реклама партнерів:
Головна » ГУАМ стає впливовою

ГУАМ стає впливовою


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
ЄС і США відзначають, що світова роль організації ГУАМ, до якої входить Україна, зростає.
Віктор Ющенко та президент Азербайджану Ільхам Алієв на саміті ГУАМ у Вільнюсі, 10 жовтня 2007 року. Європейський Союз і США відзначають все більш зростаючу роль ГУАМ.
Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося сьогодні на ювілейному засіданні ГУАМ у Вільнюсі, присвяченому 10-річчю організації.
За словами президента Литви Валдаса Адамкуса, зростаюча роль ГУАМ все більше відзначаєтіься у Брюсселі й Вашингтоні.

Литва готова й надалі демонструвати свою відданість цій організації та допомагати у питаннях інтеграції до євроатлантичних структур, розвитку демократії, брати участь у тому числі в енергетичних проектах, зазначив Адамкус. Зокрема, за його словами, сьогодні у планах Литви - створити Групу друзів ГУАМ у ЄС.
Адамкус висловив сподівання, що підписання сьогодні, 10 жовтня, договору по нафтопроводу "Одеса-Броди-Гданськ" є лише початком співпраці між країнами.

"Я думаю, цей трубопровід буде продовжувати об’єднувати наші регіони", - сказав Президент Литви.

Керівник президентської делегації США, заступник Держсекретаря США з питань енергетики Клей Шелл наголосив, що його країна вірить у таке об’єднання, як ГУАМ, і готова підтримувати цю організацію у вирішенні низки економічних, політичних та інших питань.
У свою чергу, президент Азербайджану Ільхам Алієв на засіданні наголосив, що ГУАМ став сильною міжнародною організацією. Він підкреслив, що посилюється співпраця з ЄС, з США, Японією, Польщею.
"Ми поділяємо інтеграційні устремління до ЄС", - підкреслив він, додавши, що спільними для країн-членів ГУАМ є також демократичний і економічний розвиток.
Алієв висловив сподівання, що за допомогою партнерів країни ГУАМ зможуть досягти усіх поставлених перед собою цілей. У тому числі він сподівається, що інтеграція до євроатлантичних структур допоможе розв’язати існуючі конфлікти на територіях країн ГУАМ.
Президент Грузії Михаїл Саакашвілі велику увагу в своїй промові приділив співпраці ГУАМ з такими міжнародними організаціями як ОБСЄ, НАТО, Рада Європи. Важливого значення він надав співпраці ГУАМ з урядом Японії.

Саакашвілі зауважив, що найближчим часом заплановані візити лідерів держав-членів ГУАМ до Японії, що дозволить посилити співпрацю.
Також велику увагу президент Грузії приділив спільній роботі країн – членів ГУАМ у напрямку євроатлантичної інтеграції цих країн. "ГУАМ є мостом між комуністичним минулим і демократичним майбутнім наших країн", - підкреслив Саакашвілі.
Президент України Віктор Ющенко у своєму виступі на саміті у Вільнюсі зазначив, що він вважає економічне співробітництво пріоритетним для організації.
Ющенко також зазначив, що на сьогодні необхідно реалізувати транзитний потенціалу країн ГУАМ і сформувати модель альтернативних поставок енергоресурсів до Центральної Європи.
При цьому президент України високо оцінив угоду зі співробітництва в енергетиці, яку мають намір у середу укласти Азербайджан, Грузія, Литва, Польща й Україна.
"Це унікальна сторінка реалізації такого глобального проекту", - передає прес-служба слова глави української держави.
Крім цього, Ющенко зазначив, що Україна зацікавлена в реалізації енергетичного потенціалу країн Каспійського, Чорноморського й Балтійського регіонів. Президент України також заявив, що Україна готова запропонувати експорт своєї електроенергії до тих частин європейського ринку, де є така потреба, зокрема до країн Балтії.
"Ми всіляко підтримуємо ідею перебудови енергетичного мосту", - сказав Ющенко.
Однією із пріоритетних цілей ГУАМ президент Укра
їни також вважає сферу безпеки.

Президент України позитивно оцінює співпрацю в рамках ГУАМ. "Україна сьогодні демонструє свою відданість у реалізації цього напрямку нашої спільної діяльності", - сказав Ющенко, наголосивши, що ГУАМ повинна підтримувати проекти регіонального значення. Зокрема, перебудову нафтопроводу "Одеса-Броди-Гданськ", будівництво залізниць у Грузії, спорудження поромної переправи "Керч-Поті-Батумі".
На думку президента України, зростання уваги до ГУАМ з боку інших держав і міжнародних організацій свідчить про те, що принципи цієї організації дають можливість конструктивно обговорювати питання регіональної й двосторонньої політики.
Ющенко високо оцінив досягнення ГУАМ за роки існування цієї організації, зазначивши співробітництво ГУАМ з Європейським Союзом, ООН і такими країнами, як США і Японія. Крім цього, він вказав на важливість початку роботи штаб-квартири ГУАМ у Києві.
За підсумками засідання лідери країн-членів ГУАМ прийняли спільну заяву.
У документі вони підтвердили відданість основним цілям організації, таким як зміцнення демократичних цінностей, забезпечення верховенства права і дотримання прав людини, стабільний економічний розвиток, зміцнення міжнародної й регіональної безпеки й стабільності.

iPlus |Вільнюс | 10.10.2007 |






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
Усі новини