реклама партнерів:
Головна » Василь Хара в Чернігові: "Трудовому кодексу - так!", "Пенсійній реформі - ні!"

Василь Хара в Чернігові: "Трудовому кодексу - так!", "Пенсійній реформі - ні!"


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
9 лютого в Навчально-методичному центрі профспілок відбулася зустріч профактиву області з народним депутатом, головою комітету з питань соціальної політики та праці Верховної Ради України, головою Федерації профспілок України (ФПУ) Василем Хара.
Близько 180 профлідерів та активістів на чолі з головою Федерації профорганізацій області Миколою Богданом зібралося в цей день щоб почути позицію керівника ФПУ щодо найболючіших суспільних питань та задати власні питання.
У своєму слові Василь Хара окреслив ті позитиви, які вдалося досягти Федерації за останні 2 роки. Зокрема було відбито спробу рейдерського захоплення профспілкового майна. Однак наразі ще низка Центральних комітетів профспілок беруть участь у судових справах щодо цих питань. Було відзначено, що профспілки зайняли більш гідне місце в суспільстві, покращився соціальний діалог на найвищому рівні. Зокрема зараз на кожному засіданні Уряду присутній представник профспілок. Завдяки цьому вдалося зняти з розгляду низку нормативних актів, що не відповідали інтересам членів профспілок.
В умовах значного подорожчання цін на енергоносії для населення, Федерації вдалося добитися зміни правил нарахування субсидій. Зокрема за наполяганням профспілок було знижено поріг для нарахування субсидій. Відтепер пенсіонери не мають платити за комунальні послуги більше ніж 10% сукупного доходу, працюючі громадяни – 15%.
Щодо пенсійної реформи, то тут Василь Хара висловився чітко: профспілки не підтримують її в запропонованому урядом вигляді. Федерації профспілок України вдалося загальмувати процес прийняття змін і наразі на останній зустрічі з профспілками Сергій Тигіпко пообіцяв відкликати проект пенсійної реформи і доопрацювати його разом з соціальними партнерами. На думку голови ФПУ перед тим як розгадати питання про підвищення пенсійного віку, треба значно підвищити рівень життя людей, відновити закриті підприємства і створити нові робочі місця. За підрахунками ФПУ лише за рахунок виводу заплати із тіні в державі можна отримати додатково в пенсійний фонд близько 45 мільярдів гривень. Причому дефіцит його на сьогодні складає – 18 мільярдів гривень. Для порівняння – збільшення пенсійного віку для жінок дасть лише 500 мільйонів гривень додаткових надходжень в пенсійний фонд.
Окремим словом Василь Хара згадав проекти нового Трудового кодексу. Він зазначив, що навколо цього документу створено штучний ажіотаж деякими “незалежними” профспілками. Зокрема суспільству нав’язують думку про начебто збільшення тривалості робочого тижня. А в реальності 40-годинний робочий тиждень залишається без змін. Виключення встановлено лише для людей, що працюють за підсумованим робочим часом (напр. водії-дальнобійники, комбайнери в період збирання врожаю і т.д.). Лідер Федерації запевнив присутніх, що Проект підготовлений фактично профспілками в інтересах людини праці і там немає жодної норми, яка б несла загрозу їх правам.
Напередодні VI з’їзду Федерації профспілок України Василь Хара розповів про основні програмні документи, що будуть там розглядатися. За його словами новий Статут ФПУ має визначити чітко права, а головне обов’язки і відповідальність членських організацій Федерації за виконання власних же рішень. Було наголошено також на необхідності фінансового і організаційного зміцнення всеукраїнського профцентру для ефективного виконання завдань, які перед ним ставлять членські організації.
Питання до голови ФПУ від учасників зустрічі в основному стосувалися питань збільшення цін на енергоносії, підвищення активності профспілок в інформаційному полі, трудового кодексу, пенсійної реформи та ін. Загалом настрій виступаючих був рішучий, багато з присутніх висловили готовність вивести людей на акції протесту, зокрема, якщо не вдасться знайти компромісу по пенсійній реформі.

Джерело: Віталій Копиш - заступник завідувача навчальним відділом Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:32
11-Трав-2024
Українські зенітники вразили російський СУ-25
Ще одна сушка!
Літакопад російських повітряних суден продовжується.
Зно
21:15
10-Трав-2024
Уряд призначив виплати на дітей, позбавлених батьківського піклування

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо виплат

21:11
10-Трав-2024
ЄС розпочинає нову комунікаційну кампанію «Разом діємо. Разом ми – Європа», щоб продемонструвати свою підтримку

На тлі продовження незаконної російської війни проти України Європейський Союз дем

21:05
10-Трав-2024
Повідомлено про підозру військовослужбовцю кінологічної групи у державній зраді
У кримінальному проваджені, нагляд за яким здійснюється прокурорами Київської спецпро
21:02
10-Трав-2024
Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки

Україна на порозі відкриття переговорів про вступ до ЄС. На цьому етапі уряд

21:00
10-Трав-2024
Судитимуть члена ДФТГ, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон
Прокурорами Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіон
20:57
10-Трав-2024
Завершено розслідування стосовно учасників злочинної групи, які привласнили харчові продукти для ЗСУ на понад 5 млн грн
За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центральног
19:31
10-Трав-2024
Байден підписав указ про виділення Україні військової допомоги на 400 млн доларів
Президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової доп
19:24
10-Трав-2024
Про оперативну ситуацію на Харківщині
У ефірі «Єдиних новин» розповів про оперативну ситуацію в області керівник Харківсько
20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
Усі новини