реклама партнерів:
Головна » Секретні лабораторії та Джордж Сорос: дезінформація щодо COVID-19

Секретні лабораторії та Джордж Сорос: дезінформація щодо COVID-19


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Коли вірус COVID-19 ширився країнами-учасницями Східного партнерства, почали спливати теорії змови, оманлива інформація та дезінформація. Для прокремлівських ЗМІ пандемія дарує нові можливості задля розвитку чинних дезінформаційних наративів та розповсюдження нових.

Секретні лабораторії
Прокремлівські джерела дезінформації роками експлуатували тему таємних військових лабораторій “біля кордонів Росії”, які фінансує Захід. З них найбільш важливим є кейс лабораторії Лугара у Тбілісі (Грузія), яку прокремлівські ЗМІ давно прагнули зобразити як місце розробки біологічної зброї для США та інших придуманих злодіянь. Коли почався спалах коронавірусу, лабораторія Лугара стала зручним шаблоном для дезінформації. Найперший приклад прокремлівської дезінформації щодо коронавірусу, внесений у базу EUvsDisinfo 22 січня 2020 року, відображає давно відомий наратив. Білоруській аудиторії розповідали, що новий китайський вірус, ймовірно, розробили в біолабораторіях НАТО. Вірмени також чули, що фінансовані Пентагоном лабораторії брали участь у створенні COVID-19.

Незабаром цей наратив було розширено кількома дезінформаційними повідомленнями. REN TV, один з найпопулярніших російських телеканалів, заявив, що коронавірус слугує інтересам США, оскільки американські лабораторії працювали не лише в Росії, але і в країнах Азії. Канал RT Arabic додав, що в США володіють 25-ма небезпечними лабораторіями, що оточують Росію, Китай та Іран. Протягом кількох місяців прокремлівські медіа “знайшли” секретні лабораторії по всьому світу: у країнах Балтії, Індонезії, і, звісно ж, у регіоні Східного сусідства ЄС.

Численні прокремлівські медіа заявляли, що США побоюються витоку інфекційних речовин на власній території, тому побудували підпільні військові біологічні лабораторії в «колонізованих країнах»: Україні, Грузії, а також у Молдові. Вони мають на увазі те, що епідемії починаються «поруч із такими лабораторіями», і припускають, що COVID-19 міг бути виготовлений в одній із лабораторій в Україні. Такі теорії змови отримали додатковий поштовх після того, як російська редакція RT ретранслювала занепокоєння китайських чиновників щодо нібито секретної діяльності американських біологічних лабораторій у колишніх радянських республіках.

Наратив про «секретні лабораторії» виявився хорошим руслом для відволікання та дезінформації. Підбадьорені очевидним успіхом прокремлівських ЗМІ, інші суб'єкти також почали використовувати його, підсилювати одне одного і зв'язувати кілька дезінформаційних ниток в акуратну теорію змови: секретні лабораторії є причиною пандемії коронавірусу, а пандемія коронавірусу доводить існування таємних лабораторій.

Покинутий регіон
Одна з головних цілей прокремлівської дезінформації в регіоні — посіяти розбрат між Євросоюзом та його партнерами зі Східного партнерства. У контексті COVID-19 такі дезінформаційні зусилля набувають нових форм. Євросоюз систематично зображується нездатним реагувати на пандемію навіть на домашній арені, не те що вже допомагати своїм сусідам.

Саме тому редакції Sputnik у Вірменії та Азербайджані стверджують, що європейської солідарності не існує, а COVID-19 виявився непереборним випробуванням для ЄС. Чимало медіа у Грузії стверджують, що Євросоюз покинув Італію — на відміну від Росії та Китаю, які завжди готові простягнути руку допомоги.

Робота ЄС зі стримування пандемії та допомоги найбільш ураженим групам опинилася під пильною увагою міжнародних медіа та самих європейців. Водночас демократії сприймають критику; дуже часто вона слугує потужним закликом до вдосконалення. Євросоюз вдався до значних зусиль, аби впоратися із наслідками пандемії у Європі та за її межами. Він швидко зреагував на потреби своїх партнерів, включаючи надання матеріальної допомоги для країн-учасниць Східного партнерства.

Водночас примітна особливість демократичних систем адаптуватися та удосконалюватися залишається незбагненною для медіа, які поширюють дезінформацію. Натомість, вони зосереджуються на описанні кінця глобалізації, руйнації єдності Заходу, виникненні нового світового порядку, яким керує Москва, Вашингтон і Пекін, і в якому Європі немає місця.

Від глобального до локального – дезінформація знаходить свою аудиторію
По всьому світу пандемія COVID-19 створила благодатний ґрунт для дезінформації на теми здоров’я, а також стосовно розповсюдження 5G, супротиву вакцинації та інші конспірологічні теорії. Багато з таких наративів також просочилися в інформаційну сферу країн Східного партнерства.

Зокрема, одна конспірологічна теорія, що циркулює у франкомовному медійному середовищі, стверджує, що коронавірус було створено людиною із додаванням часток ВІЛу. Її розповсюджував Sputnik в Азербайджані. Конспірологічні теорії, які зачіпають Білла Ґейтса, було перекладено на грузинську та інші мови.

Водночас очевидно, що дезінформаційні повідомлення не просто копіюють з метою розповсюдження у різних регіонах; їх адаптують під локальні контексти. Зокрема, у Білорусі ВООЗ звинувачують у розпалюванні паніки, а у Вірменії – у розробці вакцини задля зменшення світового населення. Низка дезінформаційних повідомлень, у яких Джорджа Сороса змальовують таким, хто загрожує Вірменії, йдуть далі, звинувачуючи його у створенні COVID-19. В очах прокремлівської дезінформації Україну завжди зображають на грані розпаду. У такий спосіб її можна легко змалювати такою, яка руйнується під тягарем COVID-19.

Навіть дезінформацію про «чудодійні ліки» пристосовують до локальних контекстів. Грузинські фактчекери натрапили на вебсайт «альтернативних новин», який без жодних підстав стверджував, що грузинська кров унікальна: вона містить частки, здатні боротися проти коронавірусу, і ці «ліки» використовують у німецьких лікарнях. Для тих, хто сумнівається у цілющих властивостях грузинської крові, медіа, які поширювали дезінформацію, пропонували альтернативу – гомеопатичний засіб, що містить крокодилячу кров.

Нещодавнє дослідження, яке провела глобальна мережа онлайн-активістів Avaaz, показало, що, попри новітні зусилля з боку компаній соціальних мереж, дезінформація продовжує поширюватися, особливо на менших медійних ринках. Це також стосується і країн Східного партнерства.

Нещодавно Facebook видалив акаунти низки прокремлівських медійних майданчиків, що здійснювали свою діяльність з незаконно анексованого Криму. Вони поширювали дезінформацію по всьому регіону, а також на міжнародну аудиторію. Вебресурси News Front і South Front, допомогу яким надавали певні особи в Росії та на Донбасі, розповсюджували конспірологічні теорії не лише про COVID-19, але й про Україну, НАТО та інші питання. Також було закрито мережу фальшивих Facebook-акаунтів, які, з-поміж іншого, видавали себе за грузинських представників влади, відповідальних за охорону здоров’я, під час пандемії COVID-19. Однак очевидно, що для ефективного стримування поширення дезінформації, слід зробити набагато більше.

EU Delegation to Ukraine




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини