реклама партнерів:
Головна » Україна підтримує територіальну цілісність Грузії і не визнає Абхазії та Південної Осетії

Україна підтримує територіальну цілісність Грузії і не визнає Абхазії та Південної Осетії


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Україна виступає за територіальну цілісність Грузії і не визнає самопроголошених республік Абхазії і Південної Осетії, знову заявив президент України Віктор Ющенко на спільній з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі прес-конференції в Києві.
18-20 листопада президент Грузії перебуває в Україні з робочим візитом.
"Я хочу ще раз підтвердити нашу незмінну позицію - Україна підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії і не приймає визнання самопроголошених республік Абхазії і Південної Осетії", - сказав він.
"Це є нашою принциповою позицією", - додав Ющенко. Він зазначив, що Україна виступає за чітке дотримання міжнародного права і врегулювання конфліктів шляхом мирних переговорів.
У свою чергу, Саакашвілі висловив вдячність Україні за підтримку суверенітету Грузії. "Я щиро вдячний за ці заяви, за підтримку нашої незалежності і цілісності", - сказав президент Грузії.
Він також заявив, що Грузія не була ініціатором конфлікту в Південній Осетії. "Президент України здійснив дійсно геройський вчинок, приїхавши до Грузії, хоча була загроза того, що літак буде збитий силами протиповітряної, які були розміщені на тих лайнерах Чорноморського флоту, які були тоді біля грузинських територіальних вод", - підкреслив він.
Цей факт підтвердив, що "Україна підтримує Грузію і зробить все можливе для того, щоб Грузія і грузинський народ повернули Абхазію". Також, за словами президента Грузії, візит глави української держави в той момент став доказом того, що Україна буде завжди дотримуватися угоди, що стосуються ЧФ.
Саакашвілі назвав дії Росії в даному випадку "дуже примітивним методом помсти" з метою повернення максимальної території Грузії. "Ця агресія була тільки етнічним чищенням, і цим Грузії загрожує країна, в якій набагато більше населення, ніж в Грузії ... Ми так просто не здамося, ми взагалі не здамося", - підкреслив він. Глава грузинської держави також запевнив, що у Грузії ніколи не було агресивного ставлення до Росії.
Саакашвілі також відзначив активізацію відносин між Україною і Грузією. У тому числі він відзначив пожвавлення взаємодії між діловими колами двох країн.
Грузинський лідер відзначив, що до Грузії "повернулися українські туристи і український бізнес починає відновлювати прямі зв'язки з грузинськими". У 2004 році між Україною і Грузією був тільки один авіарейс, а зараз їх 10, нагадав грузинський президент.
27 серпня 2008 року Віктор Ющенко в інтерв'ю інформаційному агентству Reuters заявив, що Україна не підтримує рішення Росії про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії і наголошує на непорушності міжнародного принципу збереження територіальної цілісності будь-якої держави.
3 вересня 2008 року Україна підтримала позицію ЄС щодо неприйнятності одностороннього рішення Російської Федерації про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії і спільно з державами-членами Європейського Союзу закликала інші країни утриматися від подібних кроків.
24 вересня 2008 року Ющенко під час виступу на 63-й сесії Генеральної асамблеї ООН заявив, що "Україна категорично засуджує порушення територіальної цілісності і недоторканності кордонів Грузії і збройну анексію її територій".
А у вересні 2009 року народний депутат з фракції Партії регіонів Анатолій Толстоухов, перебуваючи в Москві, заявив, що після президентських виборів Україна визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії.
Паралельні зустрічі Саакашвілі з Ющенком і Путіна з Тимошенко загрожують національним інтересам України, вважає політолог
Запрошення Президента Грузії Михайла Саакашвілі до Києва в день зустрічі в Ялті прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко із главою уряду Російської Федерації Володимиром Путіним є загрозливою для національних інтересів України політтехнологією з боку команди Президента України Віктора Ющенка. Таку думку висловив керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передає УНІАН.
На його думку, збіг у часі цих подій, а також одночасне оприлюднення листа В.Ющенка до Президента Росії Дмитра Медведєва щодо проблем у газовій сфері дає підстави "робити висновки, що команда Ющенка зараз знову має у пріоритеті гру проти Тимошенко".
Разом із тим Фесенко переконаний, що зараз керівникам Української держави у своїх політичних рішеннях, діях та позиціях треба керуватися загальнонаціональними інтересами. Політолог зазначив, що "ця гра на контрасті, гра всупереч, вже завдає шкоди державним національним інтересам України, зокрема у газовій сфері".
"Я не знаю хто, як організовував візит Саакашвілі. Тут дійсно є формальні приводи: відкриття нового приміщення грузинського посольства - хоча можна було його відкривати не сьогодні. Є, звичайно, річниця помаранчевої революції, але вона також не сьогодні", - сказав експерт.
Фесенко також підкреслив, було б дипломатично розвести у часі ці дві події - зустріч Тимошенко з Путіним і візит Саакашвілі до Києва.
"На жаль, у тому, що вони співпали, є елементи певної політтехнології, які можуть зашкодити Україні", - резюмував Фесенко.
Ющенко і Саакашвілі вшанували у Києві пам’ять жертв Голодомору
Президенти України та Грузії Віктор Ющенко і Михайло Саакашвілі вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.
Як повідомили у прес-служба президента України, у Києві глави держав поставили символічні квіткові композиції до Меморіалу пам`яті жертв Голодомору. Ющенко та Саакашвілі також посадили на прилеглій до Меморіалу території кущі калини та оглянули експозицію Музею Голодомору.

Сьогодні у ході поїздки до Ялти Тимошенко проведе зустріч з прем'єр-міністром Росії Путіним, після чого відбудеться п'яте засідання Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії під головуванням прем'єр-міністрів двох країн. Також сьогодні в Україну з робочим візитом прибув Президент Грузії Михаїл Саакашвілі, який зустрічається з Ющенком.

Саакашвілі розповів, як літак Ющенка могли збити кораблі ЧФ РФ.
Президент Грузії Махаїл Саакашвілі називає героїчним вчинком візит президента Віктора Ющенка в Грузії під час війни. Про це він заявив на прес-конференції в Києві в четвер, говорячи про те, що під час російсько-грузинського конфлікту у 2008 році кораблі Чорноморського флоту РФ вийшли з Севастополя до берегів Грузії.
Саакашвілі нагадав, що Ющенко намагався зупинити ці кораблі, його вимоги ґрунтувались на положеннях угоди про умови перебування ЧФ на території України.
Грузинський президент високо оцінив те, що Ющенко здійснив свій візит підтримки під час військових дій, передає УНІАН.
"І це, не дивлячись на те, що його літак міг бути збитий з тих же лайнерів Чорноморського флоту Росії", - сказав Саакашвілі.
Також Президенти України та Грузії Ющенко та Саакашвілі відкрили нову будівлю Посольства Грузії в Україні. Президент Грузії зазначив, що це є надзвичайно урочистий день для українсько-грузинських відносин. За його словами, цей дім стане символом українсько-грузинської дружби.
Президент Грузії також додав, що зараз поряд ним стоять і будуть тут працювати не тільки грузини, а й осетини і абхази.
"Хочу запевнити, що цей дім є й вашим домом", - сказав Саакашвілі, звертаючись до них.
У свою чергу Президент України зазначив, що Україну та Грузію об’єднують спільні цінності, спільні устремління. "Я вірю у великі можливості нашого партнерства", - сказав Ющенко. Він побажав успіхів і успішної роботи всім, хто працюватиме у цій будівлі.
Також Президент Грузії Саакашвілі нагородив голову Української держави Ющенка найвищою нагородою Грузії - орденом Святого Георгія.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини