реклама партнерів:
Головна » Перші повітряні ворота Євро-2012

Перші повітряні ворота Євро-2012


Коментарі: 0 ЄВРО-2012

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Відкриття першого терміналу України, який працюватиме в форматі Євро-2012 – подія направду знакова.
Тут Харкову вдалося стати лідером і піонером – як минулого року став Донецьк у відкритті першого українського стадіону класу "Еліт" в межах підготовки до чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
Тепер Харків став поки що єдиним містом, який до Євро-2012 підготував вже і стадіон, і аеропорт.
Саме тому на урочисту церемонію його відкриття прибув Президент України Віктор Янукович, команда, відповідальна за підготовку до Євро-2012 на чолі з Віце-прем`єр-міністром Борисом Колесніковим – глава Нацагентства Володимир Ковалевський, Міністр України у справах сімї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін. Приїхали на відкриття операційний директор УЄФА Мартін Каллен, глава МОК Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський. Що стосується Харківського регіону, на урочистості прибув весь керівний склад муніципалітету, облдержадміністрації, представники рад всіх рівнів. На урочистості на площі перед аеропортом зібрались сотні харків’ян.
Вітаючи відкриття першого об’єкту до 2012 року у авіаційній галузі України, Президент підкреслив, що новий термінал став «Східними повітряними воротами України» і «символом початку нового розвитку Слобожанщини». За його словами, поява міжнародного аеропорту у Харкові є прикладом співробітництва між державою та бізнесом. В звичайний час новий термінал прийматиме 800 тисяч пасажирів в рік, а в рік проведення Євро очікується до 2 млн, підкреслив Віктор Янукович.
Куратор підготовки Харкова до Євро-2012 Олександр Ярославський вважає, що новий термінал Міжнародного аеропорту «Харків» виведе місто на новий щабель розвитку. Термінал почав працювати у день відкриття і в найближчий час прийматиме лише внутрішні рейси. Та у жовтні-листопаді розгорне міжнародну програму. Адже вже сьогодні МА «Харків» має на руках підписані п'ять угод на прийняття рейсів з Мілану, Будапешту, Парижу, Берліну та Варшави. «Це тільки початок. Для нас відкритий весь світ», - переконаний Ярославський.
За словами бізнесмена, який створив не тільки перший авіаоб’єкт до Євро-2012, а й перший приватний аеровокзал в Україні, за попередніми розрахунками термінал окупиться через 15-18 років. Загальна вартість будівництва складає бл. $80 млн, які вклав у спорудження терміналу Олександр Ярославський.
Куратор підготовки Харкова до Євро-2012 підкреслює, що першочерговим завданням терміналу сьогодні є забезпечення рейсів середньої дальності, з тим, щоб в найближчі рік-два покрити всю Європу.
Харківські ноу-хау
До послуг харків’ян та гостей «першої столиці» було представлено сучасний міжнародний аеропорт, здатний приймати різні типи повітряних суден, зокрема літаки типу Airbus A-320 та Boeing B-737. Новий термінал площею більше 20 тис. кв. м дозволить вже до 2011 року збільшити обслуговування пасажиропотоку до 650 пасажирів на годину. Така пропускна спроможність терміналу відповідає європейським показникам.
Тут встановлена сучасна система безпеки та управління польотами. У найближчі місяці споруду облаштують надсучасним ІТ-устаткуванням, а наступного року добудують три гейти, так звані «рукави» споруди.
Типово європейським називає термінал керівник дирекції з будівництва аеропорту Олександр Сівальньов, який переконаний, що в найближчі 20 років термінал буде триматися на сучасних позиціях в рейтингу аеропортів Європи.
Технологічним проектуванням терміналу, схемою обслуговування займалась німецька компанія Airport Resеаrch Center, яка була задіяна в підготовці останнього, п`ятого за рахунком, терміналу в Хітроу (Лондон). Далі проект був доопрацьований та адаптований Харківською проектною групою під керівництвом Олександра Саратова. Генпідрядником будівництвом стала місцева компанія «Стальконструкція» - нагадаємо, це той самий тандем, який створив стадіон «Металіст».
Європейським є і зовнішній вигляд споруди, інтер’єр в стилі хай-тек. Головний фасад аеровокзалу повністю виконаний в склі, що надає йому легкості. Скляними є і внутрішні перегородки інтер’єру. Спеціально для нового терміналу харківськими дизайнерами було створено фірмовий стиль одягу працівників аеропорту та його емблему, що нагадує і пір’їнку, і смайлик-усмішку.
Ноу-хау терміналу – ажурні ферми на стелі, які пропускають природне освітлення. Загалом є 27 ферм, вагою по 8 тонн, довжиною 24 метри.
В приміщенні нового аеровокзалу - два ескалатори та чотири ліфти. Зону реєстрації розділено на два напрямки – міжнародні та внутрішні рейси. На внутрішніх рейсах для видачі багажу використовуватиметься одна багажна карусель. Міжнародна зона посилена системою контролю за авіаційною безпекою, є стійки паспортного та митного контролю.
Проектанти попрацювали і над атмосферою – задля комфорту, щоб зняти зайвий шум, винесли кондиціонери назовні, встановили сучасну повітряну систему опалення, обміну повітря та кондиціонування. Усі технічні речі сховані в підвал - теплообмінники, інше громіздке обладнання. Підвісні стелі «зашиті» – це додає естетичного вигляду інтер’єру.
Що стосується матеріалів, використаних при спорудженні нового терміналу, вони мають переважно українське походження. «По-перше, в основу фундаменту ліг лише український бетон. Теж стосується і металоконструкцій – усі вони виготовлені в Україні. Щодо конструкцій, пов’язаних з алюмінієвими трубами – тут присутні Китай та Туреччина. Використання скла більшою мірою йшло з України, частково завезено з-за кордону», - зауважив директор будівництва.
Загалом же будівництво нового терміналу тривало менше двох років. День народженням самого проекту вважається 1 квітня 2008 року, коли компанія «Нью Системс АМ» (група DCH, президент Олександр Ярославський) виграла конкурс на оренду цілісного майнового комплексу харківського аеропорту.

Що далі?
Термінал завершив перший етап оновлення харківського аеропорту до Євро-2012. Загалом же програмою передбачено також реконструкція старого терміналу, який визнано історичною пам’яткою Харкова, спорудження тимчасового терміналу, будівництво нової злітно-посадкової смуги та автовокзалу, благоустрій привокзальної площі, яка за розміром є майже такою, як центральна Площа Свободи Харкова.
Другий етап реконструкції аеропорту розпочнеться за кілька місяців. За словами керівників проекту, це буде ексклюзивний комплекс, який поєднає історичний дух і модерн XXI століття. Вартість робіт з реконструкції і реставрації оцінюється у 5-6 мільйонів доларів. Планується, що під час проведення чемпіонату Європи він буде обслуговувати VIP-пасажирів з пропускною здатністю 250 людей на годину.
Загальна вартість робіт з реконструкції Міжнародного аеропорту «Харків» складає 1 млрд 86 млн. грн., яка включає як приватні інвестиції президента групи DCH Олександра Ярославського, так і фінансування з державного бюджету.

Леся Соловчук, Інформаційний центр «Україна-2012»
Фото - Михайло Чернічкін







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
Усі новини