реклама партнерів:
Головна » У Чернівцях спозаранку приміряли вишиванку…

У Чернівцях спозаранку приміряли вишиванку…


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Три роки тому таку ініціативу проявили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Для народних гулянь і пригощання варениками стін факультету вже замало. День української сорочки стає традиційним міським святом. А самі студенти-засновники навіть звернулися до Президента України та Верховної Ради зробити день 15 квітня офіційним святом української вишиванки.
Приєднався до молодіжної ініціативи чернівецький міський голова Микола Федорук, і увесь день провів на роботі у вишитій сорочці. Не відстали від шефа і підлеглі. Різнобарв’я кольорів народної сорочки меру так припало до душі, що, прийшовши на офіційне відкриття свята в Чернівецький університет, він зізнався, що був би не проти, якби у його приймальні секретар приходила на роботу у народному строї щодня, і додав, що йому вишиванку комфортніше носити, аніж краватку.
Один із засновників Дня української сорочки, кандидат політичних наук, політолог Михайло Павлюк каже, що у перший рік свято було популярним лише серед студентів, тепер воно захопило всіх чернівчан і має продовження в кількох інших містах України. У Львові, наприклад, теж чимало студентів 15 квітня одягнули вишиванки. Так вирує український дух і самоутверджуються українці, – переконує Михайло, племінник відомого українського композитора Володимира Івасюка:
– Три роки тому я був випускником факультету історії, політології та міжнародних відносин. Тепер тут викладаю, але так само активно беру участь у Дні української сорочки. Цього року свято надзвичайно масове, величезна кількість людей виявили бажання одягнути у цей день вишиванку. Ми також зверталися до Верховної Ради України, аби на законодавчому рівні зробити 15 квітня офіційним Днем української сорочки. Поки що не отримали відповіді. Але для нас головне, що ідею свята активно підхоплюють люди.
У міському управлінні освіти запровадили у всіх міських школах спеціальний урок, присвячений історії української вишиванки. У народному вбранні на роботу прийшов весь Чернівецький машинобудівний завод. У вишиванці красувалися працівники обласної бібліотеки, меморіального музею Володимира Івасюка, міського РАГСу, лікарі хірургічного відділення обласного госпіталю інвалідів, облдержадміністрації та обласної ради... До акції долучилися чимало чернівецьких дитячих садочків. І навіть один із місцевих салонів краси. Його власниця пані Наталя розповідає:
– Нам сподобалася ідея приходити на роботу у вишитій сорочці. І ми її не тільки підтримали, а й весь цей день надавали нашим клієнтам знижки на послуги. При умові, що клієнти робили у нас українські зачіски. В основному, це різні види заплітання коси. Але навіть на таких зачісках можна по-різному проявити перукарську фантазію. Вчора дівчата просили вплести в косу не тільки традиційну стрічку, а й якусь гарну квітку чи іншу прикрасу.
Експериментувати можна і з вишиванкою. На офіційне відкриття свята молодь приходила не лише в старовинних сорочках, а й у сучасних стилізованих вишиванках. Цього року організатори навіть визначили найкращу чоловічу та жіночу сорочки. Але, напевно, їм доведеться ввести ще одну номінацію – найстильнішу вишиванку.
Правда, люди охоче демонструють саме давні старовинні сорочки з усіма аксесуарами. Як-от один із таксистів, котрий одягнув не лише вишиту сорочку, а й старовинний пояс та капелюх. До студентської ініціативи цього року долучилося кілька місцевих служб таксі. Перед тим, як сісти за кермо, і таксисти, і таксистки охоче позували у своїх вбраннях на Театральній площі Чернівців.

Наталія Фещук.
Фото автора.
Джерело: "Високий замок"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
Усі новини