реклама партнерів:
Головна » Україна покращить енергоефективність громадських будівель завдяки кредиту у розмірі 300 млн євро від ЄІБ

Україна покращить енергоефективність громадських будівель завдяки кредиту у розмірі 300 млн євро від ЄІБ


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Міністерство розвитку громад та територій України підписали угоду про залучення кредиту у розмірі 300 млн євро для покращення енергоефективності 1000 громадських будівель, зокрема шкіл, культурних центрів, дитячих садків та лікарень. Кредитну угоду було підписано під час 22-го саміту Україна-ЄС задля надання Україні допомоги у подоланні економічних наслідків COVID-19 шляхом стимулювання швидшого економічного та соціального зростання після пандемії.

Як кліматично-орієнтований банк ЄС, ЄІБ надаватиме підтримку Україні у виконанні її амбітної програми з енергоефективності. Проєкт дозволить продовжити термін експлуатації ключових соціальних, медичних, адміністративних та культурних будівель щонайменше на 20 років, а також скоротити викиди CO2 на 1 250 000 тон.

Завдяки кредиту вагому підтримку отримають малі та середні муніципалітети України, яким досі не вистачало сталого фінансування для здійснення необхідного оновлення. Кредит надасть можливість встановити сучасне обладнання у будівлях, зокрема лічильники та системи контролю енергоспоживання, модернізувати системи опалення, вентиляції та освітлення, а також оновити зовнішні поверхні (фасади, дахи, теплоізоляційні плити, підвальні перекриття, вікна та двері). Галузь охорони здоров’я України отримає безпосередню вигоду від оновлення завдяки впровадженню нових систем охолодження, використанню джерел відновлюваної енергії й інших заходів боротьби з COVID-19.

Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська зазначила: «Як кліматично-орієнтований банк ЄС, ми дуже раді допомагати у підвищенні енергоефективності громадських будівель та посиленні енергонезалежності України. Такі проєкти, як цей, покращують якість життя, захищають навколишнє середовище та істотно зменшують вартість експлуатації будівель, роблячи Україну ще кращим місцем для життя та ведення бізнесу. Цей кредит принесе користь для понад 2,5 мільйонів людей: завдяки ньому школи, лікарні, культурні центри та адміністративні будівлі стануть енергоефективними, а на оплату енергії буде йти менше витрат. Також ці інвестиції наблизять нас до кліматично нейтральної Європи, від чого виграє увесь світ».

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас сказав: «ЄС активно сприяє підвищенню енергоефективності в Україні як у громадських, так і в житлових будинках. Ми можемо суттєво покращити енергетичну безпеку України за рахунок зниження енергоспоживання. Також ми допомагаємо Україні подолати негативні наслідки кризи, пов’язаної з COVID-19, розширюючи новий ринок та створюючи нові робочі місця. Ми вітаємо запуск цього нового проєкту, спрямованого на масштабне оновлення близько 1000 громадських будівель по всій Україні. Переконані, що це сприятиме подальшій співпраці Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку з муніципалітетами. Така співпраця покликана збільшити їхній потенціал у сфері енергоефективності та енергоменеджменту, а також посилити стійкість місцевих бюджетів».

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначив: «Від імені уряду України я хочу подякувати Європейському інвестиційному банку за співпрацю. Цей проєкт повністю відповідає національній політиці та чинній енергетичній стратегії України. Він спрямований на запровадження необхідної підтримки, що дозволить місцевим органам влади подавати заявки та отримувати сталі кредити з тривалим строком погашення. Це, в свою чергу, допоможе скоротити енергоспоживання громадських будівель, особливо опалення в дитячих садках, лікарнях, школах. Крім того, це сприятиме істотному збільшенню кількості робочих місць, що є пріоритетом розвитку кожного українського регіону. А завдяки підтримці переходу до використання «чистої» енергії, проєкт допоможе Україні зберегти власну економічну стабільність».

Проєкт «Енергоефективність громадських будівель в Україні» був розроблений за підтримки внеску в розмірі 150 000 євро від Трастового фонду Східного партнерства з технічної допомоги (EPTATF), наданого у червні 2020 року. Очікується подальше фінансування проєкту у вигляді істотних грантових внесків від Фонду E5P та ЄС.

ДОВІДКА:
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) – це банк Європейського Союзу та інституція довгострокового кредитування. Це також єдиний банк, чиїм власником є держави-члени Євросоюзу, і який представляє інтереси цих держав. ЄІБ тісно співпрацює з інституціями ЄС задля впровадження політик Європейського Союзу.

Як найбільший за обсягом багатосторонній позичальник та кредитор ЄІБ забезпечує фінансування та надає експертизу для надійних та стабільних інвестиційних проєктів, які сприяють досягненню політичних цілей ЄС. Понад 90% діяльності ЄІБ відбувається в Європі. Проте банк також допомагає у реалізації зовнішньої політики та політики розвитку Євросоюзу.

ЄІБ фінансує проєкти в Україні на основі Мандату зовнішнього кредитування ЄС. Цей мандат надає ЄІБ гарантію, що покривається бюджетом ЄС, для проєктів, що представляють значний інтерес для ЄС та його східних сусідів у сферах соціальної та економічної інфраструктури, розвитку місцевого приватного сектора та кліматичних заходів.

Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) – це багатосторонній фонд, який підтримується низкою донорів та міжнародних фінансових установ. Створений під час головування Швеції в Європейському Союзі у 2009 році. Розмір фонду E5P для України становить 134 млн євро, куди входять внески від Європейського Союзу як найбільшого донора (40 млн євро), Швеції, Німеччини, Норвегії, Швейцарії, США, Данії, Польщі, Фінляндії, Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Ірландії та Словаччини. Україна також є донором E5P із внеском у розмірі 20 млн євро. Гранти E5P використовуються разом із кредитами від міжнародних фінансових інституцій для підтримки інвестицій у муніципальну інфраструктуру. Ці інвестиції покликані підвищити енергоефективність в Україні, а також позитивно вплинути на довкілля та боротьбу зі зміною клімату.

Представництво ЄС в Україні






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини