реклама партнерів:
Головна » Як вразити світ до Євро-2012?

Як вразити світ до Євро-2012?


Коментарі: 0 ЄВРО-2012

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
15 травня 2011 року в прес-центрі «Україна-2012» презентували творчий проект грузинського режисера Рагулі Власідзе «Народне Євро», приурочений до проведення Євро-2012.
22 ексклюзивні євро-булави, футбольний килим у вигляді гамака, розміром з футбольне поле, та міжнародний фестиваль футболу «Великий м’яч», оригінальні туристичні маршрути – це задумка, що має здивувати європейців та зробити чемпіонат Європи справжнім культурним переворотом в історії світового футболу.
«За рік ми кардинально не перетворимо Україну. Але ми можемо вразити Європу національною культурою і духом. Тоді Євро стане поштовхом не тільки для нашого футболу, але й для всієї країни, її народу та культури», - заявив відомий грузинський драматург Рагулі Власідзе, який вже 20 років проживає на території України. За його задумом, Україна вразить Європу та світ наступними проектами.

Це, по-перше, футбольний килим розміром з поле, із двох мільйонів вузликів. На думку автора, цим проектом Україна має транслювати світу об’єднавчу ідею довкола проекту Євро. Символічним єднанням народів, націй, релігій стане спільне плетіння футбольного килима, що складатиметься з понад двох мільйонів вузликів. Протягом року до Євро, килим будуть плести вболівальники, молодь на центральних площах приймаючих міст ЧЄ України і Польщі, а також Грузії, Азейбарджану, європейських столицях. Сам килим має увійти до Книги Рекордів Гіннеса як найбільший килим, сплетений рекордною кількістю людей у найбільшій кількості країн світу. На ідею єднання Рагулі Власідзе надихнули слова президента УЄФА Мішеля Платіні, який, виступаючи в стінах Європейського парламенту, сказав: «Місія футболу – йти в авангарді боротьби з соціальними проблемами, що він може зіграти важливу роль в вирішенні гострих політичних питань. Футбол живе без кордонів, відмітає упередження і бореться із дискримінацією у всіх її проявах. Футбол ширший будь-яких кордонів, згладжує всі відмінності, футбол породжує пристрасть». Після завершення Євро-2012 футбольний килим може бути переданий наступній країні, що прийматиме ці змагання.

По-друге, міжнародний фестиваль футболу «Великий м’яч», під час якого на центральних площах європейських міст під час плетіння футбольного килиму всі охочі зможуть змагатися у футбол. Чому - «великий»? Тому що м’ячі, якими гратимуть у футбол, футбольна форма будуть вдвічі більшими, ніж оригінали. У програмі заходу - виступи фольклорних та сучасних гуртів з усього світу. У кожному європейському місті відбуватимуться виставка булав-символів «Народного Євро», туристичних маршрутів Україною та відбуватимуться майстер-класи, де всі охочі зможуть стати гончарами, лялькарами, спробувати українське сало, борщ та вареники.

По-третє, євро-булави та євро-вишиванки. «Футбольна булава – не зброя, а прихована духовна сила, яка потрібна і українській збірній з футболу, і всій країні для підготовки до турніру», - каже Рагулі Власідзе. Протягом трьох років драматург виготовляв 22 булави, які присвятив відомим особистостям, що зробили внесок в розвиток проекту Євро і розвиток країни. Чотири булави, продемонстровані на прес-конференції, присвячені видатному тренеру Валерію Лобановському, президенту УЄФА Мішелю Платіні, українським будівельникам на чолі з Віце-прем’єр-міністром - Міністром інфраструктури Борисом Колесніковим та керівнику ФФУ Григорію Суркісу. На булаві Лобановського несподіване поєднання – зірки і тріщина. «Лобановський виховував футбольних зірок, - пояснює символіку автор. – Тріщина – це символ несподіваної смерті Валерія Васильовича». Цікаво виглядає булава для українських будівельників, які розбудовують країну до Євро. Відкрита модерна арена, збудована на старому фундаменті – символ єднання історії українського футболу і нашого майбутнього, яке митець бачить в перемогах на міжнародних аренах. На стадіоні встановлені три крісла під прапорами України, Польщі та УЄФА. Для Мішеля Платіні грузинський митець «подарував» багато символів української міфології: сонце, хрест, хліб, характерник з усіма атрибутами, що лише підкріплюють силу українського духу.
У колекції є булава для Віктора Януковича, екс-Президента Польщі Леха Качинського, що трагічно загинув, головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу, булава Ліни Костенко, інших особистостей, які є носіями українських цінностей. За концепцією Рагулі Власідзе, до Євро має бути 22 булави – разом дві команди 11 футболістів. До кожної - народна майстриня Оксана Бакота готує вишиваний рушничок із зображенням футбольного поля.

По-четверте, Ікона-оберіг до Євро-2012. Ще 8 жовтня 2009 року в Коломиї відбулося благословення цього проекту зусиллями творчими та духовними атрибутами. Один з них Ікона Божої Матері «Радість Господа в любові», покровителька культури та спорту. Ікона Божої Матері була написана Василем Стефураком після знайомства з драматургом Рагулі Власідзе і з його проектом на футбольну тематику. Автора вразило те, що футбольний стадіон в проекті драматурга був оброблений національною вишивкою. «Створити оберіг для українського футболу я мріяв ще з 1975 року, коли «Динамо» виграло і Кубок, і Суперкубок УЄФА. Тепер українському Євро потрібна підтримка ще більше», - переконаний він. Василь Стефурак ще каже: люди, які відвідають Україну під час ЧЄ-2012, мають залишити у пам'яті не тільки наші стадіони, але й українську культуру, духовність нації. «Довгий час відчувався наплив негативної інформації: відберуть чи не відберуть в України Євро-2012. У нас не має бути сумніву. Незважаючи ні на що треба об'єднатися, повірити в себе. Вищі сили нас захистять», - впевнений пан Стефурак.

По-п’яте, оригінальні туристичні маршрути. «Навряд чи ми вразимо Європу своїми готелями, аеропортами, стадіонами. Європейців важко вразити нашими замками чи містами, на жаль, для них незрозумілі більшість наших історичних маршрутів - гетьмани, стежки Сковороди, Рєпіна, Прокоф’єва, включені до програм державних турмаршрутів до Євро. Ми вразимо європейців культурою, кулінарними та етно-турами, заповідними територіями та заповідниками, які на відміну від європейських країн, вціліли у майже первозданному вигляді, індустріальним туризмом», - вважає Ольга Галабала, заступник керівника творчого проекту та співзасновник туристичної компанії «Унікальна Україна».
27 червня оригінальні євромаршрути будуть презентовані на туристичній конференції у Кьольні, 1-4 липня в Копенгагені. Тоді ж будуть підписані контракти з крупними німецькими туроператорами, офіси яких стануть пунктами продажу турів в Україну – на Євро-2012 і після нього. Планується відкриття таких пунктів в Кьольні, Берліні, Франкфурті, Мюнхені та Гамбурзі. Туристична програма має на меті, користуючись інтересом світу до Євро-2012, популяризувати Україну.

Джерело: Інформаційний центр «Україна-2012»






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
Усі новини