання було донести правду, донести те, чим був і чим є Український визвольний рух. Ми ухвалили рішення: дослідження визвольного руху відбуватиметься у Службі безпеки України на постійній основі. Зокрема в нашій Академії вже сьогодні викладання історії ведеться на правдивих матеріалах», – наголосив Валентин Наливайченко.
Директор Галузевого державного архіву СБУ Володимир В’ятрович зауважив: «І сьогодні у дискусіях навколо української повстанської армії, на жаль, звучить набагато більше емоцій, ніж конкретної інформації. Ми переконані, навіть ця невеличка частина світлин, які містяться у Галузевому державному архіві Служби безпеки України, здатна передати дух тієї героїчної епохи, показати тих людей, які боролися за нашу з вами незалежність. І власне, додати більше фактажу у дискусії про УПА».
Під час заходу В. Наливайченко відзначив громадських діячів, керівників обласних музеїв, працівників Служби безпеки України, представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, які сприяли в організації та проведенні виставки на місцях. Серед нагороджених був і Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.М. Коцюбинського, який на заході представляв його директор Ігор Коцюбинський.
Були також відзначені – Інститут суспільних досліджень (м.Дніпропетровськ), Центр досліджень визвольного руху (м.Львів), Центр національного відродження ім.С.Бандери (м.Київ), Чернівецький обласний художній музей, Вінницький обласний краєзнавчий музей; співробітники Полтавського краєзнавчого музею, Волинського краєзнавчого музею, Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, Державного архіву Луганської області та Кіровоградського обласного художнього музею.
Заступник директора Центру національного відродження ім. С. Бандери Віктор Рог подякував усім, хто долучився до дослідницької роботи щодо діяльності УПА: «Десятиліттями йшла фальсифікація цієї боротьби і дискусія, чи правильно вони робили, що захищали рідну землю... І саме робота науковців, дослідників, тих, хто по зернинках збирав цю історію, відкинула звинувачення у колабораціонізмі. Дослідницька робота проведена. Тепер є робота для письменників, журналістів, кінематографістів…»

За інформацією Служби Безпеки України.





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини