реклама партнерів:
Головна » Луганчани вшанували пам’ять Василя Стуса

Луганчани вшанували пам’ять Василя Стуса


Коментарі: 0 ЛЮДИНА. ОСОБИСТІСТЬ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вечір пам’яті Василя СТУСА ініціювала і провела в Українсько-канадському центрі «Відродження» Луганська обласна організація Української народної партії.
На заході були присутні не тільки представники патріотичних політичних партій і громадських об’єднань, але й ті, хто особисто знав Василя СТУСА – луганські поети, члени національної спілки письменників: Іван НИЗОВИЙ та Микола СЕНЧИЛО, котрі поділилися своїми спогадами. Поминальну панахиду відслужили єпископ Луганський і Старобільський Всеволод з діаконом о. Володимиром УПЦ КП та о. Микола УГКЦ.
Голова управи Юрій ЛАЗАРЄВ нагадав, що „Василь СТУС належав до так званих «шістдесятників» – опозиційно налаштованих представників творчої молоді, котрі активно боролися за відродження національної культури, протестували проти реставрації сталінізму, обмежень свободи слова”. „Так, у 1965 р. на прем‘єрному перегляді фільму С.ПАРАДЖАНОВА «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна» в Києві СТУС взяв участь в акції протесту проти арештів «шістдесятників», за що був виключений з аспірантури. Відомі його відкриті листи до Президії Спілки письменників на захист В.ЧОРНОВОЛА, до ЦК КПУ і КДБ, до Верховної Ради України, де він доводить згубність політики обмеження свободи слова, порушень прав людини. У 1972 році Київський обласний суд звинуватив поета в «антирадянській агітації й пропаганді»: приводом стали рядки, які він написав ще в армії (кубло бандитів, кагебістів злодіїв та ґвалтівників у стольному засіли місті як партія більшовиків), та засудив до 5 років позбавлення волі і 3 років заслання. Коли Василь Семенович повернувся з ув'язнення, то приєднався до Української Гельсінської групи захисту прав людини, а людей, близьких до Гельсінкської групи,репресували найбрутальнішим чином, що, власне, і сталося - вже за рік Василь СТУС був знов заарештований, визнаний небезпечним рецидивістом і засуджений до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. З листом на захист СТУСА звернувся академік А.Д.САХАРОВ, але це не допомогло: Василь СТУС відбував термін у таборі особливого режиму в Пермської обл. Умови утримання тут були дуже тяжкими: постійні утиски адміністрації, позбавлення побачень, хвороби. На рік запроторений в одиночку. І в цих умовах багато писав. Приблизно 250 віршів і 250 перекладів мали скласти книгу, названу ним «Птах душі», але все написане негайно конфіскувалося. Доля цих текстів досі невідома. У 1983 р. Стусу вдалося передати на волю текст під назвою «З таборового зошита», який опублікували на Заході”, – зазначив він.
Голова обласної УНП Володимир ШИРЯЄВ повідомив про те, що „у 1985 році Василя СТУСА було висунуто на здобуття Нобелівської премії з літератури, проте здійснитися цим планам не судилося: у ніч з 3 на 4 вересня 1985 р. в пермському концтаборі особливо суворого режиму загинув від численних хвороб, набутих за 14 років поневірянь. На зібранні йшлося і про те, що ім’я Василя СТУСА ще й досі намагаються дискредитувати, я маю на увазі події 2008 року, коли група студентів виступила з ініціативою надання Донецькому національному університету імені Василя СТУСА, але влада Донецька була проти такого рішення студентів, запропонувавши надати вишу ім’я першого секретаря Донецького обкому В.ДЕГТЯРЬОВА на противагу Василю СТУСУ. В університеті розпочалася кампанія з дискредитації митця, а також переслідування студентів за власні переконання”.

Джерело: прес-служба УНП







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
Усі новини