реклама партнерів:
Головна » У Чернігові відбулася наукова конференція «Другі Шрагівські читання»

У Чернігові відбулася наукова конференція «Другі Шрагівські читання»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В літературно-меморіальному музеї-заповіднику імені М.М. Коцюбинського відбулася наукова конференція «Другі Шрагівські читання».
Участь у науковому форумі, присвяченому життю та діяльності уродженця Седнева, відомого громадського і політичного діяча, члена Української Центральної Ради, чернігівського адвоката Іллі Людвиговича Шрага, взяв заступник голови обласної ради Олег Обушний. Звертаючись до учасників читань, він висловив надію, що такі читання стануть традиційними.
—Треба, аби всі знали про таких людей, які присвятили своє життя Українському народу, своїй державі, незалежно від того чи вона знаходилася в складі Російської імперії, чи вже стала суверенною країною. На Чернігівщині дуже багато постатей, про яких не знає ні молодь, ні люди більш зрілого віку. Наприклад, Пилип Морачевський, який вперше переклав Біблію на українську мову та загалом багато зробив для розвитку української науки, а народився він у Шестовиці, що в Чернігівському районі. На жаль, жителі села не знають про свого славного земляка.
Ілля Шраг, який народився у Седневі і фактично все своє життя присвятив Чернігівщині, захисту селян, представляв Чернігівщину та українську фракцію в І Державній Думі. Він багато зробив, але часто про таких людей, як Ілля Шраг, дізнаємося вже після їх смерті. На жаль, 150-річний ювілей Іллі Шрага, не був вшанований. Але було б добре, щоб про таких людей знали, їх пам’ятали, вчилися у них будувати Українську державу, — сказав заступник голови обласної ради.
Учасникам «Других Шрагівських читань», в яких взяли участь як краєзнавці та провідні чернігівські науковці, так і київські дослідники, було представлено книгу кандидата історичних наук, доцента кафедри історії та археології України ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка Тамари Демченко «Батько Шраг».
На конференції розглянуто цілу низку питань, пов’язаних із дослідженням маловідомих фактів життя та діяльності Іллі Шрага, а також функціонуванням системи місцевого самоврядування та самоуправління Чернігівської губернії другої половини XІX — XXст.
Доктор історичних наук, професор, провідний співробітник Інституту археографії ім. М.С. Грушевського НАН України Надія Миронець поділилася дослідженнями «Ілля Шраг у листуванні», а кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археографії ім. М.С. Грушевського НАН України Інна Старовойтенко у своєму виступі акцентувала увагу на матеріалах про Чернігівщину на сторінках газети «Рада»(1906-1914) та в кореспонденціях Іллі Шрага. Окрім цього, чернігівські науковці представили ряд власних цікавих доповідей. Зокрема, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології України ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка Олександр Рахно виступив із доповіддю «Олександр Русов і Ілля Шраг: маловідомі факти спільної громадської діяльності», кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка Алла Ващенко розповіла про юридичний статус земських гласних, голів та членів земських управ, оскільки Ілля Шраг неодноразово обирався гласним повітового та губернського земств, чернігівської міської думи.
Організаторами цьогорічного наукового заходу, на якому було представлено цілу низку цікавих наукових доповідей, виступили літературно-меморіальний музей-заповідник М.М. Коцюбинського та Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка за сприянням Українського інституту національної пам’яті, а також облдержадміністрації та обласної ради.

Джерело: Відділ інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради, www.chernihiv-oblrada.gov.ua

На фото Олександра Майшева - Тамара Павлівна Демченко.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
Усі новини