реклама партнерів:
Головна » Суперечлива інвестиція: у Києві на місці скверу постає супермаркет Billa. Фото

Суперечлива інвестиція: у Києві на місці скверу постає супермаркет Billa. Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Трирічна боротьба місцевих мешканців поки без результатів: на місці зеленої зони відпочинку у Дарницькому районі Києва будується супермаркет Billa. Це перший такого роду конфлікт із західними інвесторами.
Іще 2007 року мешканці багатоквартирного будинку в Дарницькому районі Києва дізналися, що на місці дитячого парку поруч із будинком має з'явитися супермаркет. У самих мешканців багатоповерхівки думки ніхто не питав, кажуть вони. «Нас запросили до ЖЕКу нібито на громадське обговорення питання, але там була презентація. Обговорення відбувалося в зовсім іншому місці й туди встигли добігти лише 13 наших мешканців. Там були, в основному, діти. Хтось із наших навіть бачив, як їм давали по 50 гривень», - розповідає голова ініціативної групи мешканців будинку Світлана Таран. На цьому обговоренні більшість проголосувала за будівництво. Знесенню підлягали 168 дерев і дитячий майданчик.
Через три роки магазину ще нема, проте дерева і парк знесені. «Дітям зовсім немає де подітися. Мені немає де з візком походити – я йду в інші подвір'я або уздовж великої дороги. А тут спокійно можна було посидіти на лавці, дитинку посадити, буде коло тебе гратися», - каже місцева мешканка Тамара Іванівна. Трьом її онукам нині лишається гуляти на нових майданчиках, побудованих перед самим будинком. Проте, за словами місцевих, на їхньому місці раніше був смітник, тому під ногами часто трапляються залишки скла чи заліза.

«Дерева ми самі посадимо»
Мешканці усе ще сподіваються відвоювати в «Білли» колишній парк. Незважаючи на те, що за плечима уже не одна акція протесту із силовими зіткненнями з охоронцями будмайданчику. Активісти продовжують звертатися до усіх гілок місцевої й державної влади. За словами Таран, майже всі рекомендували провести їм повторне громадське обговорення, проте конкретної допомоги не надавали.
Не виключають місцеві й спроби розв'язати конфлікт через суд, якщо будівництво все ж продовжуватиметься. «Головна вимога - повернути нам наш парк, нашу зону відпочинку. Дерева ми вже й самі посадимо. Дітям нікуди подітися, людям похилого віку і молоді», - каже Таран. При цьому аби й забудовники були задоволені, каже Таран, вони просять районну адміністрацію надати їм іншу ділянку, там, де супермаркет дійсно потрібний. «Супермаркет нам тут не потрібен. У нас з двох боків інші супермаркети, маленький магазин на розі, через дорогу - ринок і універмаг. Скільки нам треба іще магазинів?», - обурюється Тамара Іванівна.

Боротися важко
На думку експертів, скарги, суд і привернення уваги громадськості – єдині можливі шляхи розв'язання подібних конфліктів. Проте діють вони не завжди, каже столичний юрист і громадська активістка Ірина Нікіфорова. Суди, за її словами, нерідко стають на бік представників бізнесу, а не громади. «Останнім часом дуже розвинена така негативна тенденція, коли судові рішення підміняють собою дії органів влади. Своїми приписами і ухвалами суди забороняють контролюючим органам висувати вимоги і, якщо потрібно, зупиняти будівництво», - каже Нікіфорова. Тому й кількість перемог незадоволених будівництвом у подібних конфліктах, за її словами, рахується одиницями на десятки, а, може, й сотні випадків.

Чому саме тут?
Речниця Rewe Group Коринна Тінклер відповіла на запитання редакції.
Deutsche Welle: Хто обрав це місце для зведення супермаркету?
Коринна Тінклер: «Білла-Україна» придбала згадану земельну ділянку у квітні 2006 року. Продавець (посередник) надав документи на право власності із цільовим призначенням «Зведення, використання і обслуговування торгівельного центру». Продавець саме із таким призначенням купив цю землю. «Білла-Україна» не змінювала цільове призначення ділянки. Зведення торгівельного центру було і залишається передбаченим у генеральному плані розвитку Києва.

Чи були альтернативи цій ділянці?
Як вже було сказано, «Білла-Україна» купила цю ділянку. Якщо купувати іншу ділянку, цю довелося би продавати. Це може робитися лише із тим самим цільовим призначенням, тобто для будівництва торгівельного центру. Новий власник не зможе робити там нічого іншого. Міська рада Києва теж не може викупити цю ділянку назад для інших цілей, адже торгівельний центр передбачений генпланом.

Що далі?
Насправді конфлікту через будівництво «Білли» немає. Перед погодженням будівельної документації ще 2008 року «Білла-Україна» досягнула компромісу із місцевими мешканцями. Було зведено дитячий майданчик поблизу будинку 19/1 на вулиці Ревуцького, навколо якого було встановлено огорожу. Крім того, «Білла-Україна» не зрубала дерева (як це типово для Києва), а пересадила. До того ж компанія вклала близько півмільйона гривень в інфраструктуру (каналізація, освітлення, водопровід, пожежні під’їзди).

Автор: Данило Білик
Редактор: Євген Тейзе
Джерело: [url=http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5807317,00.html]"Німецька хвиля"[/url]

Знесено більше сотні дерев
Замість дерев під вікнами буде торгівельний центр






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини