реклама партнерів:
Головна » У Чернігові проведено «круглий стіл» напередодні початку Міжнародної акції «16 днів протидії гендерному насильству»

У Чернігові проведено «круглий стіл» напередодні початку Міжнародної акції «16 днів протидії гендерному насильству»


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Починаючи з жовтня 2009 року обласна організація Спілки жінок України розпочала реалізовувати проект “Місцеві громади проти торгівлі людьми” (за підтримки Західноукраїнського центру “Жіночі перспективи”).
В рамках проекту, напередодні початку Міжнародної акції “16 днів протидії гендерному насильству”, було проведено засідання Дорадчої ради по запобіганню торгівлі людьми та круглий стіл “Вдосконалення механізмів співпраці між дотичними органами, службами та організаціями для покращення виконання обласної Програми протидії торгівлі людьми на період до 2010 року в Чернігівській області”.
Засідання круглого столу відкрила Ірина Дорожкіна, директор підприємства “Навчально-методичний центр” профспілок, голова обласної організації Спілки жінок України, яка презентувала присутнім проект “Місцеві громади проти торгівлі людьми”. Проект спрямований на досягнення більш високого рівня захисту прав людини в сфері протидії торгівлі людьми та ідентифікації потерпілих на рівні сіл та селищ шляхом проведення ряду семінарів-тренінгів в окремих районах Чернігівської області. Навчання має на меті підвищити кваліфікацію фахівців органів місцевого самоврядування, які беруть участь у здійсненні заходів з протидії торгівлі людьми, а також надати правозахисних навичок активістам громадських організацій міського та районного рівня. Проект буде реалізовуватися з жовтня 2009 р. по квітень 2010 р. обласною організацією Спілки жінок України в співпраці з управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації.
За словами учасників круглого столу, на сьогодні кожен 10-ий громадянин України стикався з випадками торгівлі людьми у своєму найближчому оточенні. За останні 5 років наших співвітчизників продавали до 52-ох країн світу, серед яких лідерами є Туреччина, Росія, Польща. Близько 4 мільйонів українців працюють за кордоном, але тільки 2% трудових мігрантів працевлаштовуються легально. Більшість українців, що стали жертвами торгівлі людьми, не звертаються до реабілітаційних центрів та організацій, які можуть надати їм допомогу.
В Чернігівській області співробітниками відділу боротьби із злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми за 10 місяців 2009 року вже виявлено 18 фактів за ст. 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми). По них порушено 6 кримінальних справ за фактом трудової експлуатації та одну кримінальну справу за фактом сексуальної експлуатації. Так, під приводом сезонних робіт до Російської Федерації були відправлені 19 мешканців Чернігівської області, де вони знаходились в трудовій залежності, а 2 мешканок м. Чернігова відправлено до Туреччини з метою сексуальної експлуатації.
На засіданні круглого столу виступили та взяли участь в обговоренні: Олександр Кобзар – начальник сектору відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС України в Чернігівській області; Сергій Межений – спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації; Валентина Дупло – заступник начальника відділу виховної роботи управління освіти міської ради; Людмила Мороз – головний спеціаліст управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації; Надія Носенос – соціальний педагог обласного центру соціально-психологічної допомоги, Тетяна Ігнатьєва – вихователь-методист Чернігівського притулку для дітей, Людмила Канюка – голова громадської організації “Спілки жінок м. Чернігова”, Валентина Токарева – заступник голови обласної організації Товариство “Червоного Хреста” України та ін.
Учасники круглого столу обговорили методичний посібник “Не стань жертвою торгівлі людьми” та рекомендували його для використання в практичній роботі, намітили шляхи подальшої співпраці дотичних організацій в проведенні інформаційно-просвітницької діяльності серед населення та виявленню (ідентифікації) і наданні допомоги жертвам торгівлі людьми.
З початку 90-х років Україна стала однією з найбільших країн-постачальниць жінок до такого злочинного бізнесу як торгівлі людьми. Масове безробіття, жертвами якого насамперед стали жінки, жалюгідні зарплати та багатомісячні затримки з їх виплатою – все це призвело до того, що переважна частина населення опинилась за межею бідності. Насправді катастрофічним є становище жінок в сім’ях, де всі дорослі – безробітні, або ж жінки взагалі самостійно виховують дітей. Дуже часто жінки потерпають від гендерного насильства як на роботі, так і вдома (дискримінація при працевлаштуванні та на робочому місці, занижена в порівнянні з чоловіками заробітна платня, сексуальні домагання та домашнє насильство). Щоб уникнути цього сумного поєднання бідності та насильства, багато жінок, особливо молодих, бачать панацею від свої проблем у працевлаштуванні за кордоном, не усвідомлюючи небезпеку та можливі трагічні наслідки своїх дій.
Торгівля людьми є надзвичайно прибутковим злочинним бізнесом з обмеженими ризиками для злочинців, що робить цей вид діяльності дуже привабливим для організованих злочинних угруповань по всьому світі. В нашій країні додатковою перешкодою для боротьби з цим явищем є недостатність людських та матеріальних ресурсів у державних органів, які мають протидіяти торгівлі людьми. Хоча в деяких питаннях вдалося досягти прогресу, наприклад, щодо підвищення рівня громадської обізнаності, виявленні фактів торгівлі людьми працівниками УМВС України в Чернігівській області, але соціально-економічні та політичні фактори в країні продовжують створювати сприятливу ситуацію для існування торгівлі людьми.

Джерело: Лариса Артеменко, Чернігівська обласна організація Спілки жінок України.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини