реклама партнерів:
Головна » Автономний статус Криму ставиться під сумнів. Чим це загрожує?

Автономний статус Криму ставиться під сумнів. Чим це загрожує?


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У вихідні у Львові, Івано-Франківську і Києві пройшли установчі збори ініціативних груп для підготовки проведення всеукраїнського референдуму щодо зміни автономного статусу Криму на обласний.
Спроба в неділю провести подібний захід у Сімферополі наразилася на спротив комуністів і проросійських сил. Останні заявили, що зірвали «намагання українських націоналістів знищити кримську автономію». Водночас, представники партії «Свобода», які розпочали цю кампанію, стверджують, що збори ініціативної групи попри «спротив антиукраїнських сил» у Сімферополі пройшли.
У неділю місцеві комуністи і представники інших лівих та проросійських сил Криму заблокували вхід на вулицю Пушкіна в Сімферополі, де розташований гарнізонний Будинок офіцерів, а саме там мали пройти згадані збори. Тож, кілька десятків прихильників партії «Свобода» і противників автономного статусу Криму туди не потрапили.
Хоча сторони розбороняли правоохоронці, в тому числі бійці «Беркуту», між правими і лівими періодично виникали локальні бійки. Зрештою, представники ініціативної групи прямо на вулиці, перед Будинком офіцерів, простим підняттям рук проголосували на підтримку проведення референдуму.
Потім прес-служба Кримської організації ВО «Свобода» повідомила, що у роботі установчих зборів ініціативної групи для підготовки проведення всеукраїнського референдуму щодо зміни автономного статусу Республіки Крим на обласний та скасування спеціального статусу міста Севастополя та внесення відповідних змін до Конституції і законів України взяли участь 212 учасників – громадян України, які мешкають на території Автономної Республіки Крим. Було обрано ініціативну групу та підготовлено необхідні документи для подання до Сімферопольської міської ради відповідно до Закону України про Всеукраїнський референдум. Втім, вже зараз можна передбачити реакцію на ці документи з боку міськради, де ліві і проросійські сили мають абсолютну більшість.

Дії з ліквідації автономії – «абхазький сценарій»?
Переважна більшість кримських політичних сил засудила спроби ліквідувати кримську автономію, вбачаючи у цьому небезпеку повторення кавказького сценарію. Кримські аналітики кажуть, що дії крайньо правих сил провокують лівих і проросійських радикалів і сприяють популяризації серед кримчан саме їхнії ідей. Експерти нагадують, що перша кавказька війна розпочалася після ліквідації грузинським парламентом авбхазької автономії.
Втім, деякі оглядачі вбачають тут внутрішньополітичний аспект. Зокрема, одне з місцевих інтернет-видань припустило, що за діями Тягнибока та його партії стоять президентські структури. Водночас, депутати кримського парламенту від БЮТу назвали наміри Всеукраїнського об’єднання «Свобода» «провокацією проти Юлії Тимошенко з прицілом на президентські вибори».
Уже після недільного інциденту місцеві комуністи закликали Президента і Генеральну прокуратуру України «припинити всі подібні провокації з руйнування автономії» і пригрозили і далі «боронити права кримчан від фашистів».

Автономії – так! Кримськотатарській...
Депутат Верховної Ради АРК від Народного руху України Леонід Пилунський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що комуністи і проросійські активісти замахнулися на конституційне право громадян на мирні зібрання і висловлення власної точки зору. Водночас, сам він вважає спроби організувати кампанію за скасування кримської автономії провокацією, спрямованою проти політичної стабільності в Криму і, загалом, в Україні.
За словами Леоніда Пилунського, у цій ситуації слід вести мову не про ліквідацію автономного статусу Криму, а про перетворення її з територіальної чи приховано російської у кримськотатарську національно-територіальну автономію у складі України. На думку депутата, саме такий характер кримської автономії дозволить вирішити проблеми кримськотатарськог о народу і гарантуватиме права етнічних росіян та українців півострова.

Володимир Притула
Джерело: «Радіо Свобода», http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1292604.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:31
10-Трав-2024
Байден підписав указ про виділення Україні військової допомоги на 400 млн доларів
Президент США Джо Байден 10 травня підписав указ про виділення Україні військової доп
19:24
10-Трав-2024
Про оперативну ситуацію на Харківщині
У ефірі «Єдиних новин» розповів про оперативну ситуацію в області керівник Харківсько
20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
Усі новини