реклама партнерів:
Головна » Три книги, створені за участю науковців Інституту національної пам’яті, стали переможцям конкурсу «Краща книга-2013»

Три книги, створені за участю науковців Інституту національної пам’яті, стали переможцям конкурсу «Краща книга-2013»


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
26 травня 2014 року в читальному залі Чернігівської центральної міської бібліотеки імені М.М.Коцюбинського проведено офіційну церемонію нагородження лауреатів Чернігівського обласного літературного конкурсу «Краща книга-2013».

Три книги, участь у створенні яких взяли наукові співробітники Українського інституту національної пам’яті, стали лауреатами конкурсу за рішенням конкурсної комісії на чолі з директором Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи Ніною Власенко:

— Дипломом за перше місце в номінації «наукова література» нагороджено Сергія БУТКА, наукового співробітника Українського інституту національної пам’яті, та Олену ЛИСЕНКО, директор Комунального закладу «Пошукове Агентство по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті» та «Реабілітовані історією» Чернігівської обласної ради, за книгу «Спалені села і селища Чернігівщини в 1941–1943 роках: злочин и проти цивільного населення». Це видання також відзначено заохочувальною премією Чернігівського міського голови.

До речі, відповідальним редактором цього збірника документів і матеріалів є Ростислав ПИЛЯВЕЦЬ, провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук.

— Дипломом за перше місце в номінації «наукова література» нагороджено Сергія ГОРОБЦЯ, наукового співробітника Українського інституту національної пам’яті, кандидата історичних наук, Ганну АДРУГ-ДОРОГАН та Андрія КУРДАНОВА, чернігівських краєзнавців, за книгу «Літопис даль та днів минулих».

— Дипломом за третє місце в номінації «наукова література» нагороджено Сергія ГОРОБЦЯ, наукового співробітника Українського інституту національної пам’яті, кандидата історичних наук, та Ігоря СИТОГО, старшого наукового співробітника Чернігівського обласного історичного музею імені В.В.Тарновського, за книгу «Переписна книга 1666 року».

На питання журналістів про актуальність видання-переможця «Спалені села і селища Чернігівщини в 1941–1943 роках: злочин и проти цивільного населення», Сергій БУТКО заявив, що тематика злочинів проти цивільного населення, злочинів проти людяності є занадто болюча й, на жаль, сучасна в світлі недавньої політики режиму В.Януковича, вже чисельних злочинів терористів та бойовиків російського агресора проти мирних громадян України. Мета книги: попередження та унеможливлення здійснення таких злочинів потенційними організаторам і виконавцям. Матеріали збірника дають мотивацію вітчизняним силовим структурам захищати сьогодні український народ від агресора. Олена ЛИСЕНКО також зауважила, що інтерес громадськості до цієї сумної теми показує, що в радянський час тематика злочинів проти цивільного населення, людських страждань були для влади другорядними.

У свою чергу, співупорядник видань-переможців «Літопис даль та днів минулих» та «Переписна книга 1666 року» Сергій ГОРОБЕЦЬ наголосив, що вивчення та оприлюднення результатів досліджень про політику загарбання у 17-18 століттях царською Росією України, життя українців у минулому дає можливість народу зрозуміти самих себе, є міцною основою патріотизму. Ця давня історія допомагає громадянам зрозуміти головну умову успішного життя нашого народу – бути господарями на свій землі.

Організатори конкурсу: Департамент культури і туризму, національностей та релігій, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації; Управління культури Чернігівської міської ради; Чернігівська міська централізована бібліотечна система; Чернігівська центральна міська бібліотека імені М.М.Коцюбинського.



ДОВІКОВО:
Спалені села і селища Чернігівщини в 1941–1943 роках: злочини проти цивільного населення. Збірник документів і матеріалів / Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівська обласна рада, Український інститут національної пам’яті, Пошукове агентство по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті» та «Реабілітовані історією». Упоряд.: С. В. Бутко, О. В. Лисенко; Відп. ред.: Р. І. Пилявець. – Чернігів: Видавництво Десна Поліграф, 2013. – 224 с.
У збірнику документів і матеріалів представлені анотований список 63-х знищених карателями сіл і селищ Чернігівщини разом із цивільним населенням (за неповними даними вбито 17.642 особи) під час німецької окупації 1941–1943 рр., вибрані документи, які висвітлюють причини, характер та масштаби цих злочинів проти людяності, та мартирологи встановлених жертв трагедій повного спалення разом із мешканцями чотирьох сіл області. Видання здійснено на виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» від 22 вересня 2011 р. № 925, розпорядження Кабінету Міністрів України «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» від 25 квітня 2012 р. № 235-р. та розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» від 21 травня 2012 р. № 184. Збірник призначено для істориків, краєзнавців, вчителів і викладачів, студентів, представників органів влади, всіх причетних до реалізації державної політики пам’яті в Україні.

Літопис доль та днів минулих. – Чернігів, 2013. – 612 с.
Книга, присвячена 90-річчю Чернігівського району Чернігівської області, містить відомості про людей, які своєю працею та звитягою звеличували свою малу батьківщину впродовж ХХ – початку ХХІ століть.

Чернігівська переписна книга 1666 року - Упор. та вступ Ігор Ситий, Сергій Горобець. – Чернігів: Десна Поліграф, 2013. – 248 с.
У виданні вперше публікується повний текст унікальної пам’ятки – Чернігівської переписної книги 1666 р. Матеріали перепису дають можливість ознайомитися з кількісним, поіменним та якісним складом населення значної частини Чернігівського полку та прилеглої території білоруського Задніпров’я. Видання містить іменний та географічний покажчики. Для істориків, краєзнавців та всіх шанувальників історії України.

До останнього часу вважалися втраченими переписи Чернігова та Новгород-Сіверського. Однак, наприкінці 1980-х років історики виявили у фондах Російського державного архіву давніх актів у Москві Чернігівську переписну книгу. Її текст та наукова стаття упорядників показують, що Московські статті, підписані наприкінці 1665 р. між гетьманом Іваном Брюховецьким і московським урядом, не тільки значно обмежували автономію Лівобережної України та її політичні права, але й посилювали її військово-адміністративну і фінансову залежність від сусідньої держави. Зокрема, українські міста і землі переходили під безпосередню владу московського царя, суттєво збільшувалася кількість московських військ на теренах Гетьманщини, у всіх головних містах розміщувалися військові гарнізони. Збирання податків з українського населення покладалося на московських воєвод і всі збори мали надходити в царську скарбницю. Вже в 1666 р. московським урядом було здійснено перепис населення України з метою його оподаткування.

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України
"Європейська Україна"




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини