реклама партнерів:
Головна » СБУ спільно із істориками відкриватиме правду про ОУН-УПА

СБУ спільно із істориками відкриватиме правду про ОУН-УПА


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
19 грудня у Службі безпеки України на виконання Указу Президента України від 14 жовтня 2007 року № 879 «Про всебічне вивчення та об'єктивне висвітлення діяльності українського визвольного руху та сприяння процесу національного примирення» відбувся круглий стіл на тему: «Активізація взаємодії щодо правдивого висвітлення діяльності ОУН і УПА за документами архіву СБ України та іншими матеріалами». Про це сьогодні, 20 грудня, повідомила прес-служба Центру досліджень визвольного руху.
У роботі круглого столу взяли участь представники Українського інституту національної пам'яті, Державного комітету архівів України, Інституту історії НАН України, Галузевого державного архіву СБУ, «Меморіалу», Центру досліджень визвольного руху та інших громадських організацій.

Звертаючись до присутніх, в.о. Голови СБ України Валентин Наливайченко підкреслив, що Служба безпеки України, розсекречуючи та упорядковуючи документи радянських органів держбезпеки, що зберігаються в її архіві, продовжує роботу із відновлення історичної пам'яті українського народу. Він наголосив на необхідності залучення до цієї роботи неурядових організацій, провідних істориків, науковців. «Мета конкретна і благородна – встановлення, поширення і ствердження історичної правди про минуле українського народу, позбавлення від нашарувань, що спотворюють об'єктивну істину. Позиція Служби безпеки України добре відома: у питаннях, що стосуються політичних репресій, голодоморів, національних визвольних рухів жодних таємниць бути не може.» – зазначив В.Наливайченко.

Кандидат історичних наук , Директор Центру досліджень визвольного руху Володимир В'ятрович звернув увагу на те, що тривале бездержавне існування української нації призвело до деформації української історичної науки, оскільки факти, якими послуговувалась історія, просіювалися через структури політичної цензури, а цілі періоди або перекручувалися, або замовчувалися. Публікація раніше засекречених документів в Польщі, Угорщині, Чехії, Словаччині, країнах Прибалтики після відновлення незалежності стали основою для докорінних суспільно-політичних перетворень, відродження національної свідомості донедавна поневолених народів, – наголосив В.В'ятрович.

Учасники круглого столу визначили перспективи нових досліджень раніше замовчуваних питань національно-визвольної боротьби, політичних репресій, внесли конкретні пропозиції: налагодити співпрацю серед науковців та архівістів з підготовки історичних досліджень про актуальні питання з історії ОУН і УПА, підготувати експозицію у музеї жертв радянських репресій щодо провокаційної діяльності агентурно-бойових груп органів державної безпеки УРСР.

За результатами роботи круглого столу створено спеціальну робочу групу, до якої, крім працівників СБ України, увійшли відомі українські історики, зокрема: В.В'ятрович, В.Верстюк (Український інститут національної пам'яті), О.Лисенко, О.Рубльов (Інститут історії України НАНУ), Г.Боряк (Державний комітет архівів України), Р.Круцик («Меморіал»), А.Гайдамаха (Центр національного відродження ім. Степана Бандери).

Робоча група вивчатиме архівні документи про діяльність ОУН і УПА, видатних постатей визвольного руху України з метою оприлюднення документальних першоджерел.

Учасники круглого столу акцентували увагу на важливості налагодження доступу українських дослідників до закордонних архівів (США, Великобританія, Німеччина, Росія, Польща), матеріали яких можуть допомогти правдивому висвітленню діяльності ОУН і УПА. Зокрема, запропоновано вивчити питання щодо спільного видавничого проекту з інститутом Яд-Вашем Держави Ізраїль, яким передбачити упорядкування збірника документів з таких питань: євреї у ЧК-ДПУ-НКВС-НКДБ-МДБ-КДБ в 1917-1991 рр., українці та євреї у Другій світовій війні, євреї в ОУН і УПА тощо.

Присутні підтримали пропозицію СБ України запровадити регулярні громадські історичні слухання у Службі безпеки України за участю істориків та журналістів.

Присутнім презентовано електронну збірку (на CD-дисках) всіх віднайдених у Галузевому державному архіві СБ України матеріалів про Голодомор 1932-1933 рр., яку буде передано до навчальних закладів та дипломатичних представництв України.

За матеріалами ЗІК, «Націоналістичний Портал»






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
Усі новини