реклама партнерів:
Головна » Результати "покращення": Молдова переганяє Україну

Результати "покращення": Молдова переганяє Україну


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На рівні стереотипів Молдова далеко не ідеал для наслідування середньому українцеві на відміну від «нордичних» прибалтів або енергійних грузин, молдавани в очах українців - це, швидше за все, добрі, але бідні і досить-таки провінційні сусіди.

Звичайно, якось безглуздо ставити в приклад країну, яка залишається біднішими України, де чверть працездатного населення була змушена піти у гастарбайтери і де ще не так давно правили одіозні комуністи. До того ж Україна з населенням в 45 мільйонів чоловік, з її природними ресурсами, масштабами промислового виробництва та геополітичної роллю грає в зовсім іншій лізі, ніж крихітна, традиційно аграрна Молдова. Але при всьому цьому факти і динаміка розвитку країн говорять самі за себе:

Економічне зростання
9 місяців 2013-го. Молдова +8%, Україна – 1.25%. Зараз Молдова – найбільш зростаюча економіка Європи.

За даними Національного бюро статистики , за 9 місяців 2013 -го ВВП Молдови виріс на 8 % , українська економіка за цей же період скоротилася на 1,25 %. Ще більше розрив по третьому кварталу : Молдова +12,9 % , Україна -1,3 %. При таких показниках Молдова - найбільш швидкозростаюча економіка в Європі , у той час як українська - в нижніх рядах рейтингових таблиць .

Хоча ситуація в Молдові ще далека від ідеальної, динаміка позитивна. Частково, динамічне зростання - результат лібералізації економіки і більшої відкритості до західних інвесторів . Великі проекти були реалізовані в автомобілебудуванні, зокрема, у виробництві автокомпонентів такими компаніями, як Draexlmaier або Lear Corporation. На ринку телекомунікацій домінують французька Orange і скандинавська TeliaSonera.

Ще в 2012 році в Молдові дуже швидко пройшов запуск інфраструктури та ліцензування зв'язку 4G. Україна все ще в процесі впровадження 3G.

Зовнішня торгівля
Зростання експорту Молдова + 11.3%, Україна -9.2%. При чому залежність від російського експорту однакова – 25%. Торгові війни з Росією – постійні. Після цих воєн виробництво було переорієнтовано на ЄС. Зараз доля ЄС в експорті – 47% (Україна – 26%).

І Україна, й Молдова однаково залежні від російського ринку (приблизно 25 % всього експорту) , Молдова навіть в трохи більшій мірі. При цьому обидві країни опинилися жертвами найжорстокіших торгових санкцій з боку північного сусіда. До сьогоднішнього дня Росія не зняла ембарго ( вже третє за рахунком з 2006 року ) на постачання молдавського вина. Але залежність від Росії неминуче скорочується з року в рік. Частка РФ у винному експорті Молдови впала з 90 % у 2006 році до 30 % в 2013 -му. Польща, Румунія, Чехія стали ключовими ринками збуту для молдавської винної галузі - там, незважаючи на запевнення Геннадія Онищенка, вже зрозуміли, що Purcari нічим не гірше французьких вин цієї категорії. При цьому відносна частка вина в експорті країни продовжує скорочуватися за рахунок зростання нових промислових сегментів . Наприклад, експорт точного електромашинобудування, в основному в ЄС , виріс на 26 %.

Загалом частка Євросоюзу в експорті Молдови зросла до 47 % - проти 26 % для України. В результаті за підсумками 11 місяців 2013 загальний молдавський експорт зріс більш ніж на 11 %, в ​​той час як українська зовнішня торгівля скоротилася на 9,2%.

Валютні запаси
Молдова – 6.3 місяці імпорту, Україна – 3.2 ( враховані 3 млрд доларів російського кредиту). Курс молдавського лея є стабільним вже 10 років.

Національний банк Молдови від місяця до місяця оголошує про рекордні рівнях золотовалютних запасів.
Більше того, тема дня для молдавського нацбанку - це цілеспрямоване ослаблення валюти, так як занадто сильний молдавський лей сприяв дефляторним процесам. У перерахунку на місяці імпорту, рівень молдавських запасів на позначці 6,3 місяці, при тому, що в Україні порівнянний показник - 3,2 (це вже враховуючи російські $ 3 млрд. бондовими надходжень). Курс молдавського лея залишається стабільним вже більше 10 років, чого не можна сказати про курс гривні. Це, в свою чергу, веде до істотно більш дешевих кредитних ресурсів .

Безвізовий режим
Молдова – з другої половини 2014 року, Україна – ххх.
Починаючи з другої половини 2014 всі володарі біометричних молдавських паспортів зможуть подорожувати без візи в будь-яку країну Шенгенського договору (на період до 90 днів). Молдова в рекордні терміни виконала всі вимоги європейців, включаючи соціально суперечливі - такі як прийняття закону про дискримінацію, в тому числі сексуальних меншин. Що важливо, ці закони були прийняті при активних публічних дебатах, які не нишком, хоча і не обійшлося без скандалів. Це саме по собі сприяло емансипації прогресивних поглядів у все ще консервативному молдовському суспільстві.
Коли настане візова лібералізація для українців? Невідомо. Скоріше все більше українців будуть намагатися отримати молдавський паспорт. А це вже небезпека для країни.

Кабінет міністрів
Середній вік міністрів у Молдові – 45 років (Україна – 51)

Міністри, які мають закордонну освіту або працювали за кордоном:
Молдова – 58%, Україна – 9 %
(Та й те з натяжкою, оскільки це мзс-івці Кожара і Грищенко).

Прем’єр Молдови володіє 6-ма мовами, міністр здоров’я працював в такому ж міністерстві в Канаді, міністр освіти – випускниця Гарварду, міністр оборони – закінчив військову академію в США. Автори пишуть, що Молдова ще відстає від України. Однак динаміка розвитку показує, що так довго не буде.

Все вище згадане зовсім не означає, що в Молдові все добре. Це далеко не так. Багато представників влади нової хвилі чудово поєднують брюссельські посмішки на камеру з відвертою корупцією (концесія кишинівського аеропорту і фактично приватизація Banca de Economii - молдавського Ощадбанку, - мабуть, найяскравіші приклади). Є питання і до дотримання демократичних цінностей: закриття комуністичного ТВ-каналу і недавня спроба «прищемити» інший опозиційний ресурс.

А тепер про оптимізм. Усі ці результати почали з’являтись після їхнього «Майдану» 2009 року, коли комуністи після 8 років втратили владу.

Молдавська революція 2009.
- Після парламентських виборів дві тисячі людей збираються на мітинг «Геть комуністів!»
- Наступного дня захоплюють парламент. Вішають прапор Румунії і Євросоюзу.
- Три лідери опозиційних партій засудили протести і відмежувались від них.
- У парламенті пожежа на першому поверсі
- 300 людей було заарештовано
- Акції протесту перекинулись на деякі регіони, а також на інші країни
- В бійках з поліцією було поранено 50 демонстрантів, 270 поліцейських, одна людина загинула
- Згодом пройшов перерахунок голосів, блокування виборів президента в парламенті, нові вибори, комуністи у меншості, новий уряд, далі можна ще раз перечитати цифри розвитку економіки.

Тож, нашій країні малося також пройти "молдавську революцію"?

"Європейська Україна" за інф. Investgazeta.net






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
Усі новини