реклама партнерів:
Головна » Солдатські матері Санкт-Петербурга розповіли, як солдатів-строковиків примусово відправляють воювати в Україні

Солдатські матері Санкт-Петербурга розповіли, як солдатів-строковиків примусово відправляють воювати в Україні


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
"Солдатські матері Санкт-Петербурга" мають намір звернутися в прокуратуру і Міноборони у зв'язку з можливим примусом військовослужбовців, які проходять строкову службу в армії, до підписання контрактів.
"Нам починаючи з кінця грудня і вже в січні стали надходити постійні звернення (як особисто, так і на телефон гарячої лінії) з приводу того, що громадян, які проходять військову службу у частинах Західного військового округу - в тому числі це Кам'янка, це Мурманська область, - змушували підписувати контракти про проходження військової служби. Це за повідомленням батьків, вся інформація від них. Ми зараз з колегами готуємо звернення, у тому числі в прокуратуру і в Міноборони, з приводу примусового підписання контрактів про військову службу, тому що саме про це у нас є відомості, які виходять від батьків, у тому числі в письмовому вигляді", - наводить на сайті організації коментар прес-секретаря "Солдатських матерів Петербурга" Олександра Передрука "Эхо Петербурга".
Раніше "Новый регион" з посиланням на власні джерела повідомляв, що найближчим часом для участі в бойових діях в Україні буде спрямована 138-ма окрема гвардійська мотострілецька бригада, одне із з'єднань Західного військового округу. Як стверджувалося, близько 70% контингенту становитимуть солдати-строковики, в основному з Санкт-Петербурга.
Депутат Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Борис Вишневський підтвердив інформацію про відправку підрозділів 138-ї гв. омсбр в зону конфлікту. "У Кам'янці під Петербургом строковиків під сильним тиском змушують підписувати контракти і хочуть послати в Україну. Найближча відправка планується 9 лютого", - повідомив він. Депутат запевнив, що готує запит до компетентних органів з цього приводу.
"Солдатські матері Санкт-Петербурга направили в Міноборони запит у зв'язку з примусом солдат-строковиків до підписання контрактів для відправки на схід України", - заявила в ефірі "Эхо Москвы" лідер петербурзьких солдатських матерів Елла Полякова. Вона підтвердила, що в організацію приходять звернення з Мурманська, Мулина, Костроми, Сибіру і з усієї Росії. При цьому у батьків спостерігається "панічний страх", вони відмовляються повідомляти прізвища, що сильно ускладнює роботу правозахисної організації.
"Там є один хлопчик-якут, якого просто вбивав офіцер, за те, що він відмовлявся підписувати контракт. Прізвище мами у нас є, але я зараз не буду говорити. Мама зробила всі офіційні звернення. Вона завбачливо купила синові телефон з маячком і знала про всі його пересування. І коли він їй по-якутськи сказав, що його вбивають, вона туди помчала. Зараз з нею зв'язку немає, ми не знаємо, як розвиваються події", - каже правозахисниця.
Полякова стверджує, що солдат-строковиків змушують підписувати контракти, погрожуючи кримінальним переслідуванням, або обманюють, запевняючи, що термін контрактної служби не перевищить термін строкової. Вона нагадала, що з такою практикою "Солдатські матері" стикалися під час війни в Чечні та Осетії.
Мовчання в соцмережах з приводу нових загиблих і поранених з числа військовослужбовців вона пояснює тим, що влада купує мовчання рідних. За одного вбитого, за її словами, виплачується 5 млн рублів, в якихось випадках замість виплат сім'ям загиблих "прощають" іпотеку або кредити.
Міністерство оборони РФ, за словами Елли Полякової, поки що не коментує те, що відбувається. Правозахисниця стверджує, що розмовляла з контрактниками з 18-ї бригади, які воювали в Україні. Вони стверджують, що їхні контракти були розірвані "заднім числом". Така ж ситуація, за словами Полякової, мала місце в костромському підрозділі ВДВ.
Призовникам, які зіткнулися з такою ситуацією, Полякова рекомендувала написати рапорт, сфотографувати його на телефон і надіслати копію батькам. Що стосується тих росіян, хто добровільно, за своїми переконаннями рветься воювати в Україну, правозахисниця запропонувала їх "психіатру показати, чому вони хочуть вбивати інших братів і сестер".
Вона також розповіла про жителя Санкт-Петербурга, який 37 років служив в армії, потім вів асоціальний спосіб життя, а тепер завербувався в "Новоросію", повоював там, повернувся і "робить з себе героя, вимагаючи, щоб його лікували по першому розряду".
Полякова також розповіла про погрози на свою адресу і тиску, яку відчуває її організація з боку держави. Насамперед вона згадала про прокурорське та судове переслідування "Солдатських матерів Санкт-Петербурга", а також розповіла про повідомлення, що надходять по інтернету.

Нагадаємо, раніше комітети солдатських матерів вже здіймали тривогу з приводу можливої відправки військовослужбовців російської армії в зону українського конфлікту. В результаті розгляду "Солдатські матері Санкт-Петербурга" були визнані іноземним агентом, а ставропольська активістка Людмила Богатенкова стала фігурантом кримінальної справи про шахрайство.

Джерело: newsru






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини