реклама партнерів:
Головна » Грип забирає життя в Тернопільській області

Грип забирає життя в Тернопільській області


Коментарі: 2 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Тернопільська область вперше за 20 років відкрила сезон епідемії ГРВІ в Україні.
У зв’язку з цим, з 20 жовтня у місті Тернополі закрито на карантин усі школи та дитячі садочки, а вже станом на 27 жовтня така доля спіткала більше 106 навчальних закладів по усій області, зокрема школи у Гусятинському, Чортківському, Підгаєцькому та Збаразькому районах. Через епідемію на тиждень призупинено процес навчання і в ПТУ № 10, Тернопільській медичній академії та ТДТУ ім. І. Пулюя.
Проте найстрашніше не те, що епідемія перешкоджає процесу навчання та роботи, — невідомий вірус забирає людські життя. Так, станом на 27 жовтня, в області зареєстровано 7 смертей. Неофіційно ж, у приватних розмовах епідеміологи говорять не про 7, а про 9 летальних випадків, і не від ГРВІ, а від ускладнень, викликаних грипом, проте від якого саме штаму — ні санстанція, ані медики досі не знають.
Незважаючи на масштабність епідемії, в обласній СЕС кажуть, що наразі ми доходимо до піку першої хвилі захворюваності.
— Загострення епідситуації на ГРВІ у нас спостерігається два тижні поспіль. Аналізуючи ситуацію, з 12 по 18 жовтня, було зафіксовано 3938 випадків захворювання на ГРВІ. З 19 про 25 жовтня зареєстровано 10119 випадків. Ріст відбувся у 2,5 рази, ситуація і надалі залишається напруженою. В окремих регіонах області оголошено обмежувальні заходи. Фактично, це трактується як спалах гострої респіраторної інфекції, — поінформувала заступник головного санітарного лікаря області Нінель Цяпа.
З огляду на такий стрімкий ріст захворюваності на ГРВІ, лікарям важко робити прогнози щодо тривалості епідемічного стану. Затрудняються медики також визначити, який із штамів вірусу, очікуваних ВООЗ на пік сезону 2009-2010 року, — А Брізбен H1N1, А Брізбен H 3N2 і B Брізбен чи новий пандемічний вірус H1N1 — циркулює зараз на Тернопільщині.
Відомо лише, що дана епідемія характеризується стрімким наростанням таких симптомів, як підвищення температури тіла, інтенсивний біль голови та горла. Небезпечний збудник вражає в основному легені і може призводити до таких ускладнень як пневмонія, менінгіт, енцефаліт.
За спостереженнями лікарів, захворювання важче протікає у дорослих. Особливо вразливими є вагітні жінки, діти та люди з послабленим імунітетом. До речі, як повідомив начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Богдан Ониськів, практично всі семеро осіб, які померли під час епідемії ГРВІ, — молоді, фізично здорові люди, які не мали проблем зі здоров’ям.
Ще два питання, які хвилюють громадськість: що стало причинами ранньої захворюваності на грип та ГРВІ, і чому епідемія розпочалася саме з Тернопільщини. Дехто припускає, що виною усьому сміття, яке тижнями не вивозилося з міста. Проте фахівці категорично відкидають таку можливість.
— Причинами ранньої захворюваності людей на грип та ГРВІ в області може бути різке похолодання та коливання низьких температур за тиждень до початку опалювального сезону, а також те, що за останні 5-7 років в області не реєструвалась епідемія ГРВІ. З′являється багато нових штамів вірусу до якого населення немає імунного захисту, — зазначив начальник головного управління охорони здоров’я ОДА.
А пояснення тому, що Тернопільщина першою прийняла на себе удар епідемії грипу, на думку Богдана Омеляновича, — в особливості складу населення області та міграційних процесах.
На сьогодні ситуація під контролем — медики надають допомогу в повному обсязі. Видано розпорядження голови ОДА щодо подолання наслідків підвищення захворюваності на вірусні інфекції.
Завідуюча епідеміологічним відділом міської СЕС Богдана Козяр наголошує на тому, що сьогодні мова не йде про грип, а гострі респіраторні захворювання і так звані грипоподібні. Різниця між ними в тому, що ГРЗ протікають із температурою, кашлем і нежиттю, а грипоподібні — це висока температура, болі в горлі і кашель, переважно, без нежитю.
— Поки що випадків грипу не зареєстровано, — каже Богдана Козяр. — Вірусологічна лабораторія проводить дослідження мазків із носа хворих. Забір цих мазків роблять лікарі, які приїжджають на виклик. Поки що, в результаті дослідження цих мазків, грипу не виявлено.
Тим часом, у Тернополі кількість городян, котрі одягли маски для безпеки свого та чийогось здоров’я зростає. Лікарі ж наголошують на одному: у випадку поганого самопочуття, високої температури та інших ознак болячки, не відправляйтеся самотужки у поліклініку. Викличте лікаря додому. Адже ізоляція хворого — чи не єдиний добрий спосіб скоротити кількість хворих у місті і відмінити стан епідемії.
При хворобі важливо дотримуватися суворого ліжкового режиму, пити велику кількість рідини для виведення токсинів з організму (чай з медом і цитриною, морси, лужні мінеральні води, соки, тощо).

