реклама партнерів:
Головна » Росія – США. Нова “холодна війна”?

Росія – США. Нова “холодна війна”?


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Інформація, яку оприлюднила газета “Известия” про те, що Росія має намір перекинути свої стратегічні бомбардувальники на Кубу, спричинила черговий російсько-американський скандал.
За даними видання, Москва серйозно налаштована на такий крок у відповідь на розміщення елементів протиракетної оборони США в Чехії та Польщі.
Міністерство оборони Росії вже підтвердило опубліковану новину, однак зазначило, що наразі польоти на Острів Свободи здійснювали лише на військово-транспортних літаках. Однак за потреби стратегічні ракетоносці-бомбардувальники можуть у будь-який момент скерувати не лише на Кубу, а й на аеродроми інших країн, зокрема Венесуели й Алжиру. Йдеться про літаки дальньої стратегічної авіації – Ту-95МС і Ту-160, які можуть мати на борту атомні бомби.
Про готовність прийняти російських військовиків повідомив президент Венесуели Уго Чавес. Окрім того, плани Росії підтримав і Фідель Кастро. За словами колишнього кубинського лідера, його держава не повинна виправдовуватись або просити пробачення в когось за те, що на острові розташують російські ракетоносці. Втім підтвердити чи спростувати цю інформацію Фідель Кастро відмовився.
Вашингтон наразі не визначився, як реагувати на цю інформацію. З одного боку, повідомлення про те, що Росія хоче повернути свою військову авіацію на Кубу, для США звучить, як провокація. Штати мають “очі й вуха” на Острові Свободи – базу Гуантанамо, тому, якби російські бомбардувальники дійсно сідали на місцевих аеродромах, про це вже давно було б відомо й без газетних пліток. З огляду на це, американський Держдепартамент лише зазначив, що “звернув увагу” на публікації в пресі.
З іншого ж боку – перспектива побачити російські ракетоносці-бомбардувальники в себе “під боком” дуже обурила командувача ВПС США генерала Нортона Шварца. Він зазначив, що такі кроки Москви можуть означати перехід “червоної межі”.
Водночас російські експерти вважають реакцію Шварца на ймовірну появу стратегічної авіації їхньої держави на Кубі “неадекватною”. На думку росіян, вони мають цілковите право використовувати закордонні аеродроми, якщо цьому не заперечуватиме керівництво цих держав. І незважаючи на те, що ворожі літаки будуть “під черевом” Штатів, цій країні вони ніяк не загрожуватимуть, так само, як і радіолокатор американської ПРО в Чехії та східне розширення НАТО для Росії.
До того ж, колишній головнокомандувач ВПС РФ, генерал Анатолій Корнуков нагадав заокеанському колезі, що “ракетоносії мають право літати над нейтральними водами в будь-якому регіоні світу, що, до речі, й роблять американські бомбардувальники”.
Зазначимо також, що стратегічна авіація США базується по всьому світу, маючи підготовлені аеродроми в Європі та на островах Тихого океану. Водночас можливості російських ракетоносців нині дуже обмежені через відсутність так званих “аеродромів підскоку”, внаслідок чого літаки можуть патрулювати повітряний простір лише півтори години. Створення пунктів дозаправки в Латинській Америці й Африці дозволило б змінити стратегію дальньої авіації на краще.
Водночас постійне базування російських бомбардувальників на Кубі, на думку А. Корнукова й решти військових експертів, недоцільне. “Якщо говорити про об’єкти на території США, то немає потреби розміщувати літаки “під черевом” американців, де вони будуть у зоні досяжності звичайних ракет. Озброєння Ту-160 можна застосувати за тисячі кілометрів від заданих цілей”, – зазначив екс-головнокомандувач ВПС РФ.

Олександра Тамкова
Джерело: «Львівська газета», http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2008/07/25/32961/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:31
10-Трав-2024
Байден підписав указ про виділення Україні військової допомоги на 400 млн доларів
Президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової доп
19:24
10-Трав-2024
Про оперативну ситуацію на Харківщині
У ефірі «Єдиних новин» розповів про оперативну ситуацію в області керівник Харківсько
20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
Усі новини