реклама партнерів:
Головна » Угода про асоціацію, реформи та безвізовий режим – на порядку денному саміту Україна-ЄС

Угода про асоціацію, реформи та безвізовий режим – на порядку денному саміту Україна-ЄС


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
9 липня у Брюсселі відбувся саміт між ЄС та Україною. Під час саміту було підбито підсумки впровадження Угоди про асоціацію, прогресу у здійсненні реформ та першого року із часу встановлення безвізового режиму. Посил ЄС був таким: додаткові реформи задля додаткової підтримки.

Європейський Союз на саміті представляли Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер та Президент Європейської Ради Дональд Туск. Президент Петро Порошенко представляв Україну. Також від Європейського Союзу брали участь: Висока представниця ЄС із закордонних справ і безпекової політики/Віце-президентка Європейської Комісії Федеріка Моґеріні, Віце-президенти Європейської Комісії Марош Шевчович і Валдіс Домбровскіс та Європейська Комісарка з торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

«За останні чотири років ми разом зробили більше, аніж за попередні двадцять. Це заповіт зусиллям українського народу та Президента Порошенка. І він свідчить, що Європейський Союз і надалі підтримуватиме та допомагатиме вам. Від минулого року понад півмільйона українських громадян скористалися безвізовим режимом з ЄС. Наша двостороння торгівля зросла на майже 25%. Від 2014 року кількість українських компаній, що експортують до Євросоюзу, зросла на понад 40%. Це є свідченням того, як багато можна досягти, якщо працювати разом у атмосфері повної довіри та впевненості. Це саме так, як ми маємо продовжувати. Чим більше Україна реформує себе, тим більше Європейський Союз надаватиме підтримки», – підкреслив Юнкер.

Повна заява Президента Єврокомісії під час прес-конференції після саміту доступна онлайн. За результатами саміту Європейський Союз та Україна підготували спільну заяву. Вона ілюструє всеохопну природу партнерства та слугує структурним елементом задля руху у напрямі зміцнення співпраці.

ЄС та Україна: прямуємо разом
Українські громадяни послідовно вимагали реформ для своєї країни. Вони мають гарантувати більш світле та заможне майбутнє для них і майбутніх поколінь. Угода про асоціацію, включно із глибокої та всеосяжною зоною вільної торгівлі (ГВЗВТ), діє від 1 вересня 2017 року. Вона задовольняє ці потреби. Україна все ще має продовжувати працювати задля поліпшення бізнесового клімату за допомогою боротьби проти корупції та скасування протекціоністських заходів. Але попри це, повне виконання Угоди про асоціацію, а також чинний прогрес країни у впровадженні порядку денного реформ вже принесли вагомі переваги для українського народу та громадян ЄС. Йдеться, зокрема, про таке:

Україна зберегла і підтримала стандарти, які вона виконала задля досягнення можливості здійснювати короткострокові безвізові подорожі до ЄС для своїх громадян. У такий спосіб цією можливістю скористалися понад 500 тисяч українців. Це призвело до зближення українського народу та народів Євросоюзу;

Україна започаткувала важливі реформи у сферах охорони здоров’я, пенсійній та освітній задля поліпшення життєвих умов своїх громадян;

Результатом децентралізації стало об’єднання та реформування понад 700-а місцевих громад в Україні. Це дозволило їхнім жителям скористатися можливостями підвищених бюджетних ресурсів та поліпшених адміністративних послуг;

2017 року завдяки економічним реформам майже на 25% підвищилася загальна торгівля між Європейським Союзом та Україною. Це збільшило кількість робочих місць та сприяло покращенню добробуту по всій території дії нашої зони вільної торгівлі.

Наразі було надано вже понад 11 млрд. євро з початкового пакету підтримки з бюджетом у 12,8 млрд. євро задля проведення реформ в Україні. Саміт став нагодою для лідерів ЄС засвідчити свою безпрецедентну підтримку порядку денному реформ в Україні.

