реклама партнерів:
Головна » У Чернігові профспілки відзначили День гідної праці мітингом протесту

У Чернігові профспілки відзначили День гідної праці мітингом протесту


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
7 жовтня на Алеї Героїв м. Чернігова відбувся мітинг представників трудових колективів і профспілкового активу підприємств, установ, організацій області з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю.
В цей день Федерація профспілкових організацій Чернігівської області приєдналася до профспілкових об’єднань усіх регіонів України, які подібними акціями хочуть нагадати роботодавцям та владі про проблеми людей найманої праці.
Від імені багатотисячної громади членів профспілок області перед учасниками мітингу виступили лідери профспілкових організацій різних галузей і рівнів: Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, Сергій Хоботня – голова обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу, Ніна Трикашна – голова Куликівської районної організації профспілки працівників освіти та науки, Віра Мельник – голова первинної профспілкової організації Центру телекомунікаційних послуг Чернігівської філії ВАТ “Укртелеком” та ін.
Цьогорічний Всесвітній день дій за гідну працю проходить у розпал найбільшої за останні півстоліття економічної кризи. Мільйони людей втрачають роботу внаслідок спекуляцій та жадоби, які призвели до краху економічної моделі “дикого” ринку. В Чернігівській області криза особливо боляче вдарила по промислових підприємствах, внаслідок чого тисячі їх працівників опинилися перед фактом зростання заборгованості із заробітної плати та загрозою втрати роботи.
У своєму виступі голова Федерації профспілок області Микола Богдан озвучив проблеми, які примусили профспілки звернутися до громадськості у Всесвітній день дій за гідну працю: “За міжнародними стандартами “гідна праця” повинна забезпечувати справедливий заробіток, безпеку на робочому місці, соціальний захист працівників, сприяти професійному росту працюючих, гарантувати рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного. Порівняємо з нашою дійсністю: заборгованість із заробітної плати на 1 вересня досягла 29 млн. грн., причому рівень оплати праці у нас є одним із найменших в Україні; промислові гіганти області (Хімволокно, ЧеЗаРа, ЗАЗ та інші ) “стоять на колінах”, а їх працівники під загрозою звільнення. Саме тому 7 жовтня в Чернігові, як і в усіх областях нашої держави, члени профспілок вийшли на вулиці міста. Ми знаходимось поза політичними іграми і просто звертаємося до органів влади із закликом вплинути на недобросовісних роботодавців та разом з профспілками вирішити існуючі проблеми”.
Ніна Трикашна, як представник бюджетної сфери, озвучила основну вимогу профспілки освітян – нарешті запровадити Єдину тарифну сітку в повному обсязі та встановити посадовий оклад робітника 1-го тарифного розряду на рівні мінімальної зарплати. Без вирішення цього питання вчитель і надалі залишатиметься найшановнішою професією із найменшими зарплатами.
Голова профспілки працівників АПК області Сергій Хоботня зупинився на проблемах базової для нашого регіону галузі: “Низький рівень оплати праці, заборгованість із її виплати, відсутність належних умов праці, на жаль, стали звичними явищами для сільського господарства. Ми багато чуємо про державну підтримку галузі, а в реальності закупівельні ціни на зерно залишаються мізерними, в країну масово завозиться низькоякісна м'ясопродукція, дотації селянам з бюджету зменшено у порівнянні з минулим роком вдвічі”.
Підтримуючи позицію Федерації профспілок України учасники акції протесту ухвалили резолюцію з вимогами до центральних органів влади:
- підвищити мінімальну заробітну плату та пенсію з 1 січня 2010 р. до реального прожиткового мінімуму, який складає щонайменше 960 гривень на місяць;
- запровадити в дію Єдину тарифну сітку в оплаті праці працівників бюджетних установ із застосуванням посадового окладу робітника 1-го тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати з 1 січня 2010 р.;
- забезпечити переорієнтацію економіки країни на внутрішній ринок та інше.
Члени профспілок закликають обласну і районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування:
- змусити власників підприємств області погасити заборгованість із зарплати;
- допомогти промисловим підприємствам області «піднятись з колін», що забезпечить їх працівникам повну зайнятість.
- зупинити тенденцію до безконтрольного звільнення працівників на підприємствах та забезпечити створення нових робочих місць, зокрема для випускників навчальних закладів тощо.
Представники членських організацій Федерації профспілок області сподіваються, що заявлені вимоги знайдуть підтримку і розуміння органів державної влади та спонукатимуть роботодавців до вирішення проблем працюючих.

Джерело: Віталій Копиш.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
17-Трав-2024
Заява Національного музею історії України щодо незаконних споруд на землях історичного значення
16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового
21:13
16-Трав-2024
«Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки «Гроші наших пращурів»
До Міжнародного дня музеїв у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Черн
16:40
16-Трав-2024
Важливість вибору правильної молочної суміші для дитини

Вибір правильної молочної суміші

20:48
15-Трав-2024
«Укренерго» запровадило аварійні відключення для промислових та побутових споживачів
З 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових спожи
19:39
15-Трав-2024
Зручний мобільний додаток для замовлення води

Інформація для клієнтів компанії "Молодо" та всіх, хто цікавиться якісною водою дл

21:23
14-Трав-2024
Інформація по постраждалим внаслідок ворожого удару по Харкову
Кількість постраждалих — 17. Серед них 12-річний хлопчик і дівчинка 8 років. Вони у с
21:11
14-Трав-2024
Ентоні Блінкен розкрив деталі безпекової угоди між США та Україною
Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що майбутня безпекова угода між Спол
20:31
13-Трав-2024
російські окупанти взяли в полон українців прикордонної громади на Харківщині
Прокуратура розпочала розслідування за фактом взяття у полон цивільного населення при
19:51
13-Трав-2024
Ситуація на Харківському напрямку складна
Ворог б’є по мирним людям, використовує цивільних як живий щит.
Противник нама
19:41
13-Трав-2024
Знищено третій ворожий літак за два тижні!
Нестримні зенітники 110 ОМБр продовжують лютувати. Сьогодні знищили ще один СУ-25 рос
Усі новини