реклама партнерів:
Головна » Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність

Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У травні 2015 року у Чернігові побачило світ нове наукове видання «Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність» (до 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною)».
У збірнику представлені доповіді та наукові повідомлення наукової конференції, яку організували і 15 квітня 2015 року провели Український інститут національної пам’яті, Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.

У вступному слові Віктора ДОВБНІ, доктора філософських наук, виконувача обов’язки ректора Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, наголошено, що працівникам науково-педагогічної сфери необхідно навчити людину не маніпулювати інформацією, у даному разі з історичної галузі знань, а вміти творити культурну ситуацію, що породжує вміння працювати не лише з фактами, а зі смислами, тобто формувати новий тип мислення. Автор констатував: «Гегелева максима «Тим гірше для фактів!» стала теоретичною підставою державної стратегії. У СРСР багато було зроблено для того, щоб викорінити раціональність як чинник суспільного життя. Проте, хоч як це не парадоксально, у ХХІ столітті ця настанова Гегеля продовжує працювати».

У доповіді Володимира ТИЛІЩАКА, кандидата історичних наук, заступника голови Українського інституту національної пам’яті, «Увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років – нові підходи у державній політиці національної пам’яті» підкреслив: «Довкола війни і перемоги над нацизмом була випродукувана системна міфологія, яка викривляла історичну реальність задля посилення власного ідеологічного домінування. Сформовані тоді міфи залишаються важливою складовою сучасної російської імперської пропаганди. Пропаганди, яка є складовою нинішньої інформаційної агресії проти України та українців. Вона, зокрема, має на меті, з одного боку, применшити участь українців у перемозі над нацизмом, звинуватити їх у співпраці із нацистським режимом, а з іншого – спровокувати в українському суспільстві політичний конфлікт на основі різного ставлення до подій війни». Він визначив складові нового формату відзначення Дня Перемоги, сутність якого: «Україна повинна переймати європейські традиції відзначення перемоги над нацизмом та завершення найкривавішої війни в історії людства. Головним у цьому є вшанування всіх жертв війни, пам’ять про загиблих вояків і цивільне населення. Слід зосередити увагу не на військових парадах, що є своєрідною формою пропаганди війни, а на допомозі ветеранам та вшануванні загиблих».

У доповідях та наукових повідомленнях дослідників з Українського інституту національної пам’яті, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, навчальних закладів Чернігівщини і Черкащини аналізуються та спростовуються радянські-російські міфи про Другу світову війну, їх насадження у сучасних російських підручниках, відсвітлюються різні аспекти історії війни в Україні і, зокрема, на Чернігівщині.

завантажити Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Україна у Другій світовій війні: міфи і реальність» (до 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною)

Сергій Бутко
Український інститут національної пам’яті






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
Усі новини