реклама партнерів:
Головна » Зустріч Меркель з Яценюком: Політики в Києві не можуть собі дозволити різдвяні канікули

Зустріч Меркель з Яценюком: Політики в Києві не можуть собі дозволити різдвяні канікули


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Німеччина підтримує Україну. Однак без компромісів з Москвою миру не досягти. Окрім того, Київ повинен просувати реформи. І високі вимоги Берліна - цілком виправдані, вважає Бернд Йоганн.
Політики в Києві не можуть собі дозволити зараз різдвяні канікули. Глава уряду Арсеній Яценюк та одразу два міністри - економіки та фінансів - використали святкові в Україні дні з нагоди Різдва для візиту в Берлін. Німеччина та Україна розбудовують співпрацю. При цьому йдеться про майбутнє України, яке більшість її громадян бачать у складі Європейського Союзу.
Однак теперішнє становище в Україні дає мало приводів вважати, що ця надія, а разом з нею і бажання людей жити краще, швидко реалізується. У країні все ще панує війна: на півдні Крим анексований Росією, а частини Сходу країни, в яких розташовані важливі промислові підприємства, схожі на зони спустошення. Війна стає додатковим тягарем для економіки, яка переживає скруту. Можливий навіть державний дефолт. Україна зможе вистояти у наступні місяці лише завдяки потужній фінансовій підтримці ззовні.

Слабка надія на успіх контактної групи
А тому Яценюк у Берліні перш за все просив про підтримку. Допомоги країна потребує також у розв’язанні конфлікту з проросійськими сепаратистами. Вони занурили Східну Україну у війну і при цьому Росія їх забезпечує грошима, зброєю та бойовиками. Домовлене припинення вогню - хитке. Як і раніше, гинуть люди - у тому числі мирне населення. Політичного розв’язання кризи не видно.
Тепер надії покладають на посередництво європейців в рамках міжнародної контактної групи. За його допомогою потрібно запобігти подальшій військовій ескалації конфлікту. Однак чи відбудеться саміт з врегулювання кризи - ще під питанням. Канцлерка Анґела Меркель, здається, налаштована скептично. Тим не менше, у розмові з Яценюком вона ще раз наполегливо висловилася за цю ініціативу. Водночас Меркель не ставить під найменший сумнів, що Росія повинна поважати територіальну цілісність України.

Відбудова та реформи замість озброєнь
Не Україна почала цю війну. Однак у Берліні зі все більшим невдоволенням спостерігають, що уряд у Києві взявся за масштабну військову програму озброєння. Українські політики, які обіймають високі посади, проголошують навіть, що їхня країна може здобути військову перемогу. Такі войовничі заяви відображають підігріті війною настрої в Україні. Однак навіть якщо і стискаються від люті кулаки, українці повинні зрозуміти - вони не зможуть виграти війну, поки Росія підтримує насильницькі дії сепаратистів.
Мир в Україні можливий лише тоді, коли почнеться відбудова та буде створена перспектива для людей в зоні конфлікту. Для відбудови Сходу Німеччина хоче надати Україні кредитні гарантії на 500 мільйонів євро. В рамках Європейського Союзу зараз готуються додаткові пакети кредитної підтримки для ураженої кризою української економіки в обсязі кількох мільярдів євро.
Однак вирішальну передумову для надання допомоги уряд в Києві повинен створити сам: він повинен втілити оголошені реформи. Сюди належить також боротьба з корупцією та свавіллям чиновників. У цій сфері поки змінилося мало. І в Берліні про це говорили. Адже зрозуміло, що нові інвестори прийдуть в країну лише тоді, коли послідовно просуватиметься модернізація. Потрібно також покласти край війні. А зробити це можна, вочевидь, лише шляхом болісних компромісів з Москвою, яка теж повинна робити кроки назустріч. Яценюка цінують в Берліні як партнера на переговорах, однак судитимуть про нього по тому, чи й справді його уряд зможе втілити нову політику. А це він ще повинен довести.

Джерело: Німецька хвиля






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини