реклама партнерів:
Головна » Посадовці позичають музейні експонати, але повертають не всі

Посадовці позичають музейні експонати, але повертають не всі


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Кабінети українських владоможців прикрашають цінні мистецькі полотна із музейних фондів. Однак не всі картини повертаються у сховища. Нещодавно Міністерство закордонних справ виплатило, згідно із судовим рішенням, 40 тисяч гривень за втрачену картину Львівській галереї мистецтв. Чи є гарантія, що інші полотна повернуть у фонди галереї?
Кілька років тому Міністерство закордонних справ поінформувало Львівську галерею мистецтв про те, що зникла картина радянського художника Костянтина Фіногенова «Сіра ялинка». Це полотно, як й іще 34 інших, з фондів Львівської галереї, згідно з договором, орендувало МЗС. За оренду однієї картини у рік галерея отримує від тисячі до двох тисяч гривень, – розповів Радіо Свобода директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький.
За його словами, картину просто комусь подарували. Щоб зняти експонат з балансу, Львівська галерея подала позов до Галицького суду міста Львова. За його рішенням, МЗС днями виплатило галереї 40 тисяч гривень за зниклу картину. А це значно менша сума від її ринкової вартості.

Галерея має право надавати експонати в оренду державним установам. Борис Возницький каже, що галерея надає картини із фондів на експонування протягом року міністерствам, адміністраціям – Президента та обласній, іншим державним установам. Але скільки договорів підписано на сьогодні, не уточнив. Не знають і у Львівській обласній адміністрації, скільки картин з галереї мистецтв прикрашають стіни кабінетів посадовців.
Оренда об’єктів культурної спадщини передбачена українським законодавством, а кошти від неї надходять у спеціальний фонд галереї мистецтв. Борис Возницький наголошує, що ці гроші допомагають вирішувати проблеми. Адже на сьогодні галерея мистецтв отримує від Мінкультури гроші тільки на зарплату працівникам та утримання охорони. Жодної копійки не передбачено на порятунок культурної спадщини і унікального приміщення галереї мистецтв.
«Ми заключаємо угоди з МЗС щороку. Ми надаємо полотна в оренду, бо заробляємо гроші на цьому. Така практика застосовується й у світі. З обласної адміністрації грошей не беремо. Час від часу ми перевіряємо, чи ці експонати висять на стінах», – говорить Борис Возницький.
Координатор громадської організації «Гармонія та порядок», юрист Дмитро Гудима каже, що договір про оренду картин з фондів музею є недосконалим і не гарантує повернення полотна.
«Цивільне законодавство не обмежує права галереї надавати для тимчасового експонування картини. Але недоліком у договорах, які укладаються, полягає в тому, що в них немає механізму контролю за експонатами. Прописані загальні умови: термін, проплата. Однак має бути механізм, щоб експерти мали право перевіряти, чи картини на місці, чи на місці усе ще оригінал, чи вже копія», – зауважив юрист. – На 34 картини, які є в МЗС, досі не підписаний новий договір».

Ющенко сидів у фотелі з фондів Львівської галереї мистецтв. Директор галереї мистецтв Борис Возницький зазначив, що в оренду віддають маловартісні експонати. Тільки одного разу ризикнули надати на рік в оренду чотири унікальних картин ХVII століття тодішньому міністрові транспорту Георгію Кирпі на суму в 50 тисяч доларів. Після його загибелі полотна музею повернули, переконує Возницький.
«Одразу на четвертий день привіз їх Богдан Піх. Я тоді вдруге посивів, бо боявся, що зі смертю Кирпи пропадуть цінні полотна європейських художників», – зазначив директор галереї.
Начальник Львівської залізниці Богдан Піх підтвердив Радіо Свобода, що не він, але управління таки повернуло після загибелі міністра безцінні картини. Кабінет Президента Ющенка, відомого любителя старовини, прикрашали старі цінні меблі та скульптури ХVIII століття, надані з фондів Львівської галереї мистецтв.
За словами юриста Дмитра Гудими, у Львівській галереї мистецтв необхідно навести лад із документацією і провести інвентаризацію усіх її експонатів. Адже понад 10 тисяч цінних об’єктів зберігається у підвалах фондів галереї, оскільки бракує площ для їх експозиції.

Галина ТЕРЕЩУК
Джерело: "Радіо Свобода"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:15
10-Трав-2024
Уряд призначив виплати на дітей, позбавлених батьківського піклування

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо виплат

21:11
10-Трав-2024
ЄС розпочинає нову комунікаційну кампанію «Разом діємо. Разом ми – Європа», щоб продемонструвати свою підтримку

На тлі продовження незаконної російської війни проти України Європейський Союз дем

21:05
10-Трав-2024
Повідомлено про підозру військовослужбовцю кінологічної групи у державній зраді
У кримінальному проваджені, нагляд за яким здійснюється прокурорами Київської спецпро
21:02
10-Трав-2024
Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки

Україна на порозі відкриття переговорів про вступ до ЄС. На цьому етапі уряд

21:00
10-Трав-2024
Судитимуть члена ДФТГ, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон
Прокурорами Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіон
20:57
10-Трав-2024
Завершено розслідування стосовно учасників злочинної групи, які привласнили харчові продукти для ЗСУ на понад 5 млн грн
За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центральног
19:31
10-Трав-2024
Байден підписав указ про виділення Україні військової допомоги на 400 млн доларів
Президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової доп
19:24
10-Трав-2024
Про оперативну ситуацію на Харківщині
У ефірі «Єдиних новин» розповів про оперативну ситуацію в області керівник Харківсько
20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
Усі новини