реклама партнерів:
Головна » У Чернігові науковці з України, Росії та Білорусії розповідали про дослідження християнських старожитностей Київської Русі

У Чернігові науковці з України, Росії та Білорусії розповідали про дослідження християнських старожитностей Київської Русі


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Понад п’ятдесят науковців із різних областей України, а також з Росії і Білорусії взяли участь в Міжнародній науковій конференції «Християнські старожитності Київської Русі». Вона організована Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній» з нагоди 940-річчя заснування Антонієвих печер.
Тематика доповідей дослідників старожитностей була різноманітною. Зокрема, науковці чернігівського заповідника Володимир Руденок та Тетяна Новик розповіли не лише про історію створення Антонієвих печер у Чернігові, а також і про археологічні дослідження у Любечі. Нагадаємо, що у липні 2009 р. археологічна експедиція на чолі з Володимиром Руденком, завідувачем відділом наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного заповідника “Чернігів стародавній” знайшла у Любечі вхід до печери святого Антонія. На жаль, науковцям вдалося лише викопати невеличкий вхід до печери – близько 2 метрів. Далі були руїни, побита цегла перемішана із землею… Але, маємо надію, що дослідження в давньому Любечі будуть продовжені.
Про сучасні проблеми пам’яткоохоронної справи в Україні розповіли Ігор Дутка, кандидат технічних наук, доцент Львівського державного інституту новітніх технологій та управління ім. В’ячеслава Чорновола і Ірина Пущінська, оцінювач відділу приватизації житла Франківського району Львова. Вони також проаналізували факти руйнування пам’яток національного значення у Львівській області, Києві та інших містах України.
Учасники конференції і особливо науковці заповідника «Чернігів стародавній» дякували Тетяні Мершавці, аспірантці Академії мистецтв з Києва за реставрацію ікони Троїцько-Іллінської Богоматері ХVІІІ ст. Старовинна ікона написана на металі була з численними пошкодженнями та втратами. Проте, пані Тетяна відважно взялася за відтворення пам’ятки і зромила неможливе – нині реставрована ікона експонується в заповіднику «Чернігів стародавній». Тетяна Миршавець розповіла про дослідження та реставрацію ікони.
Володимир Коваленко, кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.Лазаревського Чернігівського державного педуніверситету виступив з доповіддю «До історії заснування Свято-Миколаївського Батуринського Крупицького монастиря».
Про церкву Вознесіння Господнього у Вишневці розповідала Любов Шиян, науковий співробітник Національного заповідника «Замки Тернопілля».
Директор Державного історико-культурного заповідника у місті Путивлі Сергій Тупик розказав про свої дослідження на тему: «До питання про час засування Глухівського Петропавлівського монастиря та перші віки його історії».
Наукова розвідка Ярослава Литвиненка (завідувач сектором Націоанльного Києво-Печерського історико-культурного заповідника) була присвячена темі датування стінопису Ближніх печер Києво-Печерської лаври.
Про некрополь Благовіщенського чоловічого монастиря у Ніжині розказав Сергій Зозуля, старший науковий співробітник Центру пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.
Тема наукової доповіді кандидата історичних наук, провідного наукового співробітника Національного заповідника «Софія Київська» В’ячеслава Корнієнка була присвячена дослідженню графіті ХІ століття на південних хорах Софії Київської. Н
аукова конференція працювала два дні – 1 та 2 жовтня. За її результатами буде видана наукова збірка «Чернігівські старожитності».
У рамках відзначення 940-річчя заснування Антонієвих печер науковці відвідали містечко Любеч, ознайомилися з його архітектурними та археологічними памятками.

Джерело: "Чернігів стародавній"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини