реклама партнерів:
Головна » Дванадцята «Червона рута» перетворилася з конкурсу сучасної музики на форум виконавців давнього українського співу

Дванадцята «Червона рута» перетворилася з конкурсу сучасної музики на форум виконавців давнього українського співу


Коментарі: 0 «Червона рута»

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Всеукраїнський фестиваль «Червона рута», попри процеси нищення усього українського, вкотре засвідчив, що «не вмре, не загине» не лише українська пісня, а й споконвічний зв’язок народу зi своїм корінням, звичаями і традиціями. Музичний форум, що дав старт таким грандам, як «Брати Гадюкіни», ВВ, «Кому Вниз», «Плач Єремії», ТНМК та іншим, знову якщо і не «запалив» нових зірок, то подарував спраглому до української музики слухачеві кілька десятків талановитих виконавців та колективів.

Автентичний ажіотаж
Дванадцятий фестиваль, переїхавши із рідних Чернівців до Києва, тривав чотири дні — із 17–го по 20 листопада. У конкурсі взяли участь рекордні 850 молодих виконавців i гуртів з усіх областей України та Криму. Всі вони змагалися за першість у шести жанрах: поп–музика, танцювальна музика, рок–музика, акустична музика, інша музика. Але найбільше учасників змагалися у жанрі українського автентичного фольклору (544 особи, 74 солісти та гурти), який представили у трьох напрямах: традиційний народний спів, обрядові дійства, народна інструментальна музика. Для відомих конкурсних фестивалів це ексклюзив, для «Червоної рути» — прецедент, адже раніше фольк окремою номінацією на форумі не звучав.

«Збирати фольклор — це найбільша радість, яку можна уявити, — коментувала свій виступ на гала–концерті у Театрі оперети Оксана Вовк, учасниця гурту «Сіверські клейноди» з Чернігова, що здобув другу премію. — Ми їздимо селами Чернігівщини, це регіон, який узагалі не вивчений, тому «Сіверські клейноди» взяли цю справу на себе та назбирали у свій репертуар уже дві сотні пісень». Успішною участь у «Червоній руті» також стала й для наступних гуртів, що вийшли до фіналу: «Сільська музика», «Леля» (Рівненщина), «Серпанок» (Сумщина), «Дивина» (Донеччина), «Ладовиці» (Хмельниччина), «Михайлове чудо» (Київщина), «Цімборики» (Закарпаття), «Джерельце» (Житомирщина), «Лілея» (Дніпропетровщина), «Муравський шлях» (Харківщина).

На тлі малознаних автентичних гуртів так би мовити хедлайнером «Рути» була формація «Хореа козацька» — унікальний у своєму роді колектив, що відтворює барокову музичну спадщину України. Абсолютно очікувано «Хореа» здобула першу премію у номінації «Українська музика усно–пісенної традиції». А от до цеху знаних кобзарів увійшли Євген Ветрук із Херсона та Олександр Тріус із Сум (премії у номінації «Кобзарське виконання»). Переможцем у номiнацiї «Сольний спів» став 21–річний Олексій Заєць, унікальний носій поліського співу, який не так давно отримав значну порцію популярності після участі в одному з талант–шоу.

Не Філею єдиним

Сучасна українська музика на «Руті» була представлена бідніше, проте не менш барвисто. У номінаціях «Популярна музика», «Сучасна танцювальна музика», «Інша музика», «Акустична музика» та «Рок–музика» першої премії удостоївся лише один гурт — ILLARIA з Києва («Інша музика»). І не дарма — колектив, що у своїй творчості поєднує народний спів із важким гітарним звучанням, виступив на гала–концерті чи не найвдаліше. Хоча були у конкурсі й справжні «унікали»: до прикладу, київський SЮR BAND (друга премія в «Іншій музиці») влаштував на сцені перформенс — дивно одягнені музиканти (хто в шоломі, хто — з рогами на голові) відіграли вступ, вокалістка вийшла у кімоно і пробурмотіла текст нібито японською, а потім гурт розіграв сценку зі смертю плюшевого поросяти, за яким усі голосили, закінчивши все заспівом про без­хмарне небо. Про колишнью славу «Червоної рути» часів ТНМК й «Тартака» нагадали хмельницький гурт «Різні» (третя премія «Сучасної танцювальної музики») й «Рокаш» із Мукачева (друга премія «Рок–музики»).

Лауреатами також стали відомі нашим читачам гурт «Крапка» із Запоріжжя та кияни «Вперше чую» (друга премія у «Акустичній музиці»). Нагороду для «Вперше чую» можна вважати більш ніж заслуженою, адже гурт уже кілька років катається усіма можливими фестивалями, а їхні хіти «У смузі світла» й «Буду байкером» крутяться у плеєрі багатьох українських меломанів.

Під час гала–концерту глядачі Театру оперети неодноразово несхвально гули, а то й викрикували «Ганьба!». Так вони реагували на репліки ведучого концерту Євгена Нищука, який не добирав слова для оцінки поточної ситуації в Україні (приміром, «Телевізор краще не вмикати, бо там монстри Філя і Басков»). Тож «Червона рута» традиційно, крім мистецької, несе ще одну, не менш важливу місію — громадянську, збираючи справжніх однодумців та патріотів.

Максим САВЧУК






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини