реклама партнерів:
Головна » Що таке ПДЧ та для чого він Україні?

Що таке ПДЧ та для чого він Україні?


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Як відомо, 2-4 квітня цього року на самміті НАТО в Бухаресті має вирішитися питання про приєднання України до Плану дій щодо членства (ПДЧ).
Однак рівень поінформованості українських громадян щодо Північноатлантичного Альянсу залишається вкрай низьким. Так, у серпні 2007 року вступ України до НАТО підтримувало всього 15,7% населення, а в лютому 2008 року – 21%. Абсолютна більшість українців не знає, що таке НАТО і у ставленні до Альянсу досі керується застарілими радянськими стереотипами, які залишились ще з часів холодної війни.
Отже, що таке ПДЧ? Відповідь на це – в аналітичному матеріалі, підготовленому Міністерством закордонних справ України.
Вступ нових членів до Альянсу відповідає статті 10 Північноатлантичного Договору, в якій проголошується, що кожна європейська держава, яка здатна втілювати в життя принципи цього Договору та сприяти безпеці у Північноатлантичному регіоні, може бути запрошена до приєднання до Договору.
У 2004 році відбувся п’ятий раунд розширення від моменту створення НАТО та другий після завершення холодної війни, який був найбільшим в історії Альянсу. Під час цього етапу розширення до НАТО вступило стільки ж країн, скільки під час попередніх чотирьох. Для семи нових членів (Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія) – колишніх комуністичних держав Центральної та Східної Європи, вступ до НАТО став логічним завершенням тривалого підготовчого процесу, що зайняв десятиліття.
Майже одразу після введення в дію програми НАТО „Партнерство заради миру”, яка до 1999 року фактично розглядалася як програма підготовки до вступу в Альянс, у 1994 році усі сім країн приєднались до неї. Починаючи з 1999 року, всі ці країни долучилися до нового підготовчого формату „План дій щодо членства (ПДЧ)”.
План дій щодо членства (ПДЧ) – це програма НАТО з надання консультацій, допомоги та практичної підтримки, що враховує індивідуальні потреби держав, які задекларували прагнення вступу до Альянсу. ПДЧ був введений у дію в квітні 1999 року під час Вашингтонського самміту НАТО для надання допомоги країнам-претендентам у питанні підготовки до можливого вступу до НАТО. Цей процес багато в чому ґрунтується на досвіді, набутого внаслідок приєднання до Альянсу Чеської Республіки, Угорщини та Польщі, які вступили до Альянсу в 1999 році в рамках першого раунду розширення після завершення холодної війни.
Одним із основних елементів ПДЧ була розробка країнами-претендентами індивідуальних щорічних національних програм стосовно підготовки до можливого членства, які охоплювали політичні, економічні, оборонні, ресурсні, безпекові та правові аспекти. Завдяки системі зворотного зв’язку країни-учасниці ПДЧ мали змогу отримувати конкретні відгуки щодо оцінки ними цих програм з боку Альянсу. Передбачалося зокрема надавати політичні і технічні консультації, проведення щорічних засідань за участю всіх країн НАТО та окремих держав-кандидатів на рівні Північноатлантичної ради для підбиття підсумків роботи. У галузі оборонного планування країнам-претендентам був запропонований такий підхід, який включав розробку та аналіз визначених цілей планування.
Протягом цього процесу сім нових країн-членів здійснили широкомасштабну програму складних реформ у багатьох різних галузях, виходячи далеко за межі виключно питань безпеки, оборони та військових структур. Втілюючи реформи у життя, ці країни разом з іншими державами партнерами НАТО долучилися до багатьох операцій Альянсу, зокрема взяли участь у миротворчих місіях під проводом НАТО на Балканах та в Афганістані.
Таким чином, у 1999 році було введено в процедуру вступу до НАТО етап так званого „кандидатства”. Відтоді країни, які проявляли політичну волю до членства в Альянсі, спочатку повинні були приєднатися до Плану дій щодо членства, що означало їхнє визнання з боку НАТО як кандидатів на вступ, а вже потім – перемовини щодо вступу.
Хоча участь у ПДЧ суттєво сприяє підготовці вступу до НАТО, вона ще не є гарантією майбутнього членства. Однак сім країн, які приєдналися до Альянсу 29 березня 2004 року, мали істотну користь від цієї програми так само, як і нинішні країни-претендентки Албанія, Хорватія та Македонія, які мають бути запрошеними до Альянсу вже в ході Бухарестського самміту НАТО 2-4 квітня 2008 року.
Для України запрошення до ПДЧ – це питання міжнародного авторитету нашої країни. Отримання державою такого запрошення – це визнання демократичного характеру України і серйозності намірів української влади стосовно реформування держави у відповідності з найвищими світовими стандартами.

Джерело: Урядовий портал, http://www.kmu.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

Усі новини