Анна ДУДКА,
Наталя ЛІПІНСЬКА

Джерело: "Нова ера"

P.S. До слова, у понеділок у США було введено надзвичайну ситуацію у зв’язку із захворюванням на свинячий грип. Кількість інфікованих у цій країні вже становить понад 20 тисяч, випадки зараження виявлені у 46 американських штатах. Невтішна статистика і у наших північних сусідів, де від свинячого грипу померло двоє осіб. Про це повідомив у вівторок голова Росспоживнагляду головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко. За його словами, у Чіті померли дві жінки 29 і 50 років. «В обох підтверджений діагноз A/H1N1, в обох була пневмонія», — сказав Оніщенко. Він зазначив, що одна з жінок була вагітна. Плід врятувати не вдалося. Всього за повідомленням головного санітарного лікаря РФ кількість підтверджених випадків свинячого грипу в Росії становить 1349.

За інформацією прес-служби Міністерства охорони здоров"я, 27 жовтня 2009 року Головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол доповів Міністру охорони здоров'я України Василю Князевичу про ускладнення епідемічної ситуації в Тернопільській області.
Не дивлячись на поступове зниження кількості щоденних захворювань людей в зв’язку з запровадженням обмежувальних заходів, до лікувально-профілактичних закладів звертаються хворі, в тому числі з важкими формами пневмонії.
Із-за пізніх звернень громадян за медичною допомогою, ускладнена діагностика хвороби і цілеспрямоване лікування, як наслідок є летальні випадки, ймовірно викликані респіраторною вірусною інфекцією.
Захворюваннями вражено в основному населення м. Тернополя та південних районів області, зокрема Чортківського, Теребовлянського, Гусятинського, Борщівського. Хворі, які померли, не перебували в країнах, неблагополучних по захворюваності на грип А (H1N1) Каліфорнія і проживали на різних територіях області.
Робота вірусологічної лабораторії, епідеміологів організована та направлена на забезпечення отримування матеріалу від хворих з подальшим опрацюванням: з 1 по 26 жовтня виключно методом виявлення імунофлюористуючих антитіл проведено дослідженя мазків з носа, зіву у людей з метою виділення антигенів вірусів грипу та ГРВІ. Всього обстежено 175 осіб від яких проведено 1015 досліджень, з них з позитивним результатом 71, а саме: грип типу А – 9, парагрип – 50, рино-синтинціальний вірус – 11, аденовірус – 1 . Результати методом флюористиюючих антитіл від померлих 2-ох осіб – негативний.
Ситуація знаходиться під особистим контролем Головного державного санітарного лікаря України.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
Усі новини