реклама партнерів:
Головна » Україна знову не досягла перегляду газових угод, зате виторгувала собі спірний острів Тузла

Україна знову не досягла перегляду газових угод, зате виторгувала собі спірний острів Тузла


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Україна знову не досягла перегляду газових угод, зате виторгувала собі спірний острів Тузла, - пише Наталія Галімова в російській газеті Известия.
Україна як і раніше не має наміру приєднуватися до Митного союзу (МС), але починає з ним співпрацю на "секторальному" рівні. Про це заявив Віктор Янукович на спільній з Володимиром Путіним прес-конференції за підсумками засідання російсько-української міждержавної комісії в четвер 12 липня.
Втім, цей невеликий крок Києва назустріч Москві не допоможе українцям домогтися перегляду газових угод. А саме в такій зв'язці - Київ вступає в МС і тоді отримує знижку на газ - завжди розглядала питання російська сторона.
Засідання російсько-української міждержавної комісії відбулося вперше після дворічної перерви в Ялті. Втім, ще до початку зустрічі на вищому рівні було зрозуміло, що сенсацій чекати не доводиться. Київ не отримає згоди Москви на перегляд угод щодо газу, Москва не одержить згоди Києва на вступ до Митного союзу.
Майже рік тому високопоставлене джерело в Кремлі говорило Известиям: якщо Україна бажає купувати блакитне паливо на пільгових умовах, нехай приєднується до МС. Так, як це зробила Білорусь. Проте у Києва інший, але поки недосяжний пріоритет: вступ в ЄС. За цей рік позиції сторін глобальних змін не зазнали. Можна говорити лише про деяке коригування позиції української сторони.
На прес-конференції за підсумками переговорів Віктор Янукович, відповідаючи на питання Известий, чи обговорювалася на зустрічі з Володимиром Путіним можливість приєднання України до МС, і чи є зрушення в українській позиції з цього питання, заявив: "Обговорювали, обговорюємо і будемо обговорювати. Тому що цей напрямок пов'язаний з нашими національними інтересами. Ми з Митним союзом перебуваємо в постійному діалозі, і сьогодні я вніс пропозицію про початок діалогу на секторальному рівні".
Янукович відповідав на питання дуже довго і, відчувалося, що ретельно підбирав слова. - Ми не говоримо "ні". Ми уважно вивчаємо об'єднавчі процеси. Те, що відбувається в Митному союзі, і те, що відбувається в Європейському союзі, буде тільки взаємодоповнювати один одного. Будь-яка інтеграція - тільки плюс, - пояснив він.- Ми дуже, дуже вдячні за те, що нас кличуть, - Віктор Федорович намагався бути переконливим. Але те, що вступати Україна нікуди не хоче, було очевидно. - Яке буде майбутнє - покаже час, - завершив Янукович свій монолог.
Володимир Путін, у свою чергу, намагався демонструвати розуміння позиції української сторони. Досягнуто домовленість створити в рамках Євразійської комісії МС спільну російсько-українську комісію - Будь-яка країна повинна прорахувати для себе всі плюси і мінуси. Будь-які партнери повинні самі вирішувати, вигідно для них чи ні (вступ в МС. - Известия), - м'яко вимовив російський президент. І ніби ненароком дав зрозуміти, що, звичайно ж, дійсно вигідно. - Ось, наприклад, Білорусь отримала плюс 16% ВВП за рахунок приєднання до Митного союзу, - нагадав він. Потім ненадовго задумався. - Так, до речі, на додаток до попереднього питання: у 2010 році Україна отримала в результаті знижки на газ прибуток $ 8 млрд, - дуже до речі згадав він. А попереднє питання як раз було "газове": на яких умовах Москва готова переглянути угоди з Києвом? У зв'язку з цим російський президент процитував відому фразу: "Можна увечері стільці, а вранці гроші? А можна вранці гроші, а ввечері стільці?"- Можна. Але гроші вперед, - посміхнувся Путін. За його словами, є угоди, і вони діють. - Ми дали імпульс нашим господарюючим суб'єктам, щоб вони розглянули всі можливі варіанти вдосконалення відносин. У тому числі й у газовій сфері, - заявив глава держави. По факту це означає, що черговий раунд переговорів пройде тільки восени - саме в цей час Янукович здійснить візит до РФ.
Чи допоможе Києву домогтися знижки на газ так зване співробітництво з Митним союзом на секторальному рівні, про який оголосив президент України? І чи дасть взагалі така співпраця вигоду самому Києву? Український міністр економіки Петро Порошенко пояснив Известиям, що досягнута домовленість створити в рамках Євразійської комісії МС спільну російсько-українську комісію Діалог з торговельного співробітництва. Також сторони мають намір співпрацювати у сфері техрегулювання і вирішувати питання мита - теж в рамках Митного союзу. - Я поки погано розумію, як все це буде працювати, - поділилася з Известиями помічник президента Ельвіра Набіулліна. - Тому що Митний союз передбачає загальні умови для роботи. Високопоставлене джерело в російській делегації розвинуло думку. - Києву не вдасться отримати від цього (тобто від співпраці в різних секторах економіки по лінії МС. - Известия) вигоду для себе, - заявив він, маючи на увазі, що всі економічні пільги, які діють в Митному союзі, поширюються тільки на його членів.
Єдиним, та й то відносним, досягненням переговорів можна вважати підписання спільної заяви про делімітацію морського простору в Азовському та Чорному морях, а також у Керченській протоці.
- Ми затвердили загальні принципи, по яких це можна зробити, - пояснив Путін.

Нагадаємо: в 2003 році між Україною і Росією виник неабиякий скандал через те, що Москва почала будувати дамбу до острова Тузла в Керченській протоці. Українська сторона вважає, що РФ мала намір змістити маршрут проходження суден по протоці - з тим щоб менше платити Києву за лоцманські послуги. Проблема спірної акваторії була неврегульована до самого останнього часу.
- Тепер ми домовилися, за яким принципом питання буде вирішене. Острів Тузла імовірно відійде Україні, а у Росії опиниться одна третина Керченської протоки, - пояснило Известиям джерело в російській делегації. - І таким чином ми застраховані від того, щоб військові судна проходили (по протоці. - Известия) без нашого відома. Мова йде про натовські кораблі, які кілька років тому, при президенті Ющенку, брали участь у навчаннях у Криму і викликали масові протести місцевих жителів. Ну, і, звичайно, протести російських політиків.
Однак документу з спільної заяви ще тільки належить перетворитися на повноцінну угоду. Юридичної сили домовленість поки не має.

Джерело: Известия






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини