реклама партнерів:
Головна » Калина: взимку - від застуди, а навесні - від авіатамінозу

Калина: взимку - від застуди, а навесні - від авіатамінозу


Коментарі: 0

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Колись у сиву давнину калину пов’язували з народженням Всесвіту, а також Сонця. Тому і назву свою вона має від давньої назви Сонця — «Коло». «Без верби й калини — нема України», — каже народна мудрість.
А й справді, калину в нас на батьківщині висаджували у кожній садибі. Вона була символом України, краси, любові, добра та сімейного щастя. Навесні її цвітом прикрашали святкові столи, весільні короваї та дівочі вінки. Наруга над цим деревом вкривала людину ганьбою, так само, як убивство лелеки.
Найміцніший мороз не може здолати калину. Серед лютої завірюхи гордо палахкотять вогнисті кетяги. Скористаймося ж їхньою силою, щоб запобігти багатьом хворобам і зміцнити своє здоров’я.

КАЛИНА ОЧИСТИТЬ СУДИНИ ВІД ХОЛЕСТЕРИНУ
Калину здавна використовували як лікарську рослину. Було помічено, що її ягоди поліпшують роботу серця, мають загальнозміцнювальну, в’яжучу та сечогінну дії. Особливо часто використовували калину як кровоспинний і ранозагоювальний засіб — до ран прикладали товчені кору або ягоди.
У наш час учені підтвердили, що калина має лікувальні властивості, причому цілющі речовини містяться у всіх її частинах. У корі калини знайдено вітамін К, дубильні, гіркі й смолисті речовини, органічні кислоти — оцтову, валеріанову, мурашину, лінолеву, пальмітинову, аскорбінову та ін. В ягодах — інвертний цукор, дубильні речовини, пектини тощо. У насінні — до 21% жирної олії. Особливо цілющим є глікозид вібурнін, що надає ягодам гіркуватого смаку. Також калина багата на вітаміни (B9, Р, E, A) і мікроелементи: кальцій, йод, фосфор, залізо, марганець, цинк та ін.
Ягоди калини допомагають у разі захворювань печінки, виразки, гастритів зі зниженою кислотністю, колітів, спазмів, судом, епілепсії, анемії, туберкульозу, пневмонії, бронхіальної астми, гінгівіту, ангіни, геморою, атеросклерозу. Їх використовують і як дезінфікувальний, антисептичний, кровоспинний та жовчогінний засіб.
Корисна калина і тим, хто відчуває занепад сил, страждає від неврозів або безсоння. Її плоди помічні за будь-яких кровотеч — зубних, кишкових, маткових. Високий вміст заліза в плодах калини підвищує гемоглобін, а р-активні сполуки нормалізують стан кровоносних судин, очищують їх від холестерину.
Завдяки багатому вмісту вітамінів калина добре зміцнює імунітет і має протизапальну, жарознижувальну та відхаркувальну дію. Крім цього, стимулює обмін речовин, поліпшує роботу кишечнику й активізує жировий обмін, тому особливо корисна людям із зайвою масою тіла.
Сік калини лікує шкірні захворювання: екземи, виразки та фурункули; нормалізує кров’яний тиск, поліпшує кровотворення, має антисептичні та ранозагоювальні властивості, підвищує апетит. Також він помічний за виразкової хвороби шлунка, внутрішніх кровотеч, кашлю, хвороб печінки і жовчного міхура. Калиновий сік рекомендують до вживання за туберкульозу легенів, задишки.
Корисні й кісточки калини, з них готують каву, яку п’ють у разі закрепів. Крім того, вони є чудовим природним сорбентом: очищають кишечник від шлаків, пригнічують патогенну мікрофлору.
Препарати калини вирізняються м’якістю дії, малою токсичністю та відсутністю побічних ефектів.
Протипоказання! Вживати ягоди калини не рекомендують за підвішуючи їх кислотності шлункового соку. Через високий вміст пуринів не можна застосовувати калину в разі подагри та артриту, сечокам’яної хвороби та хвороб нирок. За гіпотонії можна вживати калину лише за крайньої потреби, короткочасно, оскільки вона у великій кількості значно знижує тиск (особливо суміш соку ягід з медом).
Та в усіх зазначених випадках мається на увазі тривале вживання ягід, а не одноразове, епізодичне. Також протипоказано тривале лікування калиною під час вагітності.

ЗАГОТОВЛЯЄМО КАЛИНОВІ ЛІКИ
Заготовляти плоди калини варто після перших заморозків. Зберігають ягоди в пучках, підвішуючи на балконі, в сараї, літній кухні. Але найчастіше — калиновий сік перетирають із цукром до желеподібного стану і зберігають у холодильнику або навіть за кімнатної температури.
Бажано, щоб калина була в меню до квітня. Можна заготовити сік калини і щоденно по 2—3 ст. л. розводити в склянці холодної перевареної води, випиваючи вранці натщесерце.
Приготування соку калини. Ягоди помити, потовкти товкачем, вичавити сік, вичавки залити водою, кип’ятити протягом 6—10 хв і процідити. У відвар влити сік калини, додати цукор, розмішати і охолодити. На 1 кг ягід потрібно 200 г цукру і 200 мл води.
Можна отримати сік із ягід калини за допомогою сокоробки. Сік потрібно розлити у скляну тару і зберігати в холодильнику. Він може добре зберігатися і без додавання цукру та пастеризації.
Калина, перетерта з цукром. Ягоди перебрати, скласти в друшляк і опустити на 1—2 хв в окріп. Потім протерти ягоди через сито. Отриману м’якоть розмішати з цукром (1:0,7 або 1:1), поставити на слабкий вогонь і трохи підігріти, щоб цукор повністю розтанув. До кипіння доводити не треба. Розлити в стерилізовані банки. Можна зберігати в холодильнику під капроновими кришками. Або під металевими — у прохолодному темному місці.
Калина упарена. Ягоди гарненько пропарити в духовці під кришкою. Потім розкласти в стерилізовані банки і закрити капроновими кришками. Зберігати у прохолодному темному місці.
Добре запастись на зиму замороженою калиною. Із заморожених ягід можна готувати морси, киселі, начинки для пирогів і пиріжків.
Калина в меду. Грона калини промити водою, дати їй стекти, а потім ягоди обсушити. Мед підігріти до рідкого стану, вмочити в нього гілочки калини і обсушити. У такому вигляді калина зберігається близько півроку.
Кава з насіння калини. Насіння з вичавок ягід промити, висушити на повітрі, а потім обсмажити до побуріння в духовці й перемолоти на млинку для кави. Використовувати як сурогат кави.

ЩОБ БУТИ «ГАРНОЮ ЯК КАЛИНА»
Примочки та компреси із соку калини. Серветку, змочену соком ягід, накласти на шкіру на 10 хв, ще раз змочити і знову тримати 10 хв. Потім умитися теплою водою. Шкіра стане чистою і пружною, зникнуть пігментні плями, вугрі, прищі та ластовиння.
Заморожений сік плодів калини добре застосовувати для активного масажу шкіри обличчя.
Маска: змішати сметану і перетерту через сито калину (1:1). Наносити маску на обличчя щодня на 20 хв, змивати обов’язково прохолодною водою.
Для жирної шкіри: сік калини змішати зі збитим яєчним білком (1:1) і нанести на шкіру на 30 хв.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.

НАРОДНІ РЕЦЕПТИ ЛІКУВАННЯ

Заспокійливий і загальнозміцнювальний засіб: 1 ст. л. плодів калини заварити склянкою окропу, настояти 1—2 години, процідити. Пити по 0,5 склянки двічі на день.
Від головного болю, застуди, втоми, для схуднення п’ють калиновий чай. Покласти в кухоль 1 ст. л. плодів, залити окропом і додати цукор. Перед вживанням розчавити ягоди ложкою.
У разі судинних спазмів, гіпертонії, атеросклерозу, гастриту, коліту та виразки допоможе настій із ягід калини. Розтерти 100 г плодів і залити їх 1 л окропу. Настоювати 4 години, потім процідити. Вживати по 0,5 склянки 2—3 рази на день перед їдою.
Для профілактики і лікування застуд, кашлю та бронхіальної астми помічна калина з медом. Кілограм ягід обдати окропом і перетерти через сито. Отриману масу змішати з медом у пропорції 1:1. Приймати по 1 ст. л. після їди тричі на день.
За астми, гіпертонії, хвороб серця, печінки, ясен й ангіни вживають вичавлений сік калини з цукром (1:1). Готовий сік слід зберігати в холодильнику і приймати по 50 мл 2—3 рази на день.
Людям із хворим серцем рекомендують їсти ягоди калини з кісточками, адже вони позитивно впливають на серцеву діяльність, збільшують сечовиділення і зменшують набряки. Хороший лікувальний ефект дає відвар ягід: 1 склянку ягід залити 1 л гарячої води, кип’ятити 8—10 хв, процідити, трохи охолодити, додати 3 ст. л. меду. Пити по 0,5 склянки 3—4 рази на день. Цей напій також знижує артеріальний тиск, корисний хворим на атеросклероз, його рекомендують вживати за рясних і болісних місячних, застуди та кашлю.
Теплий відвар калини з медом (або сік калини з медом) допомагає лікувати захворювання верхніх дихальних шляхів, його п’ють у разі застуди, що супроводжується головним болем, кашлем, охриплістю. Рекомендують також хворим на бронхіальну астму. Готують відвар таким чином: 6 ст. л. ягід залити склянкою окропу, кип’ятити 5 хв, настояти 1 годину, приймати по 1/3 склянки, додавши 1 ч. л. меду, тричі на день після їди.
Хворим на туберкульоз треба їсти ягоди калини тривалий період або пити сік по 1/3 склянки тричі на день.
Щоб утамувати головний біль, треба пити по 0,25 склянки соку калини 4—5 разів на день (через кожні 1—1,5 години).
Як кровоочисний засіб вживають такий настій: 5 ст. л. ягід калини розтерти, залити, помішуючи ягоди, трьома склянками окропу, настояти впродовж 4 годин, процідити. Пити по 0,5 склянки 4—5 разів на день до їди. Цей настій потрібно пити і людям з порушенням обміну речовин, яке проявляється фурункулами, карбункулами, різними висипаннями. Одночасно слід змащувати уражені місця соком розтертих ягід. Зокрема, так виводять і вугрі.
Хворим на екзему корисно щодня їсти по чверті склянки ягід двічі на день, кісточки випльовувати. Або пити настій: 2—4 ст. л. плодів калини розім’яти, залити 2 склянками окропу, настояти 4 години. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день.
Настоєм калини (1—2 ст. л. ягід розтерти, залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити) можна полоскати горло у разі ангіни та ротову порожнину за таких захворювань, як пародонтоз, гінгівіт, стоматит.
Для профілактики і щоб позбутися каменів у нирках, жовчному і сечовому міхурі, з’їдайте щодня по 15—20 ягід калини разом із кісточками по одній на прийом.
Кіста яєчника. Сік калини змішати навпіл з квітковим медом. Приймати 4 тижні за такою схемою: 1-го тижня — вранці натщесерце на кінчику чайної ложки; 2-го тижня — так само вранці натщесерце по 1/3 ч. л.; 3-го тижня — вранці і ввечері по 1 ч. л.; 4-го тижня — вранці і ввечері по 1 ст. л. Зробити перерву на 1 місяць. Другий курс провести у порядку спадання, тобто: 1-го тижня — по 1 ст. л. вранці і ввечері, 2-го — по 1 ч. л. вранці і ввечері, 3-го тижня — один раз вранці натщесерце 1/3 ч. л. А 4-го — вранці на кінчику чайної ложки.
Більмо. Порівну змішати сік калини з медом, прокип’ятити, злити в стерильну ємність. З піпетки капати по 1 краплі на ніч перед сном.
Як протисудомний засіб застосовують настій плодів калини: 5 ст. л. свіжих або сухих плодів розтерти в ступці, залити 3 склянками окропу, настояти годину і перецідити. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди.
Старовинний рецепт лікування катару шлунка (за зниженої кислотності) соком калини. На курс лікування потрібно відро ягід калини. Ягоди обережно відокремлюють від кетяга, щоб не пошкодити шкірки, і промивають. Укладають у трилітрові банки до самого верху, заливають холодною водою (перевареною чи джерельною), зав’язують марлею і настоюють за кімнатної температури 10 днів. Потім банки пронумеровують і ставлять у погріб або на нижню поличку холодильника. Приймати сік треба тричі на день перед їдою по 50 мл. Спочатку п’ють сік із першої банки. Коли він скінчиться, доливають цю банку водою і п’ють із 2-ї банки, потім із 3-ї, а далі знову з 1-ї, 2-ї і 3-ї — і так до тих пір, поки ягоди не віддадуть весь сік: вода стане безбарвною. Знижена кислотність після цього лікування, як правило, нормалізується. За нульової кислотності курс лікування слід повторити.
Гіпертонія: 10 г плодів калини заливають склянкою окропу, варять під кришкою на водяній бані 15 хв, охолоджують 45 хв, проціджують, відтискують і доводять об’єм до 200 мл. П’ють по 0,3 склянки 3—4 рази на день. Зберігають настій калини не більше ніж 2 діб.
Захворювання верхніх дихальних шляхів. Настій плодів калини (2—4 ст. л. розтертих ягід залити в термосі 0,5 л окропу, настояти 1—2 години) пити по 0,5 склянки тричі на день замість чаю.
Щоб нормалізувати обмін речовин і задовольнити потребу організму у вітаміні С, досить з’їдати в день по 1 ст. л. ягід калини.

Джерело: Ваше здоров"я







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:32
11-Трав-2024
Українські зенітники вразили російський СУ-25
Ще одна сушка!
Літакопад російських повітряних суден продовжується.
Зно
21:15
10-Трав-2024
Уряд призначив виплати на дітей, позбавлених батьківського піклування

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо виплат

21:11
10-Трав-2024
ЄС розпочинає нову комунікаційну кампанію «Разом діємо. Разом ми – Європа», щоб продемонструвати свою підтримку

На тлі продовження незаконної російської війни проти України Європейський Союз дем

21:05
10-Трав-2024
Повідомлено про підозру військовослужбовцю кінологічної групи у державній зраді
У кримінальному проваджені, нагляд за яким здійснюється прокурорами Київської спецпро
21:02
10-Трав-2024
Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки

Україна на порозі відкриття переговорів про вступ до ЄС. На цьому етапі уряд

21:00
10-Трав-2024
Судитимуть члена ДФТГ, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон
Прокурорами Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіон
20:57
10-Трав-2024
Завершено розслідування стосовно учасників злочинної групи, які привласнили харчові продукти для ЗСУ на понад 5 млн грн
За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центральног
19:31
10-Трав-2024
Байден підписав указ про виділення Україні військової допомоги на 400 млн доларів
Президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової доп
19:24
10-Трав-2024
Про оперативну ситуацію на Харківщині
У ефірі «Єдиних новин» розповів про оперативну ситуацію в області керівник Харківсько
20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
Усі новини