Лідери оголосили про підготовку пріоритетних програм на 2018 рік обсягом до 200 млн. євро. Метою цих програм буде:
Сприяти більшим контактам між громадянами України та Євросоюзу;
Допомагати у модернізації професійно-технічної освіти та навчально-тренувальної системи;
Поліпшувати енергоефективність у житлових будинках за допомогою нещодавно створеного Фонду енергоефективності;
Підтримувати ширші зусилля із впровадження Угоди про асоціацію.
Окрім того, за допомогою Плану зовнішніх інвестицій ЄС прагне зміцнити інвестиційну підтримку. Це стосується й Контракту «Реформи заради інвестицій», який активує кошти завдяки конкретним здобуткам у здійсненні реформ.

Лідери привітали нещодавнє рішення Європейського Парламенту та Ради ЄС надати Україні подальшу макрофінансову допомогу обсягом до 1 млрд. євро. Вона має підтримати економічну стабілізацію та структурні реформи в країні. Лідери ЄС наголосили: нова програма залежатиме від безперервного поступу у реформах, особливо у сфері боротьби проти корупції, що залишається вкрай важливим для України.

Також лідери ЄС заявили про важливість активізації антикорупційних зусиль, особливо, що стосується завершення перехідного етапу створення Вищого антикорупційного суду – зокрема, дозволяючи суду розглядати також чинні справи. Потрібно й надалі зміцнювати незалежність та ефективність антикорупційних інституцій. Також існує необхідність у проведенні всеосяжного розслідування та поверненні активів у результаті банківського шахрайства з ПриватБанком. Також сторони наголосили на важливості запровадження ефективного механізму перевірки електронних декларацій статків та скасування зобов’язання подавати електронні декларації для громадських активістів.

Окрім кроків у напрямі боротьби проти корупції, з часу останнього саміту між ЄС та Україною у 2017 році Україна також досягла відчутного прогресу в інших сферах порядку денного реформ, які підтримує Європейський Союз. Йдеться про:
Реформу державного управління;
Охорону і захист довкілля;
Державні закупівлі;
Енергоефективність;
Приватизацію;

Управління підприємствами, що знаходяться у державній власності.
Лідери ЄС підтвердили стратегічну роль України у транзиті газу. Вони домовились щодо потреби продовжувати реформи в енергетичному секторі, зокрема для завершення реформи ринку газу та електроенергії, що принесе довгострокові вигоди. ЄС привітав прийняття Україною дорожньої карти інтеграції до Європейського наукового простору. На полях саміту Європейський Інвестиційний Банк (ЄІБ) підписав угоду щодо виділення 75-мільйоннного кредиту з Міністерством інфраструктури України на підтримку ключових інвестицій у сфері безпеки дорожнього руху в 5 українських містах – Дніпрі, Харкові, Києві, Львові та Одесі.

Європейський Союз вкотре підтвердив свою безперервну та незмінну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Європейський Союз засуджує та не визнає незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією.

Лідери знову підтвердили, що повне виконання Мінських угод є підґрунтям для довгострокового мирного врегулювання конфлікту на сході України. Конкретним прикладом підтримки України Європейським Союзом у боротьбі з наслідками конфлікту, що триває, є виділення до 4 мільйонів євро задля зміцнення стійкості громад та реінтеграції ветеранів. Також нещодавно, у березні, Євросоюз оголосив про виділення додаткового фінансування у розмірі 16 млн. євро для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Таким чином внесок у діяльність Місії досяг загалом 49 млн. євро.

Окрім того, лідери обговорили продовження погіршення ситуації з правами людини у непідконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей, а також у Криму та Севастополі. Європейський Союз очікує від Російської Федерації негайного звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України на Кримському півострові та в Росії.

Наостанок, лідери звернулися до питання співпраці у галузі Спільної безпекової та оборонної політики. Євросоюз залишається відданим реформі сектору цивільної безпеки за допомогою Консультативної місії ЄС в Україні, а також через подальшу співпрацю з протидії гібридним загрозам. Лідери ЄС також закликали Україну продовжувати активно просувати ідеї Східного партнерства, особливо впроваджувати «20 завдань до 2020 року».

Представництво Європейського Союзу в Україні






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини