реклама партнерів:
Головна » Звернення щодо надання матеріалів про всі спалені карателями села для створення експозиції Меморіального комплексу

Звернення щодо надання матеріалів про всі спалені карателями села для створення експозиції Меморіального комплексу


Коментарі: 0 Національна ідея

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Звернення громадськості, науковцям та органам влади областей України щодо надання матеріалів про всі спалені карателями села разом із їхніми мешканцями для створення експозиції Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, у місті Корюківка Чернігівської області.
Друга світова війна належить до найтрагічніших подій в історії людства, що мала характер глобальної гуманітарної катастрофи. За своїми руйнівними наслідками, втратами воюючих сторін і жертвами серед цивільного населення вона не має аналогів у світовій історії. Головною причиною небачених до цього масштабів жертв серед цивільного населення стали не так звані супутні втрати воюючих сторін під час бойових дій та інші небажані наслідки війни, а результати цілеспрямованої нацистської окупаційної політики щодо населення окупованих країн, особливо тих територій і населених пунктів, де завойовникам чинився опір.
В Україні, де в 1939–1945 роках загинуло 4,5 млн. тільки мирних людей, у політиці нацизму періоду Другої світової війни окремим видом злочинів проти цивільного населення цілком необхідно виділити знищення населених пунктів разом із його мешканцями. За підрахунками Українського інституту національної пам’яті, карателі свідомо спалили разом із їхніми мешканцями понад 670 сіл і селищ нашої країни, в яких більше половини або двох третин хат і споруд зруйновано, вбито дітей, жінок та осіб похилого віку. Тільки на Житомирщині знищено 121 населений пункт, на Київщині – 48, Полтавщині – 6, Сумщині – 65 і Чернігівщині – 63. А це, як твердять дослідники, неповні дані…

Таку ж тактику окупанти застосовували в Білорусі та Росії. Наприклад, у Білорусі спалено кілька сот сіл, пам’ять про які увічнено створенням у 1969 р. Меморіального комплексу «Хатинь», а в музейній експозиції та спорудах Хацунського меморіалу Брянської області Російської Федерації, створеного у 2011 р., згадано кілька сотень знищених населених пунктів Брянщини.

Каральна акція у березні 1943 р. проти цивільного населення Корюківки Чернігівської області, внаслідок якої було знищено близько 7 тисяч мешканців і повністю спалено місто, стала найбільшим з нацистських злочинів в історії Другої світової війни в Європі.

Для вшанування пам’яті жертв трагедії 22 вересня 2011 р. Президент України підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії».
На виконання цього Указу створено «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами», який стане національним символом скорботи та пам’яті не лише про Корюківську трагедію, а й про сотні українських сіл, спалених у роки окупації. Передбачено створення музейної експозиції – Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України.

Ми сьогодні передали землю з могил, освячених кров’ю невинного убієнних, зі спалених сіл Житомирської, Полтавської, Сумської областей для майбутнього Меморіалу у Корюківці. Пропонуємо всім областям нашої країни наслідувати наш приклад.

Ми, уповноважені представники делегацій Житомирської, Київської, Полтавської, Сумської і Чернігівської областей, громади Корюківського району, свідків трагедії 1943 р. знищеного і потім відродженого міста Корюківка та Українського інституту національної пам’яті, за підсумками проведення «круглого столу» на тему «Корюківська трагедія – національний символ скорботи за знищеними нацистами жителями населених пунктів України»

Закликаємо громадськість, науковців та органи державної влади всіх регіонів України взяти участь у створенні музейної експозиції – Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, у місті Корюківка. Просимо громадськість, органи державної влади, науковців та краєзнавців, співробітників музеїв й архівів надсилати документи, світлини, розповіді свідків трагедій, інформації та результати досліджень про злочини знищення сіл і селищ разом із цивільним населенням.

Ми глибоко переконані, що конкретне знання про ці страшні злочини проти людяності, послідовна і цілеспрямована державна політика вшанування їх жертв стане важливою засадою створення безумовного засудження можливості їх здійснення в майбутньому потенційними організаторами і виконавцями. Наступні покоління слід виховувати у неприйнятті будь-яких злочинів проти людяності, органічного відторгнення будь-якої злочинної ідеології та політики, зокрема нацизму і фашизму.

