реклама партнерів:
Головна » Попри фізичний спротив опозиції, «Регіони» обрали своїх голів парламенту й Кабміну

Попри фізичний спротив опозиції, «Регіони» обрали своїх голів парламенту й Кабміну


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Дива не сталося. Як і прогнозувалося напередодні, Головою нової Верховної Ради обрали перевіреного «регіонала», першим заступником — представника КПУ, Прем’єром затвердили Миколу Азарова.
У середу парламент розійшовся після сьомої години вечора, змучений стартовим протистоянням. Учорашній день теж почався з бійок зі спробами захоплення трибуни. Масових сутичок у другий день роботи ВР було дві. Перша спалахнула, коли депутатка з «Батьківщини» Олександра Кужель виявила, що дехто з Партії регіонів голосує двома картками, і спробувала відняти одну з них. Опозиціонери спробували вплинути на президію, де головував «регіонал» Олександр Єфремов (до речі, переважно українською мовою), і ринулися в бік трибуни. Те саме зробили й «регіонали», яких помітно більше. Билися відчайдушно, а найбільше перепало сумчанину Олегові Медуниці, якого затиснули за трибуною Вадим Колеснiченко та бізнесмен Олександр Онищенко (той, що президент Федерації кінного спорту, олімпієць і світський лев). Члена «Батьківщини», який лежав на землі, жорстоко били ногами. Доступ побратимів до Олега був обмежений стіною політичних опонентів — далася взнаки розсадка, за якою «регіонали» мають перевагу в доступі до президії.
Друга сутичка «лава на лаву» відбулася, коли той самий Колесніченко із трибуни таврував «фашистів» зі «Свободи», до того ж — російською мовою. Сценарій цієї бійки був менш кровожерним і більш «блокувальним». Характерна риса задирак із нової ВР — те, що вони щоразу залазять із ногами на стіл. Так «свободівці» вчора пошкодили електроніку на робочих місцях депутатів «УДАРу», намагаючись дістатися до «регіоналів». До речі, Віталій Кличко в бійках участі принципово не бере — каже, що його кулаки — то як ядерна зброя. А от і Олег Тягнибок, і Арсеній Яценюк «врукопашну» вже ходили.
Герой Яценюк, ідучи з парламенту перед трансляцією виступу Президента Януковича у відеозапису, навіть кричав: «Юлі — волю! Юрі — волю! Банду — геть!» Опозиція надвечір вирішила не слухати звернення глави держави і пішла геть, коли всі рішення вже було ухвалено. Лідер фракції «Батьківщина» має підстави боротися за відновлення зіпсованого реноме, адже саме його висуванці Табалови стали першими «тушками». Крім того, подейкують, що ще кілька депутатів із «Фронту змін» готуються перебігти в більшість.
Побачивши батька й сина Табалових на гальорці «Регіонів», опозиціонери скандували: «Тушки» — геть!» При цьому позафракційний Олег Ляшко з трибуни заявив: «Найбільше сьогодні кричать «Тушки» — геть!» ті, хто зробив цих «тушок». І сьогодні треба — я звертаюся до журналістів — впровадити новий термін. Не просто «тушки», а «тушки Кролика».
Хай там як, а не «тушки» стали вирішальними для обрання нового керівництва. Так, вони є, зокрема й само­висуванці, які прикривалися логотипом БЮТ, — Олександр Волков, Анжеліка Лабунська, інші. Але «золоту акцію» утримує напівлегітимна фракція комуністів із 32 членами. Без їхніх голосів рішення не було б ухвалено.
За Голову ВР Володимира Рибака проголосували 250 депутатів, за першого заступника, комуніста Ігоря Калетніка (досі — голову Держмитниці та спонсора виборчої кампанії КПУ) — 241. Очевидно, червоні знову приєдналися до гнобителів трудового народу не задарма. Прем’єра Азарова затвердили 252 голосами. До більшості, крім інших, долучилися волиняни Єремєєв та Івахів, «союзівець» Миримський, екс–БЮТівець Чудновський, люди Балоги Петьовка та брат Павло (він встиг уже і вступити до фракції ПР, і вийти з неї).
«Просто» віце–спікера обрали рекордними 305 голосами. Це «свободівець» Руслан Кошулинський. Його кандидатуру підтримала майже вся опозиція і частина владних депутатів.
«У нашої фракції є сумніви у тому, що пан Калетнік може дати відсіч спробам перетворити український парламентаризм у формальну бутафорну ширму над встановленням авторитарної кримінально–олігархічної диктатури. У нас є сумніви, що представник Компартії, який став уособленням корупції на українській митниці, має право представляти українських трудящих; можливо, він представляв би інтереси трудящих Швейцарії, Ліхтенштейну, Кіпру, де в офшорних зонах ховає свої капітали частина присутніх у цьому залі депутатів, але не українських учителів, медиків, офіцерів, інженерів...» — сказав соратник Кошулинського Юрій Михальчишин про обрання комуніста на посаду першого «віце», яка, за логікою, має належати опозиції.

Також учора Рада проголосувала за утворення комітетів і розійшлася до вівторка — зализувати рани та думати про конструктив.


ДОВІДКА «УМ»
Володимир Рибак, 66 років
Народився в Донецьку. Закінчив Донецький університет (економіст) та Вищу партійну школу при ЦК КПУ. Працював у будівельних організаціях, на радянській і партійній роботі, був головою міськради і міськвиконкому Донецька. Стояв біля витоків Партії регіонів, довгі роки був заступником голови ПР. Нардеп п’яти скликань. Доктор економічних наук, професор. Одружений, має сина і доньку.

Ігор Калетнік, 40 років
Народився в с. Климбівка Ямпільського району на Вінниччині. Син депутата–«регіонала» Григорія Калетніка. Отримав освіту у Вінницькому с/г інституті (агроном, «облік і аудит») та Київському університеті (кандидат юридичних наук). Працював начальником регіональних митниць, був суддею у Дніпровському р–ні Києва. Із 2007 р. був нардепом від КПУ, поки (у 2010 р.) не отримав призначення головою Державної митної служби. Позапартійний. Балотувався у ВР (2002 р.) від ПСПУ Вітренко.

Руслан Кошулинський, 43 роки

Закінчив Кооперативний технікум у Львові. Працював завідувачем виробництвом ресторану «Беркут» на Івано–Франківщині, інженер–технологом, кухарем. Вищу освіту здобув у Тернопільському економічному університеті («право»). Працював помічником народних депутатів, був приватним підприємцем. Із 2008 р. — заступник голови ВО «Свобода». Із 2010 р. був головою фракції «Свободи» у Львівській міськраді. Одружений, має трьох доньок.

Джерело: Україна молода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
Усі новини