реклама партнерів:
Головна » Президентські вибори. Політологи прогнозують Сталінградську битву між кандидатами у президенти у другому турі

Президентські вибори. Політологи прогнозують Сталінградську битву між кандидатами у президенти у другому турі


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Політологи прогнозують розгортання основної боротьби між кандидатами в другому турі виборів президента України і зростання рівня фальсифікацій.
На прес-конференції в п'ятницю президент Аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов зазначив, що "найбільш креативна рекламна кампанія" була у прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
За його словами, в другий тур виборів вийдуть лідер Партії регіонів Віктор Янукович і Тимошенко, передає "Інтерфакс-Україна".
"Головне в тому, яким буде розрив в голосах між ними в першому турі. Якщо розрив буде менше 10%, то можна говорити про те, що шанси Тимошенко на перемогу збільшуватимуться. Якщо розрив в голосах між ними перевищуватиме 10%, то більше шансів на перемогу буде у Януковича", - зазначив експерт.
"Я думаю, що основна боротьба розгорнеться між першим і другим туром президентських виборів. Ми побачимо агресивнішу, жорсткішу, динамічнішу виборчу кампанію", - вважає Жданов.
На думку політолога, серед кандидатів "так званого другого ешелону" найбільш вдалою була виборча кампанія лідера партії "Сильна Україна" Сергія Тігипко. В той же час невдачею стало падіння достатнього високого рейтингу лідера партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка, вважає він. Решта всіх кандидатів починала виборчу кампанію з певним рівнем рейтингів і він не змінився по її завершенню.
"Ми можемо говорити, що боротьба за п'яте місце вестиметься між головою Верховної ради Володимиром Литвином, лідером комуністів Петром Симоненко і нинішнім президентом Віктором Ющенком", - сказав Жданов.
Експерт сказав, що всі учасники кампанії обмінялися взаємними звинуваченням в підготовці фальсифікацій виборів.
Він назвав "стратегічним програшем", те, що Партія регіонів не дала виразного пояснення чому вона виступає проти посилювання прав для голосування вдома. Тема зміни закону про вибори президента активно обговорюватиметься між першим і другим туром, вважає він.
Директор політико-правових програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Юрій Якименко зазначив, виборча кампанія "була не дуже динамічною, і її останній тиждень приніс очікувані кроки - заяви про давні кримінальні справи, старі і нові компромати".
"Дійсно інтрига розгортається в боротьбі за третє і решту місць. Можна говорити, що коло таких кандидатів не обмежується Тігипко і Яценюком. Я думаю, що на це місце хотів би претендувати і чинний президент", - вважає Якименко.
Експерт розкритикував те, що на виборах планується проведення велика кількість екзит-полів. "Це говорить про те, що певною мірою, з елементу контролю це перетворюється на елемент маніпуляції", - сказав він.
"Я абсолютно згоден з тим, що вирішальні події ми побачимо після першого туру голосування і 17 січня буде прелюдією того, що як події розвиватимуться надалі", - переконаний Якименко.
Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що за ступенем фальсифікацій нинішню виборчу кампанію можна порівняти з парламентською кампанією 1996 року. Політолог зазначив, що наступні вибори відбудуться в травні 2010 року в місцеві органи влади і тоді "ми вже не зможемо зупинити цей вал фальсифікації".
"Якщо в 2004 році фальсифікація склала 5%, то фальсифікація в 2010 році буде вже 10%, фальсифікація місцевих виборів до 20%", - прогнозує Небоженко.
Політолог вважає, що електорат Януковича вичерпаний і у Тимошенко більше шансів на перемогу в другому турі. "Хоча Сталінградська битва рогорнеться не тільки між штабами. Але і між судами, майданами, силовиками", - сказав він.
Зазначимо, що в Україні виборча кампанія вийшла на фінішну пряму. У п'ятницю, 15 січня, завершується найголовніший етап - виборча агітація. Вісімнадцять кандидатів на вищу посаду країни в цей день останній раз зможуть звернутися до людей, пояснити свою позицію. Виборчі дільниці працюватимуть 17 січня з 8.00 до 20.00.
Також зазначимо, що Окружний адмінсуд Києва днями заборонив проведення масових акцій на Майдані Незалежності в Києві 9 січня - 5 лютого (тобто майже до ймовірного другого туру) на вимогу КМДА.
Тим часом стало відомо, що команда лідера Партії регіонів Віктора Януковича подала до КМДА заявку на проведення масових акцій в столиці після 17 січня 2010 року, що може свідчити про підготовку до несприятливого розвитку подій на президентських виборах.
Партія регіонів листом від 16 грудня 2009 року повідомила Київську міську державну адміністрацію про намір провести свої акції на головних майданах столиці ( в тому числі, біля ЦВК та Вищого адмінсуду України, де, ймовірно, оскаржуватимуться вибори) на період із 17 січня по 20 лютого 2010 року.

Джерело: http://newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:32
11-Трав-2024
Українські зенітники вразили російський СУ-25
Ще одна сушка!
Літакопад російських повітряних суден продовжується.
Зно
21:15
10-Трав-2024
Уряд призначив виплати на дітей, позбавлених батьківського піклування

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо виплат

21:11
10-Трав-2024
ЄС розпочинає нову комунікаційну кампанію «Разом діємо. Разом ми – Європа», щоб продемонструвати свою підтримку

На тлі продовження незаконної російської війни проти України Європейський Союз дем

21:05
10-Трав-2024
Повідомлено про підозру військовослужбовцю кінологічної групи у державній зраді
У кримінальному проваджені, нагляд за яким здійснюється прокурорами Київської спецпро
21:02
10-Трав-2024
Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки

Україна на порозі відкриття переговорів про вступ до ЄС. На цьому етапі уряд

21:00
10-Трав-2024
Судитимуть члена ДФТГ, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон
Прокурорами Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіон
20:57
10-Трав-2024
Завершено розслідування стосовно учасників злочинної групи, які привласнили харчові продукти для ЗСУ на понад 5 млн грн
За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центральног
19:31
10-Трав-2024
Байден підписав указ про виділення Україні військової допомоги на 400 млн доларів
Президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової доп
19:24
10-Трав-2024
Про оперативну ситуацію на Харківщині
У ефірі «Єдиних новин» розповів про оперативну ситуацію в області керівник Харківсько
20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
Усі новини