реклама партнерів:
Головна » У ПР і БЮТ на 90% готові зміни до Конституції. Залишилося узгодити, що робити з президентом

У ПР і БЮТ на 90% готові зміни до Конституції. Залишилося узгодити, що робити з президентом


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Партія регіонів не веде з БЮТ спільної роботи над змінами до Конституції, "тому що раніше вона була практично завершена".
Про це заявив член Партії регіонів Андрій Клюєв в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".
"Ті проекти змін до Конституції, що необхідні для країни, готові більш ніж на 90%", - сказав депутат, додавши, що "спільного проекту немає". "Але ми проводили спільні консультації протягом кількох місяців. Разом з БЮТ", - зауважив Клюєв.
За його словами, зміни до Конституції передбачають парламентсько-президентську форму правління. "Є кілька принципових питань, які ще не погоджені. Це і питання обрання президента, питання про те, якою буде система парламентських виборів. Тобто залишилося до десяти системних питань, які треба погодити", - додав депутат.
Клюєв вагався з відповіддю на запитання, від чого залежить, як швидко будуть погоджені ці питання, припустивши, що "від політичної волі двох найбільших політичних сил".

На запитання про шлях до дострокових виборів президента, Клюєв сказав, що з одного боку Партія регіонів вважає, що є підстави для імпічменту. "З іншого боку, проведення всієї процедури імпічменту за часом може збігтися практично з початком передвиборної кампанії. Тому з погляду термінів це питання може стати неактуальним", - зазначив депутат.

"Хоча є ще варіанти. Наприклад, добровільна відставка. Або відновити справедливість і скасувати третій тур голосування. Він же незаконний. Ми всі це прекрасно розуміємо", - заявив Клюєв.

"Звичайно, я як один з людей, хто працював у передвиборчій кампанії в 2004 році, хотів би, і це моя особиста думка, відновити справедливість. Якщо приймемо рішення позитивне, а в нас усі рішення приймаються колегіально, тоді будемо домагатися скасування результатів третього туру", - додав депутат.

При цьому він зазначив, що головна мета Партії регіонів - не копатися в минулому: "Найважливіше - дивитися вперед, виводити Україну з кризи, будувати нормальну державу, у тому числі, правову. І відновлення справедливості тут важливе як крок для відродження поваги до закону".

Також Клюєв вважає недоцільним проводити в найближчі місяці будь-які вибори. "З іншого боку, нам важливо якнайшвидше поміняти цю владу, яка не в змозі діяти системно й ефективно в умовах кризи", - сказав він.

Клюєв припустив, що "вибори потрібно проводити одночасно, як парламентські, так і президентські". "Якщо одночасно їх не вдасться провести, спочатку проведемо президентські вибори. А потім подивимося, чи треба проводити парламентські", - сказав він.

Депутат наголосив, що змінювати треба всіх: "Зі своїми обов'язками не справляються всі гілки влади. Ви ж бачите, що країна постійно знаходиться в політичній кризі, починаючи з кінця 2004 року".

На питання, "якщо Віктор Янукович стає президентом, то, напевно, парламентські вибори будуть необхідні", Клюєв відповів: "Не факт". "Ви знаєте, дуже багато плутанини в політикумі через те, що не закінчена конституційна реформа", - додав депутат.

"Багато хто стверджує, ніби-то я прихильник коаліції з БЮТ. Насправді, я прихильник завершення політичної реформи", - заявив Клюєв.

"А закінчити політичну реформу можна тільки за наявності триста і більше голосів у парламенті. Стільки голосів у парламенті мають тільки дві політичні сили. Це Партія регіонів і БЮТ", - пояснив депутат.

"І якщо ми не закінчимо конституційну реформу і не приймемо остаточно збалансовану Конституцію, то, я думаю, що майбутні покоління нам не пробачать", - вважає Клюєв.

"Якщо будуть якісь інші парламентські вибори, позачергові, припустимо, то не відомо, які партії, в якій кількості пройдуть на цих виборах. І, природно, уже не ясно, чи зможемо ми в наступному парламенті зібрати триста голосів для закінчення конституційної реформи. Тобто, це велике-велике питання", - додав він.

Клюєв заявив: "Ми розуміємо, що Віктор Федорович Янукович буде президентом, і він теж зацікавлений, як і в цілому партія, закінчити конституційну реформу. Тому, не факт, що ці парламентські вибори, взагалі, будуть потрібні достроково".

На питання, якщо Янукович буде президентом, то ким він бачить Юлію Тимошенко, депутат запропонував не загадувати на майбутнє: "Коли Віктор Федорович виграє президентські вибори, тоді і поговоримо. Я думаю, кожному політику в нашій країні завжди знайдеться гідне місце".

Варто зазначити, що перший заступник голови Верхової Ради, член фракції Партії регіонів Олександр Лавринович виступає за перехід України від парламентсько-президентської форми правління до парламентської.

Перший заступник голови ВР нагадав, що в умовах парламентської республіки глава держави обирається парламентом.

Крім того Лавринович не виключає, що в 2009 році фракції Партії регіонів і БЮТ у парламенті можуть об'єднати зусилля з метою внесення змін до Конституції, у тому числі й для зміни форми правління.

Нагадаємо, нещодавно народний депутат від БЮТ Сергій Міщенко заявив, що в БЮТ готові говорити про об'єднання, зокрема з Партією регіонів. "Я згоден з Лавриновичем, який говорить про об'єднання у зв'язку з викликами, що стоять перед країною. Олександр Володимирович - класний фахівець і високоморальна людина. Мені комфортно працювати з ним, і я готовий працювати з цією політичною силою, в якій достатньо багато гідних, але ставити ультиматуми, здається, це неправильно", - сказав Міщенко.

NEWSru.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:32
11-Трав-2024
Українські зенітники вразили російський СУ-25
Ще одна сушка!
Літакопад російських повітряних суден продовжується.
Зно
21:15
10-Трав-2024
Уряд призначив виплати на дітей, позбавлених батьківського піклування

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо виплат

21:11
10-Трав-2024
ЄС розпочинає нову комунікаційну кампанію «Разом діємо. Разом ми – Європа», щоб продемонструвати свою підтримку

На тлі продовження незаконної російської війни проти України Європейський Союз дем

21:05
10-Трав-2024
Повідомлено про підозру військовослужбовцю кінологічної групи у державній зраді
У кримінальному проваджені, нагляд за яким здійснюється прокурорами Київської спецпро
21:02
10-Трав-2024
Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки

Україна на порозі відкриття переговорів про вступ до ЄС. На цьому етапі уряд

21:00
10-Трав-2024
Судитимуть члена ДФТГ, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон
Прокурорами Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіон
20:57
10-Трав-2024
Завершено розслідування стосовно учасників злочинної групи, які привласнили харчові продукти для ЗСУ на понад 5 млн грн
За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центральног
19:31
10-Трав-2024
Байден підписав указ про виділення Україні військової допомоги на 400 млн доларів
Президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової доп
19:24
10-Трав-2024
Про оперативну ситуацію на Харківщині
У ефірі «Єдиних новин» розповів про оперативну ситуацію в області керівник Харківсько
20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
Усі новини