З повагою

Від делегації Житомирської області
заступник начальника управління комунікацій з громадськістю – начальник відділу департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської обласної державної адміністрації Л. Л. Бондарчук

Від делегації Полтавської області
заступник голови – керівник апарату Полтавської обласної державної адміністрації В. О. Пархоменко

Від делегації Сумської області
керівник апарату Конотопської районної державної адміністрації В. О. Забіяка

Від делегації Чернігівської області
в.о. заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Ю.В. Музика

Голова Корюківської районної державної адміністрації О.В. Довгаль

Корюківський міський голова І.В. Матюха

Від свідків Корюківської трагедії
Д. С. Корнієвська
Директор Комунального закладу «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами» Чернігівської обласної ради В.Д. Хроленко

Від Українського інституту національної пам’яті
провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Р.І. Пилявець
науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті С.В. Бутко


Місто Корюківка Чернігівської області
20 вересня 2013 року


Довідка
про масштаби знищення населених пунктів України нацистськими карателями та відступаючими військами Вермахту (1941–1944 рр.)


За підрахунками Українського інституту національної пам’яті, під час перебування німецьких окупантів в Україні з 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року, їхніми карателями та військами свідомо було знищено понад 670 населених пунктів із 50828 особами цивільним населенням в 16-ти областях країни та Автономній республіці Крим.

Кількість спалених сіл по окремих областях у межах сучасного адміністративно-територіального поділу України становить:

1) Вінницька – 17 населених пунктів, вбито 808 осіб цивільного населення;
2) Волинська – 93 (з них 4 села, що не існують), вбито 5056 осіб цивільного населення;
3) Дніпропетровська – 4 (з них не існує – 1), вбито 138 осіб цивільного населення;
4) Житомирська – 121 (із них не існує – 6), вбито 7389 осіб цивільного населення;
5) Запорізька – 1, відсутня інформація про число вбитого цивільного населення;
6) Київська – 48, вбито 2704 осіб цивільного населення (із них не існує – 16);
7) Кіровоградська – 2 (з них не існує – 1), вбито 28 осіб цивільного населення;
8) Львівська – 5 (з них не існує – 1), вбито 269 осіб цивільного населення;
9) Полтавська – 6, вбито 798 осіб цивільного населення;
10) Рівненська – 74 (з них не існує 11), вбито 6954 особи цивільного населення;
11) Сумська – 65 (із них не існує – 13), вбито 4532 осіб цивільного населення;
12) Тернопільська – 7 (із них не існує 1), вбито 1517 осіб цивільного населення;
13) Харківська – 1, вбито 240 осіб цивільного населення;
14) Хмельницька – 28 (із них не існує 1), вбито 1411 осіб цивільного населення;
15) Черкаська – 15 (із них не існує – 4) , вбито 1342 особи цивільного населення;
16) Чернігівська – 63 (із них не існує – 3), вбито 17642 осіб цивільного населення;
17) Автономна республіка Крим – 127 (із них понад 1/3 з різних причин зникло), за відсутністю довідок порахувати кількість вбитих ще немає можливості.

Оприлюднені результати досліджень, за якими підготовлено довідку:
Україна під нацистською окупацією: спалені села (1941–1944 рр.): Анотований покажчик / За ред. В. Ф. Солдатенка; автори-упорядники: Бутко С. В., Герасименко Л. С., Киридон А. М., Пилявець Р. І., Яременко В. М. – К.: ДП НВЦ «Пріоритети», 2012»

Спалені села і селища Чернігівщини в 1941–1943 роках: злочини проти цивільного населення. Збірник документів і матеріалів / Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівська обласна рада, Український інститут національної пам’яті, Пошукове агенство по створенню науково-документальних серіалів «Книга Пам’яті» та «Реабілітовані історією». Упоряд.: С. В. Бутко, О. В. Лисенко; Відп. ред.: Р. І. Пилявець. – Чернігів : Видавництво Десна Полігараф, 2013.

Підготували довідку:
Ростислав ПИЛЯВЕЦЬ,
провідний науковий співробітник
Українського інституту
національної пам’яті,
кандидат історичних наук
Сергій БУТКО
науковий співробітник
Українського інституту
національної пам’яті





Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини