реклама партнерів:
Головна » Президент Ющенко хоче уряд під Новий рік

Президент Ющенко хоче уряд під Новий рік


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Зустріч Президента України Віктора Ющенка з представниками закордонних мовників, що працюють в Україні, стала вже традицією. 22 жовтня серед запрошених журналістів був і шеф-редактор веб-сайту "Радіо Свобода" Сергій Рачинський.
Розмова з Президентом була фактично присвячена тільки двом темам. Це поточна економічна ситуація в країні та позачергові парламентські вибори.
Відповідаючи на запитання журналістів, Ющенко виклав своє бачення економічних та політичних проблем, з якими стикається Україна сьогодні, зупинився на їхніх витоках та змалював можливі шляхи врегулювання існуючих криз.
Він почав з поточного стану економіки країни і одразу наголосив на тому, що кризова ситуація – це, в першу чергу, результат «слабкої бюджетної політики уряду».

Національний Банк діяв правильно, уряд - ні
Президент нагадав про значне зростання доходів населення, що не мало, на його думку, економічного обгрунтування та на інфляції, що вже досягла 16%.
Президент також гостро розкритикував дії уряду, що мали на меті подолання інфляції. Він вважає, що тягар відповідальності уряд переклав на Національний Банк. Наслідки цих дій – невтішні.
Президент Ющенко: «Національний банк скорочує загальну грошову пропозицію, проводить ревальвацію гривні і за три місяці ми впорюємося з інфляцією. Правда, від цього починається значне недофінансування економіки і ми бачимо перші сліди рецесії».
Кажучи про зовнішні чинники економічних проблем, Президент підкреслив, що у вересні, через світову кризу, обсяги експорту з України впали на 40%.
Президент Ющенко: «Звернулися не тільки ринки, ті які нас традиційно цікавили, а звернулися цілі сфери, а зокрема сфери будівництва, на якій в значній частині був зорієнтований наш експорт, в тому числі і експорт металу».

Як подолати кризу?
Президент не тільки змалював сумні реалії, що запанували в українській економіці, але і оголосив про свою програму подолання кризизових явищ.

Вона складається з 4 пунктів:
• Перший пункт – подолання рецесії та підтримка економіки шляхом реструктурізації боргів підприємств.
• Пункт другий – зміна бюджетної політики, жорстке обмеження витрат. Наприклад, вже вирішено на 20% скоротити витрати на державний апарат.
• Третє – бюджетна підтримка інвестиційних проектів, вирішення проблеми з некомпенсованим ПДВ.
• І четверте – подолання недовіри до банківської системи, збільшення гарантій вкладів населення.

Говорячи про те, що чекає на українців в наступному році, Президент нагадав про прогнози згідно до яких наступні 12-14 місяців в усьому світі уряди будуть намагатися мінімізувати наслідки економічного спаду. Україна не буде виключенням.

«Велика трагедія»
Далі розмова перекинулася на ще одну кризу – кризу законодавчої влади країни. Президент відверто назвав її «великою трагедією» а позачергові вибори – способом вирішити цю кризу. Його останні рішення щодо цього – це демонстрація наявності демократичного виходу із ситуації недієздатності парламенту, вважає Ющенко.
«Ми не маємо іншого варіанту поведінки», впевнений він.
«Якщо ви пригадуєте останнє засідання першої декади жовтня, то за десять днів жодного разу не був прийнятий узгоджений порядок дня парламентом».
«Настала черга відповідальності президента», – наголошує Ющенко. Вибори не є чимось фатальним, підкреслює він. Але політичні відносини між парламентськими силами, підкреслив Президент, себе вичерпали, довіри немає.
Президент окремо торкнувся теми формування майбутньої коаліції. Він ще раз нагадав, що згуртовувати політичні сили мають не «розподіл посад», а «національні інтереси, національні пріоритети».
Президент Ющенко: «Питання вибачте, не в тому, хто з ким об’єднюється. Навіть якщо ми отримаємо українських комуністів і вони стануть пліч-о-пліч працювати на українську політку, то я перший буду вести з ними діалог. Чи якщо ми говоримо з будь-якою іншою політичною силою. Якщо ми об’єднаємося навколо тих речей, які приносять нам державність, незалежність, інтеграцію, безпеку, економічний розвиток, гармонізацію відносин, так, вибачте, я думаю що це говорить кожний виборець про це».
Виклавши свою думку на перспективи створення більшості у майбутньому парламенті, Президент ще раз підтвердив, що хотів би, щоб вибори відбулися саме 7 грудня. Ющенко не ховав своєї зацікавленності в тому, щоб новий парламент і новий уряд почали роботу вже на початку нового 2009 року. Це важливо для всіх, впевнений він.

Майже 2 години Президент говорив про важливі речі, майже вдвічі він перевищив запланований на розмову час, намагаючись відповісти на питання журналістів. Прощаючись з Ющенком, я пригадав те, з чого він почав розмову: «Важливо не тільки дати відповідь, головне – повірити в неї». Мені стало ясно, що проблема довіри в Україні значно ширша за довіру до банків та фондових ринків.

Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1332045.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
Усі новини