реклама партнерів:
Головна » Табачник особисто звільнив ректора Донецького університету. За відмову вступити в Партію регіонів?

Табачник особисто звільнив ректора Донецького університету. За відмову вступити в Партію регіонів?


Коментарі: 1 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Звістка про звільнення ректора Донецького національного університету, який входить до числа провідних вітчизняних вишів, як для самого Володимира Шевченка, так і для професорського–викладацького складу стала крижаним душем у сорокаградусну спеку. Що змусило керівництво Міністерства освіти й науки в розпал вступної кампанії звільнити доволі успішного керівника, та ще й у такому авральному порядку, досі залишається таємницею. Очевидних проколів, пов’язаних із професійною діяльністю Героя України, який майже чверть століття стояв біля керма ДонНУ, не було.
Але для того, щоб змусити ректора вишу звільнити керівне крісло, до Донецька прибув особисто міністр Дмитро Табачник. 29 липня він несподівано «завітав» у гості й зажадав від Володимира Шевченка написати заяву про звільнення за власним бажанням. Коли ж отримав відмову, одразу підписав наказ про звільнення. Перед тим освітній міністр зустрівся з деканами факультетів та викладачами, які наразі задіяні у приймальній комісії, та поспілкувався з представниками профспілки. За словами Володимира Павловича, всі підлеглі не погодилися з його відставкою, проте наказ про звільнення все ж було підписано. Міністр мотивував відставку ректора Шевченка закінченням строку діючого контракту.
Як відомо, ректора вишу, що має статус національного, обирають на сім або п’ять років. Потім, за законом, оголошується конкурс на його наступника. «28 липня у мене справді закінчився контракт. Проте всі необхідні документи для участі в черговому конкурсі я оформив і подав вчасно. І конференція трудового колективу університету, й кадрова комісія міністерства знову рекомендували мене на цю посаду. І ось 29 липня несподівано приїжджає міністр й оголошує свій наказ, — розповідає здивований Володимир Шевченко. — Претензій до мене як до ректора чи до університету немає. Університет входить до десятки кращих ВНЗ України, а отже, мабуть, і його ректор також... Чому зі мною так вчинили — пояснити важко. Істинної причини не знаю, але міністр у неофіційній розмові сказав, що це — рішення вищих органів влади. Щоправда, яких — не уточнив».
Згідно з чинною практикою у МОН, після закінчення строку контракту ректору продовжують повноваження і він виконує свої обов’язки до проведення конкурсу, який міністерство зобов’язане оголосити. «Оскільки липень–серпень — це місяці, коли люди у відпустках, вони мали оголосити конкурс у вересні, провести його і лише тоді мене звільнити, якщо виберуть когось іншого, — пояснює Шевченко. — Усім ректорам продовжували повноваження до моменту виборів, а мене просто викинули мітлою».
Хоча очевидно, що несподівана відставка успішного керівника пов’язана з іншими виборами — до місцевих рад, які нова влада планує провести восени. Принаймні у цьому впевнена переважна більшість викладачів вишу. Володимиру Павловичу неодноразово пропонували вступити в Партію регіонів, але той відмовлявся. Що й не дивно, адже він очолює обласний осередок «Просвіти». Тепер, очевидно, посада ректора стала потрібною «регіоналам» для посилення свого контролю над професорсько–викладацьким та студентським складом вишу. Нині обов’язки ректора виконує Андрій Кучко. А співробітники Донецького національного університету рішуче налаштовані оскаржити рішення Табачника.


А ТИМ ЧАСОМ...
Українська мова аспірантам і кандидатам наук уже не потрібна. Кабінет Міністрів скасував іспит з української мови при вступі до аспірантури і складання іспитів для отримання ступеня кандидата наук, внісши відповідні зміни до «Положення про підготовку науково–педагогічних і наукових кадрів».Таким чином, уряд Азарова скасував постанову про обов’язковий іспит з української мови для отримання наукових звань, запроваджений міністром освіти Вакарчуком.

Джерело: Україна молода







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини