реклама партнерів:
Головна » Українська й російська сторони вперше обговорили ситуацію у Криму

Українська й російська сторони вперше обговорили ситуацію у Криму


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Очільники МЗС двох країн зустрілися на саміті ядерної безпеки, що розпочався в понеділок у Гаазі. Попри вузьку тематику саміту, українське питання є одним із ключових – найвпливовіші люди світу обговорюють російську інтервенцію у Крим і подальшу реакцію на це міжнародної спільноти.
Українську делегацію на саміті очолює виконувач обов’язків міністра закордонних справ Андрій Дещиця. Прем’єр Арсеній Яценюк напередодні скасував поїздку у Гаагу, мотивуючи це необхідністю проводити переговори з Міжнародним валютним фондом.
Під час спілкування з журналістами Андрій Дещиця зазначив, що прибув на саміт, щоб пояснити ситуацію, що склалася в Україні. Він наголосив, що Київ і далі підтримує дипломатичний шлях вирішення російсько-українського конфлікту, але Москва уникає прямих контактів, а її наміри непрозорі.
«Ми просили російську сторону про зустріч протягом останніх трьох тижнів – стільки, скільки працює новий український уряд. Вважаю, що оскільки ми з міністром закордонних справ Росії обидва перебуваємо тут, шанс на зустріч дуже великий», – зазначив Дещиця.
Згодом стало відомо, що зустріч таки відбулася, хоча польський міністр Радослав Сікорський розповідав, нібито Сергій Лавров залишив залу засідань під час виступу українського колеги. Зустріч тривала тет-а-тет. За словами Лаврова, бесіда відбулася «на прохання української сторони».
«Ми переконані, що треба починати масштабну, за участі всіх регіонів України, конституційну реформу. Нав’язати це українським діячам ми не можемо. Але це – наша оцінка ситуації, що склалася там. Без цього буде складно подолати глибоку внутрішньо українську кризу», – заявив російський міністр у Гаазі.
«Нічого нового, стара риторика», – написав у своєму «Твіттері» за підсумками зустрічі Андрій Дещиця. Порушень із боку Росії Лавров не визнав. Заявив, що події у Криму зумовлені «необхідністю захистити росіян, які там живуть». Під час свого виступу на саміті Лавров узагалі не згадував Україну: зосередився суто на питаннях ядерної безпеки.

Дії Росії – загроза безпеці у регіоні – Пан Ґі Мун
Тематики саміту на засіданні дотримувався і генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун. Водночас він нагадав, що Україна свого часу показала приклад ядерного роззброєння – в обмін на гарантії безпеки.
«У випадку України, гарантії безпеки були необхідною умовою для її приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Але останні події серйозно підірвали гарантії, які Україна отримала у рамках Будапештського меморандуму 1994 року», – зазначив генеральний секретар ООН.
Наслідки порушення Росією своїх міжнародних зобов’язань ставлять під запитання безпеку всього регіону, додав Пан Гі Мун.

Обама поговорив про Україну з лідером Китаю
Саме з Нідерландів розпочав своє європейське турне президент США Барак Обама. В Амстердамі, куди Обама заїхав перед початком саміту в Гаазі, він наголосив, що Вашингтон відданий підтримці України у ситуації, що склалася.
«Європа й Америка єдині у підтримці уряду й народу України, ми єдині у тому, щоб вживати заходів щодо Росії за її дії», – наголосив Обама.
Напередодні саміту оглядачі пояснювали: зустріч такого рівня дозволить міжнародній спільноті скоординувати подальшу реакцію на дії Росії. Чи не найбільший інтерес – до зустрічі Обами з його китайським колегою Сі Цзіньпінем. Її подробиці невідомі, але президент США підтвердив, що українське питання сторони зачіпали.
Донині Пекін утримується від розлогих коментарів на тему російської інтервенції у Крим. Зокрема, на відміну від інших країн-учасниць засідань Ради безпеки ООН щодо України, представник Китаю завжди обмежувався кількома репліками. Які, однак, полягали у визнанні принципу територіальної цілісності і підтримці дипломатичного шляху вирішення конфлікту.
Тим часом британський прем’єр Дейвід Камерон у Гаазі заявив, що саміт «Групи восьми», що планувався на червень у Сочі, не відбудеться. Раніше канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила: дії Росії в Україні означають, що так званої «Групи восьми» більше не існує, тобто Росія окремо й окремо – «Група семи». Очільник українського МЗС Андрій Дещиця у Гаазі пожартував із цього приводу: якщо місце вакантне, Україна готова його зайняти

Джерело: Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
Усі новини