реклама партнерів:
Головна » У Чернігові відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Голодомор: Геноцид в Україні». Фото

У Чернігові відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Голодомор: Геноцид в Україні». Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
27 листопада у Чернігівському кінотеатрі ім. М.О. Щорса пройшов допрем’єрний показ голлівудського документального фільму «Holodomor: Ukraine’s Genocide» («Голодомор: Геноцид в Україні»), організований обласною державною адміністрацією, Чернігівською міською радою за сприяння Українського інституту національної пам’яті.
Фільм переглянули учасники зйомок, науковці, викладачі та студенти, представники ЗМІ, громадськості.
Основним стрижнем фільму є події Голодомору 1932 – 1933 років, проте сюжетні і тематичні лінії простягаються від 1917 року до початку Другої світової війни. Фільм ґрунтується на архівних матеріалах, кіно-фото документах 30-х років минулого століття, підсилених розповідями живих свідків тих подій та коментарями вчених і науковців з України, США та Канади. Фільм створений англійською мовою, що дає можливість поінформувати якомога ширше коло світової громадськості про цю страшну трагедію українського народу.
У Чернігові під час прес-конференції, яка відбулася перед демонстрацією, фільм анонсували виконавчий продюсер Люба Кеске, співпродюсер Мая Лев, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко і начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Надія Молочко.
Учасники прес-конференції повідомили, що зйомки фільму проходили в найбільш постраждалих від голоду Київській, Черкаській, Чернігівській, Харківській, Миколаївській і Дніпропетровській областях України. На Чернігівщині творча група голлівудського режисера Боббі Лі зйомки проводила 23 травня 2008 р. в Державному архіві області, обласному історичному музеї ім. В. В. Тарновського, селах Лукашівка, Анісів, Киїнка, Шестовиця Чернігівського району.
Продюсери зазначили, що фільм вже став учасником багатьох міжнародних кінофестивалів, зокрема Festival De Cannes: номінація «Короткометражний фільм (без участі в конкурсі) Monaco Film Festival (Монако), West Hollywood International Film Festival (Каліфорнія, США), DAM Short Film Festival (Невада, США) та Кіно-Q – Фестиваль фільму у Нью-Йорку ( США). Виконавчий продюсер Люба Кеске зауважила, що у Монако під час оголошення нагороди їхнього фільму Гран-прі представник оргкомітету вперше для себе й більшості присутніх вимовив слово «Голодомор». Вона відмітила: всі присутні кіномитці вітали творчу групу Боббі Лі з перемогою крім росіян, які привезли у Монако 12 фільмів.
Журналісти просили прокоментувати, чому в Україні загострилася боротьба щодо ставлення до Голодомору 1932 – 1933 рр. Люба Кеске підкреслила, що це Ваша країна і Ви повинні не тільки відповісти на це питання, але й змінити ситуацію. С. Бутко зауважив: «Та країна, яка не в спромозі зберегти й вшанувати пам’ять про своїх загиблих, не може розраховувати на те, щоб успішно будувати сьогодення і майбутнє. Прикладом є США. В історії країни чимало чорних сторінок, але вони, зокрема, встановили День подяки і спокутують провину злочинів переселенців щодо корінного населення. Це чесна політика. Ось тому Америка демократична, щаслива і заможна країна».
У листопаді цього року під час тижня Пам’яті жертв голодоморів в Україні за сприяння Українського інституту національної пам’яті допрем’єрний показ повнометражного документального фільму вже відбувся у Національному Університеті «Києво-Могилянська академія» (м.Київ), Львівському Католицькому Університеті (м.Львів), м. Переяслав-Хмельницькому.
Згодом планується поширення версії фільму серед бібліотек вищих та середніх навчальних закладів як України, так і провідних університетів світу. Разом із міжнародними дослідженнями, присвяченими штучному голоду в Україні, цей фільм зможе прорвати інформаційну блокаду, за допомогою якої десятиліттями приховувалось і замовчувалось вбивство близько семи мільйонів невинних людей.
Перегляд фільму учасники заходу разом з настоятелем церкви святих мучеників Чернігівського князя Михаїла і його боярина Федора (м. Чернігів), протоієреєм Олегом Сіренком завершили молитвою за упокій всім невинно убієнним від Голодомору і політичних репресій.

Після завершення заходу представники проекту створення голлівудського документального фільму Люба Кеске, Мая Лев, Вікторія Губська, Ірина Миколаїнко ознайомилися з пам’ятками архітектури та музейними експозиціями Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Молодший науковий співробітник заповідника Сергій Сергєєв розповів гостям про історію стародавнього міста та його архітектурні шедеври. Завітали вони також у найдавніший храм України – Спасо-Преображенський собор ХІ ст., оглянули і експозицію Борисоглібського собору ХІІ ст. та виставки українського іконопису в Колегіумі ХVІІІ ст. А на завершення екскурсії Люба Кеске, Мая Лев, Вікторія Губська, Ірина Миколаїнко, Сергій Сергєєв і Сергій Бутко сфотографувалися на згадку біля срібних царських врат у Борисоглібському соборі та пам’ятника Івану Мазепі.

Олександр Майшев







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини