реклама партнерів:
Головна » В Чернігові відбулись наукові читання «Ті суворі горді роки»: до 65-річчя Перемоги

В Чернігові відбулись наукові читання «Ті суворі горді роки»: до 65-річчя Перемоги


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
21 квітня 2010 р. проведено наукові читання «Ті суворі горді роки»: до 65-річчя Перемоги» під час засідання клубу «Краєзнавець» у Чернігівській державній обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г.Короленка.
У заході взяли участь науковці, краєзнавці, вчителі історії та бібліотечні працівники м. Чернігова та області, студенти вищих навчальних закладів обласного центру, представники ЗМІ.
Організатори: головне управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської облдержадміністрації,
Чернігівська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка
за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

Від імені голови Державного комітету України у справах ветеранів Ігоря Плосконоса уповноважений в області Анатолій Кирилюк, а від в.о. голови Українського інституту національної пам’яті, фронтовика Ігоря Юхновського представник у області Сергій Бутко побажали успіху у справі дослідження історії Перемоги й гідного вшанування пам’яті захисників і жертв від нацистського тоталітаризму.

Доцент Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко у своїй доповіді «Роль щоденника Олександра Довженка у формуванні історичної пам’яті про Другу світову війну» наголосила на трьох лініях, які проглядаються в щоденнику нашого земляка.

У першій, німецькій лінії, автор зосереджує увагу на гітлерівських злочинах, зокрема, про знущання над жінками. У другій, радянській, автор підкреслює мужність і героїзм радянських військ. Водночас наголошує на злочинній сутності радянської влади. Зокрема, він пише як його батько проклинав Сталіна. Довженко вводить такий неологізм як «дуроводство». Третя лінія – українська. Це те, що найбільше болить авторові. Трагедію 1941,1942, 1943 років автор показує як продовження трагедії, що сталася в 1917-1919 роках, говорячи, що «горе навчило історії». Наш співвітчизник глибоко переживає за те, що сталося з Україною – «зруйнована Україна і бідні, зґвалтовані, опоганені, збіднілі людські душі». О.Довженко, побувавши на параді Перемоги, записав про те, що пам’ять про загиблих знехтувана, «30-40 млн. героїв ніби провалилися в землю, …. чого ж лилися з неба сльози?». Говорячи про війну, автор пише, що для України це трагедія космічного рівня.

Методист Корюківської центральної бібліотечної системи Людмила Письменна у доповіді «Березнева трагедія Корюківки» розкрила сутність цього злочину проти людяності. Безпосередньою причиною знищення містечка разом із мешканцями став розгром 27 лютого 1943 р. німецького гарнізону у Корюківці радянськими партизанами з’єднання О. Федорова. Головна мета цієї акції – звільнення заручників із корюківської в’язниці, якими були члени родин партизан та підпільників. За наказом гітлерівського генерала Адольфа Хайзінгера вранці 1 березня 1943 р. Корюківку оточив есесівський каральний загін. Всіх мешканців зганяли в групи по 50-100 чол. в великі будинки церкви, театру, ресторану, земельного відділу і розстрілювали. Одночасно прочісували всі хати й околиці і вбивали жителів. Після знищення всіх знайдених корюківців карателі селище спалили. Очевидці казали, що дим і заграву від пожеж було видно у Щорсі, Сосниці і Холмах. Свою акцію карателі здійснили впродовж 1-2 березня 1943 р., а потім 9 березня, за розповідями свідків, ще поверталися для завершення знищення мешканців Корюківки. Наслідки гітлерівського злочину: вбито близько 7 тис. мешканців, спалено всі будівлі містечка крім цегляних.

Схожа трагедія немислимого масштабу сталася у Носівському районі Чернігівщини – наголосила у доповіді «Козари – наш вічний біль» завідуюча Козарської сільської бібліотеки – філіалу Носівської центральної бібліотечної системи Оксана Лопата. 11 березня 1943 р. гітлерівські карателі знищили село. Вбито 4800 мирних жителів. Згоріли всі будинки, дві школи, клуб, колгоспні будівлі. Замість села залишилася чорна пустка. Врятувалося тільки 400 чол. Так «традиційно» окупанти відповіли на дії радянських партизан.

В.о. заступника голови Чернігівської райдержадміністрації, голова районної організації Національної спілки краєзнавців України Андрій Курданов поінформував про діяльність Чернігівської районної державної адміністрації з відродження пам’яті про земляків, що зникли безвісти під час Другої світової війни. Краєзнавці Чернігівського району під час пошуку в архівах знайшли інформацію про долю своїх земляків не тільки в Україні та території колишнього СРСР, але й про їхню боротьбу та загибель в країнах Європи. Він звернув увагу, що в 1943 р. у с.Ведільци гітлерівські карателі знищили близько 800 мирних жителів як покарання за партизанські удари проти окупантів. І таких сумних прикладів на Чернігівщині багато.

Про джерела з історії Руху Опору в роки Другої світової війни у Державному архіві Чернігівської області, з яких дослідники встановили участь чернігівців, зокрема у окупованих нацистами країнах Європи, розповіла кандидат історичних наук, головний спеціаліст Чернігівського архіву області Анна Морозова.

Завідувач кафедри історії слов’ян Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко продемонстрував унікальні фотокартки зруйнованого гітлерівськими окупантами Чернігова. Дослідник підкреслив, що 23-25 серпня 1941 р. німецька авіація розбомбила фугасними й запалювальними бомбами столицю Сіверського краю – знищено, спалено й пошкоджено біля 80% житлового фонду міста. За його оцінками, це одне з найбільших руйнувань міст шляхом повітряних ударів на території СРСР під час Другої світової війни.

Під час підбиття підсумків наукових читань модератор, головний бібліотекар краєзнавчого відділу, координатор масової роботи Чернігівської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка Вікторія Солонікова повідомила, що у Чернігові ще з 70-х років минулого століття піклуються не тільки місцями поховань своїх захисників і жертв окупації, але й загиблих ворожих армій. Це європейська практика відновлення та збереження пам’яті. Необхідно вшановувати усіх загиблих цієї найкривавішої війни у світовій історії – цього вимагає людяність.

Ірина Каганова
завідуюча відділу краєзнавства Чернігівської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка

фото: Олександр Майшев







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини