реклама партнерів:
Головна » Чернігівці пропонують Володимира Мітенкова включити до «Реєстру Герострата»

Чернігівці пропонують Володимира Мітенкова включити до «Реєстру Герострата»


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Нещодавно в культурно-мистецькому центрі «Інтермецо» Чернігівська обласна організація УНП провела «круглий стіл», присвячений численним порушенням Конституції України та чинного законодавства.
У заході взяв участь і учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков. Він зупинився на проблемі незаконного будівництва в історичній частині міста Чернігова.
Вже кілька місяців не вщухає скандал навколо будівництва багатоповерхівки на проспекті Миру, 17-а. Його спорудження розпочалося з порушенням Основного Закону України та чинного законодавства. Так, у Конституції (стаття 3) читаємо: «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю». Згадаймо, як турбувалися про людей у Чернігові місцева влада і керівництво будівельної компанії ТОВ «Ріел Кепітал Інвест». Без будь-якого попередження (навіть не був встановлений паркан на будівельному майданчику) робітники розпочали рити котлован на подвір’ї будинків по проспекту Миру, 17 та 17-а. Поряд на дитячому майданчику гуляли діти. Але про їх безпеку будівельна організація не потурбувалася. Люди повстали проти такого свавілля. Адже, у них відбирали прибудинкову територію, де вони відпочивали, знищували дитячий майданчик.
До того ж, будівництво велося в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Тут, відповідно до Генплану заповідника (затвердженого 24 червня 2009 р. на сесії міськради), обмежена висотна забудова – до 15 метрів. Проте, місцеві та київські чиновники надали дозвіл на спорудження 8-поверхового будинку загальною висотою понад 30 метрів (з баштою та шпилем).
Лише 17 травня (після численних протестів мешканців та політичних партій) питання незаконного будівництва було розглянуто на засіданні виконкому міської ради. Завдяки принциповій позиції депутатів міськради Володимира Ступака (УНП), В’ячеслава Лебідя (БЮТ), Валерія Солдатова (КПУ) та заступника міського голови Олександра Сердюка було прийнято компромісне рішення: «Призупинити дію дозволу на виконання земляних та інших робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою по проспекту Миру 17-а...». Будівельну компанію «Ріел Кепітал Інвест» (Мітенков В.О.) зобов’язано:
- вжити заходів для безпеки проживання мешканців прилеглих житлових будинків, а саме: встановити огорожу та забезпечити цілодобову охорону об’єкта будівництва;
- забезпечити термінове коригування проектно-кошторисної документації з метою приведення у відповідність до містобудівної документації;
- замовити в Чернігівській філії державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «Чернігівцивільпроектреконструкція» проведення обстеження конструкції прилеглих житлових будинків та надати висновки.
- провести зустріч з представниками мешканців прилеглих житлових будинків щодо вжитих заходів для зняття спірних питань між забудовником та мешканцями.
Конфлікт про незаконне будівництва став відомий і в Києві. Державна служба з питань національної культурної спадщини звернулась до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Чернігівській області з проханням розглянути можливість скасувати дозвіл на виконання будівельних робіт на земельній ділянці на просп. Миру 17-а у м. Чернігові (проектна документація на будівництво за вказаною адресою центральним органом охорони культурної спадщини не погоджувлась, що є порушенням вимог законодавства у сфері охорони культурної спадщини).
Розглядалося дане питання і на колегії Міністерства будівництва та регіонального розвитку. Пропонувалося, зокрема, внести відповідні зміни до законодавства, щоб створити непривабливі умови для будівництва в охоронних зонах пам’яток.
На жаль, і досі Володимир Мітенков, директор будівельної компанії ТОВ «Ріел Кепітал Інвест» не виконує рішення виконкому міської ради. Єдине на що спромоглися будівельники: встановили паркан навколо котлована, де проводилися археологічні дослідження, та зруйнованого старого будинку. Зокрема, Володимир Омелянович скликає прес-конференції і намагається довести, що у нього є всі дозволи на спорудження 8-поверхового будинку. За його словами багатоповерховий будинок «...аж ніяк не порушуватиме архітектурної гармонії старої частини міста».
В істориків та архітекторів міста Чернігова є цікава пропозиція. 20 травня 2010 року Колегія Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури прийняла Постанову «Про створення реєстру архітектурних та містобудівельних проектів, що руйнують історичне середовище, – «Реєстр Герострата». Зокрема, передбачається створити електронний реєстр архітектурних та містобудівельних проектів, що руйнують історичне середовище, під умовною назвою «Реєстр Герострата» з висвітлення інформації про замовників, авторів проекту, посадових осіб органів охорони культурної спадщини, місцевих органів влади, громадських організацій, що погодили проект.
Тож, шанувальники старовини міста Чернігова пропонують включити до «Реєстру Герострата» Володимира Омеляновича Мітенкова, директора компанії ТОВ «Ріел Кепітал Інвест». Адже, він як керівник будівельної компанії (замовник будівництва) намагається зруйнувати історичне та архітектурне середовище, яке у Чернігові формувалося упродовж тисячоліття і дійшло до наших днів у високому ступені збереженості.

Довідка: Герострат – мешканець Ефеса, що спалив храм Артеміди у своєму рідному місті в 356 році до н. е. для того, щоб, як він зізнався під час катування, його ім’я пам’ятали нащадки.
Аби відвадити інших від пошуків такої слави ефеська влада не лише стратила Геростата, а й заборонила згадувати його ім’я під страхом смертної кари. Однак Геростат досяг бажаного, після чого з’явився вираз «Геростратова слава».

Джерело: "Чернігів стародавній"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
Усі новини