реклама партнерів:
Головна » Як виконуються на регіональному рівні домовленості між Україною, ЄС та НАТО

Як виконуються на регіональному рівні домовленості між Україною, ЄС та НАТО


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Відповідь на це запитання шукали учасники засідання Чернігівського прес-клубу реформ. Дев’ять місяців тому в Чернігівській області була створена коаліція громадських організацій, яка протягом цього часу проводила моніторинг діяльності Чернігівської ОДА та її профільних управлінь щодо виконання заходів, передбачених програмними документами.
Під час зустріч з журналістами учасники коаліції – Геннадій Максак - президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, Юрій Вдовенко - член експертної групи, Юрій Паперний – керівник ГО “Молодіжний інформаційний центр” та Юрій Ткач – голова ГО “Євро клуб” – розкали, як в Чернігівській області реалізується державна політика європейської та євроатлантичної інтеграції.

На початку зустрічі Геннадій Максак поінформував журналістів, що згідно з зовнішньополітичним курсом України, керівництво держави щороку затверджує Плани дій «Україна –ЄС» та «Україна – НАТО». Згідно цих документів розробляються державні програми, спрямовані на реалізацію Планів. Г. Максак проаналізував Плани дій на 2006 рік. Отже, від України вимагається продовжувати реформування законодавчої бази. Також особлива увага приділяється зміцненню ринкової економіки та економічних стандартів. Важливим моментом є дотримання принципів свободи слова і преси та вільне поширення інформації.

Щодо дій місцевих органів влади, то розроблена регіональна Програма та плани заходів. За цими документами представники влади в регіоні мають зміцнювати економіку регіону та інформувати населення про українсько-європейське співробітництво. Саме для того, щоб дослідити, як на місцевому рівні виконуються ці домовленості, Поліський фонд протягом дев’яти місяців реалізовував проект “Громадська експертиза реалізації державної політики європейської та євроатлантичної інтеграції в Чернігівській області” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

За словами Г. Максака, в рамках цього проекту проводився громадський моніторинг (громадська експертиза рішень, ретроспективний аналіз, контент-аналіз, експертне соціологічне опитування) дій органів державної влади щодо реалізації наступних положень: Державних програм з інформування громадськості з питань європейської та євроатлантичної інтеграції в 2004-2007 роки, Плану дій “Україна-ЄС” та інших документів.

Пан Максак пояснив, що для реалізації проекту була створена широка коаліція громадських організацій, до якої увійшли Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень, Спілка молодих державних службовців, Євро клуб та Молодіжний інформаційний центр. Для успішної реалізації проекту була створена Експертна група. За словами її члена Юрія Вдовенка, група розробила методики громадської експертизи рішень та проаналізувала низку законопроектів на замовлення Кабінету Міністрів, а також рішень облдержадміністрації.

Також Поліський фонд провів експертні опитування “Чернігівщина експертна 2005” та “Чернігівщина експертна 2006”. Було опитано більше 100 експертів (держслужбовці, начальники відділів та управлінь ОДА, редактори, журналісти регіональних ЗМІ, громадські діячі). Під час цього дослідження визначилась експертна думка про ефективність діяльності регіональних органів влади щодо реалізації державної політики європейської та євроатлантичної інтеграції .

Юрій Паперний, керівник Молодіжного інформаційного центру розповів про видання спеціального номеру інформаційно-аналітичного журналу “Чернігівський монітор”. До нього увійшли результати та детальний аналіз проведеного моніторингу.

Учасники засідання були одностайні у тому, що реалізація проекту підвищила рівень обізнаності громадськості Чернігівщини з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. На думку Г. Максака, здійснення моніторингу допомогло з’ясувати наявні недоліки в реалізації державної політики та вжити заходів щодо їх недопущення в подальшому, а також вдосконалення даної роботи.

Ірина МЕЛЬНИК






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

08:43
19-Трав-2024
Бокс. Усик переміг Ф’юрі та забрав титул абсолютного чемпіона світу
Володар поясів WBA, WBO, IBF і IBO Олександр Усик (22-0-0, 14 KO) переміг чемпіона WB
21:23
17-Трав-2024
Заява Національного музею історії України щодо незаконних споруд на землях історичного значення
16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового
21:13
16-Трав-2024
«Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки «Гроші наших пращурів»
До Міжнародного дня музеїв у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Черн
16:40
16-Трав-2024
Важливість вибору правильної молочної суміші для дитини

Вибір правильної молочної суміші

20:48
15-Трав-2024
«Укренерго» запровадило аварійні відключення для промислових та побутових споживачів
З 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових спожи
19:39
15-Трав-2024
Зручний мобільний додаток для замовлення води

Інформація для клієнтів компанії "Молодо" та всіх, хто цікавиться якісною водою дл

21:23
14-Трав-2024
Інформація по постраждалим внаслідок ворожого удару по Харкову
Кількість постраждалих — 17. Серед них 12-річний хлопчик і дівчинка 8 років. Вони у с
21:11
14-Трав-2024
Ентоні Блінкен розкрив деталі безпекової угоди між США та Україною
Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що майбутня безпекова угода між Спол
20:31
13-Трав-2024
російські окупанти взяли в полон українців прикордонної громади на Харківщині
Прокуратура розпочала розслідування за фактом взяття у полон цивільного населення при
19:51
13-Трав-2024
Ситуація на Харківському напрямку складна
Ворог б’є по мирним людям, використовує цивільних як живий щит.
Противник нама
Усі новини