реклама партнерів:
Головна » Україна продовжує євроінтеграцію: з 1 листопада набуває чинності часткове застосування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Україна продовжує євроінтеграцію: з 1 листопада набуває чинності часткове застосування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Із 1 листопада 2014 року набуває чинності часткове застосування Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
При цьому економічну частину угоди, що стосується зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, відкладено до кінця 2015 року. Поза тим, ЄС в односторонньому порядку продовжив для України ще на рік автономні торговельні преференції.
Парламентська коаліція, створювана за підсумками минулих 26 жовтня позачергових виборів у Верховну Раду, повинна забезпечити умови для вільної міжнародної торгівлі і зняття непрямих технічних бар'єрів для реалізації української продукції в країнах Європейського Союзу.
Учора, 31 жовтня, Президент України Петро Порошенко і лідери Євросоюзу Герман ван Ромпей і Жозе Мануель Баррозу оприлюднили спільну заяву, в якій привітали початок тимчасового застосування важливих частин Угоди про асоціацію між Україною та ЄС із 1 листопада 2014 року.
«Це відповідає прагненням українського народу, який засвідчив свою підтримку тісних відносин з Європейським Союзом, зокрема зовсім недавно під час парламентських виборів 26 жовтня», - наголошується в заяві.
Президенти України, Європейської ради та Єврокомісії переконані, що Угода про асоціацію стане ключовим інструментом реалізації за підтримки ЄС необхідних реформ в Україні протягом наступних років.
«Тимчасове застосування буде охоплювати такі важливі сфери, як верховенство права, боротьба зі злочинністю і корупцією, а також посилене секторальне співробітництво», - йдеться в заяві.
Наголошується, що інаугураційне засідання Ради асоціації, яка визначить пріоритети і почне процес моніторингу імплементації угоди, відбудеться до кінця поточного року.
Автори заяви також привітали продовження терміну дії автономних торгових преференцій ЄС для України до кінця 2015 року і підтвердили важливість належної підготовки до тимчасового застосування торгових положень угоди з 1 січня 2016 року.
Президенти України, Європейської ради і Єврокомісії висловили сподівання на швидке завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом усіма державами-членами ЄС у відповідності з національними процедурами.

Як повідомлялося, 16 вересня Верховна Рада синхронно з Європарламентом ратифікувала Угоду про асоціацію України з Євросоюзом, включаючи створення зони вільної торгівлі.
Про те, що зона вільної торгівлі між Україною та ЄС почне діяти з 2016 року, а не з 1 листопада цього року, стало відомо 12 вересня після консультацій представників Єврокомісії, України і Росії. Тоді сторони домовилися відкласти до 31 грудня 2015 року введення в дію зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, а також про продовження Євросоюзом тарифних преференцій для українських товарів.
19 вересня Єврокомісія внесла на розгляд Ради ЄС і Європарламенту пропозиції щодо відстрочки тимчасового застосування Угоди про асоціацію в частині поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.
Цією пропозицією ЕП і ЄС повинні затвердити рішення, яким преференції будуть продовжені до 31 грудня 2015 року.
Рада ЄС 29 вересня схвалила продовження преференцій в торгівлі з Україною до 31 грудня 2015 року.
Європарламент 23 жовтня підтримав продовження торгових преференцій для України.
24 жовтня Рада ЄС ухзвалила постанову, якою остаточно продовжила односторонні торговельні преференції для України до кінця 2015 року.

Джерело: УНІАН




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини