реклама партнерів:
Головна » Брюссель відреагував на кроки Києва у бік Митного Союзу

Брюссель відреагував на кроки Києва у бік Митного Союзу


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сьогодні, 29 травня, після того, як стало відомо, що Україна домовилася про підписання Меморандуму про статус спостерігача у Митному союзі, в Європейській комісії зробили заяву з приводу співпраці Києва з МС.
Зокрема, у ЄК заявляють, що співпраця України з Митним Союзом не повинна зашкодити можливості підписання Угоди про асоціацію, а також не повинна суперечити майбутнім зобов’язанням Києва в рамках Угоди про асоціацію.
"Ми нагадуємо про нашу позицію, про те, що будь-яка форма співпраці України і Митного союзу не повинна суперечити майбутнім зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, і не повинна зашкодити можливості її підписання", - йдеться у коментарі представника єврокомісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле Пітера Стано.
Водночас, віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко вважає, що Європейська комісія не буде заперечувати проти отримання Україною статусу спостерігача в Євразійській економічній комісії, а, відповідно, у Митному союзі.
"Ми повинні бути присутніми там, де є наші економічні інтереси. І статус спостерігача, який ми сьогодні отримали, дає можливість це робити ... Я не думаю, що Європейська комісія буде проти того статусу, який ми сьогодні отримали", - сказав чиновник після завершення зустрічі п’яти президентів в Астані.
Говорячи про МС, він зазначив, що "це об’єднання сьогодні рухається вперед". "Тому статус спостерігача, який ми, фактично, отримали після засідання Вищого євразійської економічної ради, нам дає дуже багато преференцій. Головне, що ми з відкритими очима дивимося на майбутнє Союзу, і на наше місце у цьому Союзі", - сказав віце-прем’єр.
Крім того, Бойко додав, що статус спостерігача у МС дозволить Україні краще розуміти можливі ризики для економіки і дасть можливість вести переговори з низки секторальних напрямків, особливо важливих для України, зокрема, авіації та машинобудування.
"Крім того, було підписано главами держав політичну заяву, в якій підтверджується наш намір стати спостерігачем у майбутньому в Євразійському економічному союзі, який сьогодні у стадії становлення, і почне роботу з 1 січня 2015 року", - сказав він.
Тим часом, заступник генерального секретаря ЄврАзЕС Сергій Глазьєв заявив, що статус спостерігача отримають лише ті країни, які мають намір увійти до Євразійської економічної ради. Чиновник зазначив, що при цьому Україна не зможе брати участь в аналогічних договорах з Євросоюзом.

Сьогодні повідомлялося, що країни Митного союзу Єдиного економічного простору (Росія, Казахстан, Білорусь) підтримують намір України стати спостерігачем у цій організації. Раніше Кабмін створив робочу групу високого рівня з питань поглиблення співробітництва з МС ЄЕП.

Президент Віктор Янукович прогнозує, що меморандум про отримання Україною статусу спостерігача у Митному союзі Єдиного економічного простору РФ, Білорусі та Казахстану буде підписаний на саміті Співдружності Незалежних Держав у Мінську.

***

Нагадаємо, що Україна неодноразово заявляла про бажання працювати з Митним союзом за схемою "3 +1", тобто брати участь в окремих угодах у рамках об’єднання, але не ставати його повноправним учасником, проте Росія називала такий підхід неприйнятним.
З іншого боку, Європейський Союз неодноразово заявляв, що Україна не може одночасно бути членом Митного союзу ЄЕП і мати зону вільної торгівлі з ЄС.
Зазначимо, що Росія вмовляє Україну вступити до Митного союзу, обіцяючи знизити ціну на природний газ, дорожнеча якого б’є по рентабельності основних українських експортних галузей. Але Київ сподівається домовитися про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, хоча переговори застопорилися через невдоволення ЄС кримінальним переслідуванням лідера української опозиції Юлії Тимошенко.

За матерiалами: Інтерфакс-Україна






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
Усі новини