реклама партнерів:
Головна » За підтримки Європейського Союзу до Всесвітнього дня води в Україні відкрили сучасну лабораторію моніторингу вод

За підтримки Європейського Союзу до Всесвітнього дня води в Україні відкрили сучасну лабораторію моніторингу вод


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Всесвітній день води Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України урочисто презентували оновлену лабораторію моніторингу вод Північного регіону (м. Вишгород). Оновлення цієї лабораторії проведено Державним агентством водних ресурсів України за підтримки Європейського Союзу і є значним кроком на шляху до чистого довкілля та води для кожного в Україні та відповідає тематиці цьогорічного Дня води «Цінність води». Нове лабораторне обладнання було закуплено в рамках проекту ЄС «Водна ініціатива ЄС Плюс для Східного партнерства» (EUWI+).

Завдяки повному оновленню лабораторія наразі проводить найсучасніші методи аналізу води з більшою точністю: нові прилади здатні визначати важкі метали, промислові хімікати та пестициди у низьких концентраціях та з більшою точністю. В подальшому це дозволить зменшити ризики, пов'язані з наслідками токсичного антропогенного забруднення від промисловості та сільського господарства для людей, екосистем та секторів економіки, які використовують воду.

Нові можливості заради безпеки довкілля та здоров’я людей


Проект ЄС спільно з Державним агентством водних ресурсів України створили лабораторію для досліджень води відповідно до міжнародного стандарту ISO 17025:2017. Нові газові (гелій, аргон, азот і т.д.), електричні, вентиляційні комунікації та системи безпеки облаштовано з дотриманням європейських вимог.

Європейським Союзом закуплено нове аналітичне обладнання, таке як газовий хроматограф з мас-спектричним детектором, атомно-адсорбційний спектрофотометр, атомний флуоресцентний спектрометр, твердофазну систему екстракції, систему очистки води, тощо. Це дозволить лабораторії моніторингу вод визначати хімічний стан масивів поверхневих вод України.

Додатково проведено навчання та надано сучасне технічне обладнання для біологічного моніторингу поверхневих вод (Українському гідрометеорологічному центру) та для моніторингу підземних вод (Державній службі геології та надр України).

Наразі триває процес отримання міжнародної акредитації за стандартом ISO/EN 17025:2017. Акредитація засвідчить високий рівень компетентності та відповідності європейським стандартам для лабораторій. Це також слугуватиме підтвердженням, що результати, отримані лабораторією, є офіційно дійсними, співставними та надійними, адже управлінські рішення мають прийматись на достовірних даних про стан вод.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський проінформував щодо прогресу України у впровадженні національної водної політики та моніторингу вод відповідно до вимог Водної рамкової директиви ЄС. Міністр повідомив: "Результати скринінгу у Дніпрі, Дністрі та Сіверському Дінці укотре довели важливість оновлення стандартів досліджень якості поверхневих вод. Для цього ми з Європейським Союзом обладнали сучасну лабораторію у Вишгороді. Вона дозволить проводити дослідження за характерними для Дніпра, Прип'яті, Десни речовинами, виявляти вплив країн-сусідів на спільні водойми й виявляти забруднювачі. Це нові можливості для захисту здоров'я людей та довкілля".

Клое Алліо, керівниця відділу співробітництва у сфері економіки, енергетики, інфраструктури та довкілля Представництва Європейського Союзу в Україні зазначила: “Якість води має важливе значення для життя та здоров’я населення, стійкого сільського господарства та економічного зростання. Протягом багатьох років для України якість води була проблемним питанням – ЄС радий долучитися до його вирішення. Розуміння того, що знаходиться у воді, - це перший крок, щоб зробити її більш чистою та безпечною. А лабораторія моніторингу вод у Вишгороді тепер зможе надавати найсучасніші дані.”

Александр Цинке, керівник групи експертів проекту ЄС «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного партнерства (EUWI+)» розповів про бачення ЄС щодо сталого управління водними ресурсами в Україні та в регіоні Східного партнерства ЄС: «Команда експертів проекту EUWI+ вітає Міністерство та Державне агентство водних ресурсів з переходом України до європейського рівня моніторингу вод. Зміни видно в цій добре відремонтованій будівлі. Але протягом останніх років співробітники лабораторії також демонстрували професійний розвиток, понад 100 експертів з питань управління водних ресурсів брали участь в наших різних тренінгах. Отже, сьогодні це також Український день води!»

EU Delegation to Ukraine






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини