реклама партнерів:
Головна » Туман і досі не розвіявся... Перша Катинь розсварила Росію і Польщу, друга – зблизила

Туман і досі не розвіявся... Перша Катинь розсварила Росію і Польщу, друга – зблизила


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Похорон загиблих у авіакатастрофі президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії відбудеться в неділю.
За рішенням родини, поховають Качинських на королівському цвинтарі в краківському замку Вавель. «Сім’я Качинських хотіла, щоб він таким чином приєднався до великих героїв польського народу. Він буде разом із тими, хто найкраще служив своїй країні», – сказав кардинал Станіслав Дзівіш. На похорон Качинського серед багатьох високопоставлених гостей прибуде, зокрема, президент США Барак Обама.
За попередніми даними розслідування катастрофи, експерти дійшли висновку, що пілоти Ту-154 до останньої миті могли уникнути краху. За словами експертів, проведені слідчі дії та результати розшифровки бортових самописців показали, що пілоти припустилися фатальної помилки. Командир екіпажу, незважаючи на отримане попередження про погану видимість у районі аеродрому «Північний», вирішив сідати. Під час зниження в умовах сильного туману пілоти точно вийшли на злітно-посадкову смугу. Однак при підльоті екіпаж визначив, що літак не потрапляє в точку приземлення. «У цей момент командир корабля включив форсаж, і з невстановленої поки що причини хитнув літак вправо, одночасно спробувавши набрати висоту з розворотом. Унаслідок цього лайнер крилом зачепив верхівки дерев, після чого втратив керування», - сказав експерт. На його думку, якби пілот, включивши форсаж, почав просто набирати висоту по прямій, то були б усі шанси уникнути катастрофи.

Три дні перед катастрофою пілот садив на тому ж аеродромі Туска...
Пілот літака Ту-154, що розбився під Смоленськом, Аркадіш Протасюк досконало знав російську мову, і йому був відомий аеропорт «Північний» у Смоленську, на який він збирався посадити літак президента Польщі. Таким чином, колеги Протасюка прокоментували заяву диспетчера польотів зі Смоленська про те, що польський льотчик не впорався з російською, коли той радив йому через погану погоду приземлитися на іншому аеродромі. Один з пілотів Ту-154, полковник Бартош Строїнський, також спростував інформацію про недостатнє знання російської капітана 36-го спецполку ВПС Польщі Протасюка. За його словами, вони разом із загиблим вели літак до Смоленська за три дні до катастрофи, коли на борту був прем’єр Польщі Дональд Туск.
В історії з літаком мовне питання не єдине, яке спричиняє плутанину. Ведуться також суперечки про кількість кіл над аеродромом, які зробив літак перед тим, як приземлитися. Спочатку стверджували, що таких кіл було чотири, згодом повідомили, що одне. Пілот спеціальної групи, яка обслуговує урядовий авіафлот Польщі, Томаш Петшак заявив, що пілот літака Качинського не міг чотири рази намагатися посадити машину на військовому аеродромі. «За інформацією, яку я отримав, була одна спроба», - сказав Петшак. А екс-президент Польщі Лех Валенса не виключає, що пілот літака президента Польщі і поготів міг «діяти за чиєюсь вказівкою». За його словами, пілоти урядового авіазагону – професіонали вищої кваліфікації, тому «навряд чи пілот міг самостійно раз за разом намагатися посадити літак в умовах туману».

Однопартієць Качинського звинувачує Росію
Депутат польського парламенту Артур Гурський від партії «Право і Справедливість» (ПІС), яку очолює брат загиблого президента Польщі Ярослав Качинський, в інтерв’ю виданню Dziennik заявив, що Росія певною мірою відповідальна за катастрофу.
«Я майже впевнений, що росіяни нас обманюють, - заявив Гурський. - Російська сторона вже не має сумнівів, що в катастрофі винен пілот, який міг зробити помилку. Або навіть сам президент Качинський, який дуже наполегливо хотів взяти участь у катинських заходах... З’явилися дві версії подій, і кожна з них вказує на можливу роль російської сторони. Поза сумнівом, Москва несе моральну відповідальність за катастрофу... За однією версією, літак заходив на посадку чотири рази, і кожного разу росіяни не давали на це згоди, відправляючи лайнер в аеропорт Мінська або Москви. При цьому начебто посилалися на різні сумнівні причини: то туман над аеродромом, то несправна система навігації, що на ремонті, то коротка посадкова смуга. Менш ніж за годину до цього на тому ж аеродромі приземлився літак з журналістами, а за кілька днів до цього сіли прем’єри Дональд Туск і Володимир Путін».
«Катинські заходи за участю Путіна і Туска можна записати до успіху Росії, - вів далі Гурський. - Був реалізований їхній сценарій, світ отримав зрежисоване Москвою послання. Путін використав Туска як інструмент. Хоча прем’єр РФ робив красиві жести, він «продав» світу свою версію подій і знову розмив відповідальність за Катинь. Ймовірно, росіяни хотіли перешкодити Качинському взяти участь у суботніх заходах, аби їхній ранг і послання не затьмарили те, що відбувалося кількома днями раніше». Гурський висловив думку, що президент Качинський не встиг би на церемонію в Катині з Мінська, а тим більше з Москви. «Отже, ця диверсія, якщо у росіян були такі мотиви, мала політичний характер... Від нас пішов справжній польський патріот, який не боявся займати тверду позицію щодо Росії».

«У цій ситуації думка першої особи могла стати вирішальною»
Пілот, який керував літаком з президентом Качинським, мав обов’язково садити літак на запасний аеродром, вважає український пілот В’ячеслав Сидоров, який свого часу керував літаками, на борту яких були Папа Іван Павло ІІ, українські президенти, інші високопосадовці. За словами Сидорова, версія про те, що на посадці літака під Смоленськом наполіг Качинський, видається йому найімовірнішою. «У випадку зміни плану польоту пілот, який керує літаком, на борту якого перебуває глава держави, обов’язково погоджує з ним ситуацію. Пілот розумів, що необхідно сідати на запасному аеродромі, та повинен був сказати про це пасажиру. Президент, своєю чергою, міг з ним не погодитись і наполягати на посадці в обумовленому аеропорту. Насмілюсь припустити, що в цій ситуації думка першої особи могла стати вирішальною». Пілот також зазначив, що військовий аеродром, на який намагались посадити літак Качинського, не дуже зручний для посадки цивільних літаків. «Зробити посадку на аеродромах, які призначені для цивільної авіації, значно легше, ніж на військових».

Коментарі для «ВЗ»
Олександр Загрева, директор Львівського аеропорту

Успішність посадки залежала від пілота, погоди та обладнання на аеродромі та літака. Стороннім особам заборонено заходити в кабіну пілота під час польоту, навіть президенту. Проте є писані та неписані правила... Я сподіваюся, що ніхто на пілотів не впливав, і рішення президента не стало причиною катастрофи. Складні метеоумови, військовий аеродром, який не пристосований для посадки таких літаків, можливо, відіграли фатальну роль у трагічній катастрофі. Навіть, якщо пілот вже сідав на цей аеродром кілька днів перед цим, то посадка в інших складніших погодних умовах абсолютно змінює ситуацію.

Автанділ Цуладзе, російський політолог (Москва)
У мене враження, що причиною катастрофи могли стати халатність і неготовність аеродрому приймати в умовах, що склалися, борт такого рівня. Це невеликий військовий аеродром, який в принципі не приймає цивільної авіації... Трагедію спробують використати політичні сили в Росії та Польщі. Важливо, як розіграють тепер цю карту, на кого «звалять» провину. Качинський у Росії сприймався як противник, і цього ніхто не приховує, але нашкодити якось інтересам РФ він уже не міг. У жовтні мали відбутися президентські вибори, на яких він однозначно би програв... Можливо, уся плутанина з фактами – свідчення бардаку в нашій системі. Мені видається, що ця катастрофа небезпечна тим, що в ній залишається надто багато запитань, на які не можна однозначно відповісти.

Пйотр Куспис, політолог із Фундації Казимира Пуласького (Варшава)
Слова Гурського – це піар. У Польщі не було жодного припущення про те, що це могла бути цілеспрямована акція з боку Росії. Важко в це повірити і ніхто цього не сприймає всерйоз... Одразу після трагедії на місце катастрофи прибули російські та польські експерти й прокурори. Можливості, щоб російська сторона щось приховувала чи перекручувала, не було.
Ця трагедія прискорила зближення польського і російського народів. Протягом останніх років, а особливо місяців і тижнів ці відносини покращувалися. Була напередодні спільна церемонія Туска й Путіна пам’яті жертв Катині, була обіцянка російського прем’єра відкрити архівні документи для польських дослідників... У цій «другій Катині» поляки не винять Росію, і Катинь з кістки незгоди перетворилася на спільну трагедію, яка єднає два народи. Польське суспільство позитивно оцінило російську допомогу та підтримку в цій трагедії. Путін погодився фінансувати перебування родин загиблих у Москві та всю необхідну допомогу – психологів, перекладачів... Це початок нового етапу в російсько-польських відносинах.
Путін не вибачився за злочин Катині, за що його, власне, критикував Качинський. Але чекати на те, що прем’єр Росії вибачатиметься, було нереально... Після цієї трагедії росіяни і поляки будуть більше схильні до компромісу у вирішенні спірних питань. Не лише історичних, а й політичних чи економічних.
Не думаю, що трагедія додасть багато голосів «ПіСу», хоча його становище покращиться. Можливо, одним із кандидатів у президенти буде брат покійного Качинського – Ярослав. Але емоції вщухнуть, почнеться політична боротьба... Ймовірно, новим президентом стане теперішній в.о. глави держави, спікер сейму Броніслав Коморовський.

Ярослав Гарцула, Почесний консул Бельгії у Західній Україні
Не те, що вище керівництво держави, а вище керівництво компаній не має права літати одним літаком. Я говорив з керівництвом італійського виробника килимів «Балта» – вони відправляють своїх керівників трьома групами в різних літаках найкращої якості. Вони пояснили мені, що якби раптом внаслідок катастрофи загинуло все керівництво, то це був би крах компанії. Така сама система діє в єгипетського виробника килимів «Орієнтал Рівер». Вони обирають лише літаки найнадійнішої компанії – «Люфтганзи».

А тим часом...

Рішення польської влади поховати польського президента Леха Качинського і його дружину в кафедральному соборі Святих Станіслава й Вацлава на Вавелі в Кракові, місці упокоєння національних героїв (Юзефа Пілсудського, Тадеуша Костюшка, Владислава Сікорського), поетів (Адама Міцкевича, Юліуша Словацького) і королів, схвалюють далеко не всі поляки. У Варшаві відбулися акції протесту проти цього рішення уряду. “Ви впевнені, що Качинський дорівнює королям? Ні похоронам Качинського у Вавелі”, - кричали учасники демонстрації.

Вибори нового президента Польщі відбудуться 20 червня. Про це 14 квітня повідомив Гжегож Схетина, помічник голови уряду країни Дональда Туска

На фото: Донька Качинських Марта прощається з батьками у президентському палаці Варшави.

Ігор ТИМОЦЬ
Джерело: "Високий замок"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини