реклама партнерів:
Головна » У Чернігові проведено музейну зустріч до Дня Соборності України

У Чернігові проведено музейну зустріч до Дня Соборності України


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
18 січня в Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського проведено науково-просвітницьку музейну зустріч до Дня Соборності України та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки.
На початку заходу за пропозицією Максима Блакитного, модератора зустрічі, заступника директора з наукової роботи історичного музею, кандидата історичних наук, учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Захисників України, жертв російського терористичного акту в м. Дніпро та аварії в м. Бровари.
«Соборність — фундаментальна цінність нашого народу від часів Давньої Русі і до сьогоднішнього дня. Вона є обов’язковою умовою нашого існування, розвитку та майбутнього», — підкреслив він у вступному слові.
«105 років тому, 22 січня 1918 року, вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991-го відбулося її відновлення. В 1919 році, теж 22 січня, у Києві — проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха українського державотворення», — наголосив Сергій Горобець, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук.

«Окупація Чернігівщини більшовицькими військами на початку 1919 року завадила процесу українського державотворення в регіоні. Вибори у Трудовий конгрес України були проведені на території тільки Козелецького, Ніжинського і Чернігівського повітів Чернігівської губернії та Прилуцького повіту Полтавської губернії. Представники Чернігівщини взяли участь у Києві у проголошенні Акта Злуки УНР і ЗУНР та наступного дня в роботі Трудового конгресу України. Зараз дослідникам вже відомо поіменно 6-х наших земляків, які взяли участь у цих історичних подіях: Лопатін, Рябуха (селяни від Козелецького повіту), Іван Котеленець, Т. Панасенко, Назар Петренко, Неділько (селяни від Прилуцького повіту)», — повідомила Світлана Сергєєва, старший науковий співробітник музею.
«Після поразки Української революції 1917-1921 років боротьба велася вже за відновлення незалежності і соборності нашої країни. 22 січня 1939 року у Хусті, тодішній столиці Карпатської України, вперше на офіційному рівні відбулося святкування Соборності України. 30 тисяч учасників! 30 червня 1941 року у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави. Всі визвольні організації у своїх програмах і діяльності ставили за мету незалежність і соборність України. 22 січня 1990 року — утворення «живого ланцюга» єднання від Львова до Києва на честь 71-ї річниці Акта Злуки УНР і ЗУНР. Відновлення незалежної й соборної української держави 24 серпня 1991 року, яку підтвердило 90,32% громадян під час Всеукраїнського референдуму, стало першим підсумком цієї боротьби. З 20 лютого 2014 року, тобто з початку гібридної російської агресії, і з 24 лютого 2022 року, початку відкритого повномасштабного вторгнення рашистів на територію нашої держави, українці зі зброєю в руках заявили: «Україна соборна. Разом до Перемоги!», — підкреслив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Захід проведено Чернігівськім обласним історичним музеєм імені В.В. Тарновського спільно з Українським інститутом національної пам’яті відповідно до Меморандуму про співпрацю.
У фойє для учасників заходу та всіх зацікавлених представлена його музейна виставка «Україна. Шлях до Соборності».

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України












Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
Усі новини